Adfærdsforsker: En væsentlig del af danskerne vil være villig til at godtage tvangsvaccination

Ifølge professoren i spidsen for Hope Project vil en væsentlig del af befolkningen kunne bakke op om et eventuelt krav om vaccination i Danmark. Men jo hårdere restriktioner, der indføres, desto mere splittet vil befolkningen blive, lyder det.

I Østrig indfører man det, og i Tyskland drøfter man det. Hos nogle vil modviljen mod en dansk pendant til tvangsvaccinationer skabe endnu større mistillid, men hos en væsentlig del af befolkningen vil et sådant tiltag kunne accepteres, lyder det fra Hope Projects ledende forsker. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det vakte stor opsigt, da Østrig meddelte, at landet vil indføre obligatoriske vaccinationer mod covid-19. Nu var muligheden for tvang ikke længere forbeholdt et fåtal af lande.

Nu var manøvren også rykket til Europa.

21. november skrev nyhedsbureauet Reuters, at tyske politikere drøfter muligheden for obligatoriske vaccinationer i befolkningen i en tid, hvor procentandelen af vaccinerede borgere ikke følger med forventningerne – cirka 71 procent er vaccineret.

I Danmark er tvangsvaccinationer ikke et tiltag, der ligger i kortene. Men skulle tiltaget blive foreslået af regeringen eller myndighederne, vil det efter alt at dømme nyde en vis opbakning hos den danske befolkning.

En gruppe vil godtage tvang

Sådan lyder det fra Michael Bang Petersen, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet og som står i spidsen for Hope Project, der under coronapandemien har gransket befolkningens holdninger til politiske tiltag.

»Der er en gruppe i Danmark, der vil have forståelse for det og bakke op om, at man må taget hårdt fat i de uvaccinerede. Det er personer, som selv er frustreret over at skulle vise coronapas og som frygter, hvad det er for et sæt af restriktioner, som vi kigger ind i,« siger han:

»Vi ved, at noget af det, der driver støtte til restriktioner, er, om man selv bliver ramt af dem. Noget af det, der gør, at man vender sig mod restriktioner, er, hvis det har personlige trivselsmæssige konsekvenser for en.«

Tidligere i november sagde Michael Bang Petersen, at man kan anskue den danske befolkning i tre grupper:

En gruppe, som er vaccineret. En gruppe, som ikke er vaccineret på grund af bekymringer, men ikke er afvisende. En gruppe, som ikke er vaccineret, men som samtidig er stærkt skeptisk over for myndigheder og vacciner.

På nuværende tidspunkt, fortæller professoren, er den mellemste gruppe formentlig meget lille. De fleste, der endnu ikke er vaccineret, har truffet et aktivt valg om ikke at blive det.

Vil knægte tilliden til myndighederne

Det er ifølge Michael Bang Petersen også dem, som vil nære den største modvilje mod tvang, men modviljen er de ikke alene om.

»Man vil have en gruppe af vaccinerede, der støtter tvang – og det er måske flertallet af de vaccinerede eller i hvert fald en ikke ubetydelig del af dem. Omvendt vil man have dem, der er vaccinerede, men ideologisk motiverede til at sige nej til tvang,« siger han.

Så en vis del af befolkningen vil kunne bakke op om tvangsvacciner?

»Befolkningen er splittet på den slags spørgsmål. Både i hvorvidt man skal teste sig til et gyldigt coronapas, og i spørgsmålet om decideret brug af tvangsvaccination. Der er i nogle tilfælde små flertal og i andre tilfælde store mindretal for den slags ting,« siger han:

Vil en endnu hårdere type restriktioner i form af tvang ikke være med til at skubbe yderligere til modstanden mod myndighederne?

»Jo mere pres, der bliver lagt på, jo flere får man til at tage imod vaccinen, men jo større negative konsekvenser har det også i forhold til tilliden til myndighederne og til det politiske system,« siger han:

»Derfor er det også klart, at et decideret vaccinekrav vil skubbe yderligere til mistilliden.«