Afviste asylansøgere og udvisningsdømte hober sig op på udrejsecenter: S klar til at sende dem ud på en ø

Selv om udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg slår hårdt på, at afviste asylansøgere og kriminelle udlændinge skal udvises, viser nye tal, at antallet af beboere på Udrejsecenter Kærshovedgård er rekordhøjt. Socialdemokratiet vil opdele centret i mindre enheder og placere udlændingene endnu mere afsidesliggende steder i landet.

Det tidligere åbne fængsel Kærshovedgård uden for Ikast er blevet et udrejsecenter, hvor afviste asylansøgere, udvisningsdømte og folk på tålt ophold er blevet placeret siden 2016. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har profileret sig som en minister, der går benhårdt efter at få afviste asylansøgere og udviste kriminelle ud af landet.

Nye tal viser imidlertid, at der aldrig har boet flere på Udrejsecenter Kærshovedgård.

»Inger Støjberg bør kigge på de her tal og opfatte dem som alarmklokker, der ringer,« siger Socialdemokraternes udlændingeordfører, Mattias Tesfaye.

De nye tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet viser, at antallet af beboere på Udrejsecenter Kærshovedgård aldrig har været højere, og at antallet er steget støt, siden det tidligere statsfængsel i Midtjylland blev taget i brug som udrejsecenter i marts 2016. Tallene viser, at der i december 2016 var 70 beboere på centret. Året efter var tallet oppe på 174. Og i oktober i år var der 241 beboere.

»Det er nogle triste tal,« mener Mattias Tesfaye.

Han har spurgt efter tallene, fordi han mener, at politikerne på Christiansborg har vendt lokalsamfundet i den midtjyske by Bording ryggen, efter at regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet blev enige om at oprette udrejsecenteret. Tesfaye henviser til, at beboere i området den seneste tid er kommet til orde i flere medier, hvor de fortæller om kriminalitet, overfald og utryghed.

Dansk Folkeparti mener, tallene både er udtryk for noget godt og skidt. Det gode er, at reglerne for udvisning er blevet strammet, så flere kommer i udsendelsesposition. Det dårlige er, at det ikke lykkes at sende dem alle ud af landet, så der er kommet flere beboere på Kærshovedgård.

»Vi så gerne, at mange flere kriminelle udlændinge var i udsendelsesposition, og at de også røg ud af landet,« siger udlændingeordfører Martin Henriksen (DF).

»Det kunne sagtens være på en ø«

Hvis antallet af beboere fortsætter med at stige på Kærshovedgård, vil centrets 400 pladser være fyldt op i 2020, påpeger Mattias Tesfaye.

»Jeg kan forstå på kommunen, at ministeriet har et ønske om, at centret skal udbygges. Der foreslår vi i stedet at adskille de afviste udlændinge fra de kriminelle udviste,« siger han.

Ud af de 241 beboere, der var på centret i oktober, var 154 afviste asylansøgere. Dertil boede der 70 udvisningsdømte kriminelle, der har afsonet deres fængselsstraf og nu skal forlade landet. Og herudover boede der 17, som var på tålt ophold, hvilket betyder, at de har begået alvorlige forbrydelser, men ikke kan sendes hjem på grund af risiko for dødsstraf eller tortur i hjemlandet.

»Vi skal finde et sted længere væk til de kriminelle. Vi opfordrer regeringen til at gennemgå hele landet med en tættekam for at finde et sted, som er mere afsidesliggende. Det kunne sagtens være på en ø. Det afgørende for os er, at det er længst muligt væk fra danske lokalsamfund,« siger Mattias Tesfaye.

Socialdemokratiet har syv forslag til regeringen, som de ønsker at fremlægge i Bording, hvor lokale borgere, virksomheder og foreninger skal have mulighed for at få foretræde.

Systemet er ikke tilstoppet

Stod det til Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti, var der ikke en eneste beboer på Udrejsecenter Kærshovedgård. Han understreger dog, at det ikke er faste beboere, der hænger fast på centeret. Der kommer bare flere til, end der forlader stedet.

»Vi sender altså en del ud af landet. Nogle gange får man opfattelsen af, at systemet er helt tilstoppet. Vi sender omkring et par tusinde ud af landet om året. Et stort flertal af dem, der får en udvisningsdom, de bliver også udvist af kongeriget,« siger han.

Martin Henriksen undrer sig over, at Socialdemokratiets Mattias Tesfaye vil finde et endnu mere afsidesliggende sted end Kærshovedgård.

»Mattias påpeger problemerne, og så lader han det være op til os at løse dem. Vi ved godt, at udrejsecenteret er et problem, også for beboere i området. Øvelsen er, at de udviste skal være isoleret og have det så vanskeligt som muligt. Det var derfor, man valgte Kærshovedgård. Jeg synes ikke, der er noget rigtigt sted til et udrejsecenter, for de her mennesker skal jo slet ikke være i Danmark,« siger Martin Henriksen.

Dansk Folkeparti vil gerne frihedsberøve de afviste beboere på Kærshovedgård i højere grad, og partiet ønsker også at hæve straffen for de beboere, der overtræder loven ved ny kriminalitet.

»Der spænder Socialdemokratiet og regeringen ben, for de mener, at konventionerne er vigtigere end de danske borgere,« siger Martin Henriksen og fremfører, at man godt kan sige nej til konventioner, tage forbehold og i al fald udfordre dem.

Det har ikke været muligt for Berlingske at få en kommentar fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg.