Airbnb-brugere på Nørrebro og Bispebjerg har tjent trecifret millionbeløb

75 procent af alle Airbnb-udlejninger i København sker uden for Indre By. Det kan være godt for økonomien i andre bydele, mener Airbnb.

Kinesiske turister i Nyhavn i København. Antallet af turister i hovedstaden er steget voldsomt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Det er en trecifret millionforretning at udleje københavnske boliger ud via Airbnb.

Ifølge tal fra udlejningsportalen selv har Airbnb-værter i bydelene Nørrebro og Bispebjerg tjent mere end 105 millioner kroner på udlejninger fra august sidste år og frem til samme måned i år.

Airbnb skriver desuden, at Nørrebro er den mest aktive bydel, hvad angår lejligheder, der kan lejes.

I analysen har Airbnb kigget på udlejningsmønstrene for Indre By, Vesterbro/Kongens Enghave, Nørrebro, Østerbro, Amager Øst, Amager Vest, Valby, Bispebjerg, Vanløse, Brønshøj-Husum og Frederiksberg.

En milliardindustri

I alt overnattede 520.000 Airbnb-gæster i København sidste år. Mere end 75 procent, knap 400.000 gæster, lejede en københavnsk bolig uden for Indre By, fremgår det af analysen.

»Turisme udgør en økonomisk motor for København, og Airbnb hjælper med at sprede sine fordele til rigtige københavnere,« udtaler Hadi Moussa, Airbnb-direktør for Nordeuropa, i en pressemeddelelse i forbindelse med analysen.

Han mener, at det kan bidrage til den lokale økonomi i områder, der ikke tidligere har kunnet drage fordel af byens turister.

Ifølge tal fra VisitDenmark omsatte turismeindustrien i Danmark i 2017 for 128 milliarder kroner. Det fremgår af en analyse på VisitDenmarks hjemmeside, hvor man for første gang har indregnet effekterne af de deleøkonomiske overnatninger. VisitDenmark anslår i analysen, at de har bidraget med en omsætning på 5,3 milliarder kroner.

Turister ud af byen

Ifølge Wonderful Copenhagen, der har til formål at fremme turismen i hovedstadsområdet, er det positivt, at så mange Airbnb-gæster vælger at indlogere sig uden for Indre By.

I august advarede det kendte rejsebogsforlag Lonely Planet mod at besøge København, fordi der er flere turister i byen, end hvad godt er. Problemet er særligt udbredt i Indre By og Nyhavn, lød det i et blogindlæg på Lonely Planets hjemmeside.

»Vi arbejder løbende på at få turister til at besøge flere områder og seværdigheder uden for Indre By, uanset hvor de er indkvarteret,« udtaler Tine Kastrup-Misir, kommunikations- og marketingdirektør i Wonderful Copenhagen, i pressemeddelelsen fra Airbnb.

Hun henviser til Wonderful Copenhagens egne analyser, der viser, at 80 procent af turisterne i København er interesseret i at kombinere attraktioner i centrum med seværdigheder uden for byen.

Udlejning presser boligmarkedet

Sidste år udgav Københavns Kommune en analyse af boligmarkedet i byen, hvor det blandt andet blev beskrevet, hvordan det stigende antal udlejninger kan være problematisk.

»En del af udlejerne må forventes at få en indtjening, der gør, at de kan sidde i boligerne alene frem for at leje et eller flere værelser ud. (...) Det kan resultere i færre værelser til langtidsudlejning til for eksempel studerende,« lød det i analysen.

I analysen gav Københavns Kommune også et bud på, hvor stor en andel af boligmassen der blev lejet ud via Airbnb. Her var Indre By topscorer med en udlejningsprocent på knap syv, mens Nørrebro og Vesterbro/Sydhavn fulgte efter med cirka 4,5 procent.

Ifølge rapporten steg antallet af Airbnb-gæster i København fra lidt mere end 22.500 i 2012 til over 450.000 i 2016.