Vaccinekrav i Østrig kaldes »helt exceptionelt«

Østrigs regering vil fra februar næste år indføre et vaccinekrav. Borgere, der ikke lader sig vaccinere, risikerer en bøde. Professor i global sundhed Flemming Konradsen kan ikke komme på andre lande med helt samme regler. Men han nævner England i 1867 – og Danmark.

Titusindvis af østrigere gik i slutningen af sidste uge på gaden for at demonstere mod omfattende landsdækkende coronanedlukning, der er trådt i kraft i dag mandag. Regeringen har varslet vaccinekrav fra 1. februar. Demonstranter kvitterede med at erklære demokratiet for dødt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Barbara Gindl/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Østrig tager meget skrappe midler i brug for at slå den stigende coronasmitte i landet ned.

Flemming Konradsen, der er professor i global sundhed ved Københavns Universitet, kan umiddelbart ikke komme i tanke om tilfælde magen til.

Den landsdækkende nedlukning, der er trådt i kraft i dag mandag betyder, at indbyggerne kun må forlade hjemmet i forbindelse med eksempelvis indkøb eller lægebesøg.

Dertil kommer, at Østrigs regering fra 1. februar 2022 ønsker at indføre et vaccinekrav. Hvis loven vedtages, betyder det, at borgere i Østrig risikerer bødestraf og endda fængselsstraf, hvis de ikke lader sig vaccinere, har flere medier beskrevet.

Og det er vaccinekravet, hvor Østrig efter Flemming Konradsens vurdering går langt videre end andre lande.

»De krav, der har været indført rundt omkring i verden, har langt overvejende været mindre indgribende. Det har været vaccinekrav for ansatte, for eksempel i specifikke brancher. Det kan være indgribende nok, men man kan trods alt sige nej til jobbet. Vi ved endnu ikke præcist, hvordan Østrig vil håndhæve et vaccinepåbud, men så vidt jeg kan se, er det, Østrig vil indføre, helt exceptionelt,« siger professoren.

Hvad har været de mest indgribende vaccinekrav rundt om i verden, som du kan komme i tanke om?

»I nogle stater i USA har man krav til skolebørn om, at de skal være vaccineret for at kunne møde op i skolen. Og det har været kritiseret for at være et meget stort indgreb, og det er det jo, fordi børnene jo skal i skole, og hjemmeskoling i praksis ikke er en mulighed for alle,« siger Flemming Konradsen.

De seneste tal fra Our World in Data viser, at 64,4 procent af befolkningen i Østrig er færdigvaccineret. Landet har på en uge konstateret 1.500 nye smittede pr. million indbyggere. Til sammenligning er Danmarks tilsvarende tal under 700.

Sukkerknald

Flemming Konradsen har umiddelbart vanskeligt ved at komme på eksempler på, at lande tidligere har indført samme vaccinekrav som Østrig over for alle voksne borgere.

»Men der er eksempler fra autoritære stater, hvor man har brugt statens autoritet til at få vaccineret befolkningen. Det kan jo være svært, når en skolelærer, en lokal politisk leder eller en anden autoritet siger, at nu er det sådan her, vi gør,« siger Flemming Konradsen og tilføjer:

»Også i Norden har der historisk været eksempler på, at staten har presset på i en grad, hvor man må sætte spørgsmålstegn ved, om det reelt var informeret samtykke, fordi det er tvivlsomt, at folk var oplyste om, hvad de egentlig gik med til eller har haft et reelt valg. I hvert fald hvis vi ser kravene til oplyst samtykke med nutidens øjne,« siger professoren.

I 1950erne og 1960erne gav man i Danmark poliovaccinen i en sukkerknald.

»Her er det tvivlsomt, om alle vidste, hvad det indebar at spise den sukkerknald, og om de havde reel mulighed for at sige nej,« siger Flemming Konradsen.

Han mener i hvert fald ikke, at der var tale om oplyst samtykke med de krav, man stiller til samtykket i dag.

I 1810 i Danmark blev der indført regler, der betød, at vaccination mod kopper var en forudsætning for blandt andet skolegang og ægteskab. Fra 1871 blev kokoppe-vaccination lovpligtig. De, der ikke lod sig vaccinere, risikerede bødestraf, har DR beskrevet.

Ifølge Statens Serum Institut var der tale om »tvungen vaccination«.

Et tredje eksempel, der indebar elementer af tvang, var ifølge Flemming Konradsen i 1867 i England, hvor man indførte en regel om at straffe læger, der ikke lykkedes med at få vaccineret børn i deres lægedistrikt. Straffen var en bøde.

Opdatering kl. 20:55: Afsnit om kopper tilføjet