900 vrede borgere fra Bording har forenet sig og kræver handling – nu møder de minister med 10 krav

Dagens overblik: Berlingske giver dig her et overblik over dagens vigtigste historier.

Mandag var udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) på besøg ved udrejsecentret Kærshovedgård, hvor han fik overrakt en indsamling af 900 underskrifter fra lokale borgere, der havde en række krav til ham. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Godmorgen og velkommen til dagens nyhedsoverflyvning på en dag, hvor valgkampen til kommunalvalget for alvor skydes i gang. Der er nemlig frist for indlevering af kandidatlister, og flere steder i landet kan man forberede sig på charmebesøg fra politikere.

Men du kan også læse om, hvordan ambitionerne om elbiler nu møder store udfordringer, hvordan regeringens brug af en voldsom type pigtråd møder kritik, og hvordan Mattias Tesfaye blev mødt af krav fra 900 utilfredse naboer til udrejsecentret Kærshovedgård, da han mandag var på besøg.

Hvis du foretrækker at lytte til Berlingskes nyhedsoverblik, kan du gøre det her:

Regeringen har sendt lemlæstende pigtrådshegn til Litauen for at holde flygtninge ude

Vi starter med en nyhed her fra nærværende avis. Regeringen har sendt 15 kilometer af en meget voldsom type pigtråd til Litauen for at holde migranter og flygtninge ude af EU.

I modsætning til almindeligt pigtråd, som først og fremmest er udtænkt til at hindre forcering, er concertinapigtråd, som der er tale om, designet til at lemlæste.

Pigtråden har kostet menneskeliv flere steder, og de spanske myndigheder har besluttet at pille hegnet ned efter en række voldsomme episoder.

Samme valg om at skrotte concertinapigtråd træffer regeringen imidlertid ikke. Den har i stedet valgt at sende hegn til Litauen som et bidrag til det, der er blevet omtalt som Fort Europa.

Det vækker hård kritik fra en række eksperter.

Læs hele historien her

Danmark vinder sølv i VM for kokke

Videre til en flot dansk præstation ved Bocuse D'Or, der er det uofficielle VM for kokke.

Her vandt Ronni Vexøe Mortensen, souschef på Geranium, og hans assistent Sebastian Holberg nemlig en sølvmedalje.

Ved årets konkurrence skulle danskerne lave to serveringer, og med sig som træner havde de Rasmus Kofoed, der selv er endt på podiet i konkurrencen tre gange.

Ifølge Jesper Uhrup Jensen, redaktør på magasinet Gastro, skyldes de mange imponerende danske præstationer ved konkurrencen, at Danmark de seneste 15 år har gennemgået en imponerende gastronomisk udvikling.

»Den udvikling har sat et fokus på Danmark, som har betydet, at danske kokke er blevet helt vildt gode til at genopfinde sig selv hele tiden og tage ud i verden og hente inspiration hjem« siger Jesper Uhrup Jensen til TV 2.

Guldet gik til Frankrig, mens Norge indtog tredjepladsen.

Manglende ladeinfrastruktur vil bremse salget af elbiler

Næste historie er her fra Berlingske. Infrastrukturen er ikke gearet til at følge med salget af elbiler, frygter en række centrale aktører.

For selvom salget er eksploderet, er der stadig anledning til bekymring. Det skyldes, at der hverken på motorveje eller i store byer er tilstrækkeligt med ladere.

Det kan efterlade danskerne med udsultede batterier i lange køer for at tanke strøm, hvis der ikke gøres noget, lyder advarslen.

Samtidigt kan det afskrække folk fra at investere i en elbil.

»Det er det perfekte tidspunkt at købe en elbil. Der kommer nye modeller, og priserne er fornuftige. Men vi kan allerede se kø ved ladestanderne. Indtil i år har antallet af ladestandere på markedet dækket elbilernes behov. Men vi risikerer et brat stop, hvis ladeinfrastrukturen ikke udbygges hurtigt nok,« siger chefkonsulent i FDM Ilyas Dogru.

Læs hele historien her

R. Kelly kendt skyldig i menneskehandel og seksuelle overgreb

Reuters kan fortælle, at 'I Believe I Can Fly'-sangeren R. Kelly mandag aften er blevet kendt skyldig i en omfattende sag om menneskehandel og seksuelle overgreb.

Retssagen mod den tidligere R&B-stjerne begyndte 18. august.

Her var han tiltalt for en lang række forhold, blandt andet voldtægt, menneskehandel og seksuelt misbrug af kvinder og mindreårige piger.

Og højt at flyve, dybt at falde – mandag blev han dømt skyldig i samtlige anklager mod ham.

R. Kelly nægter sig skyldig i alle forhold. Straffen er endnu ikke udmålt, men ifølge CNN kan han risikere at blive idømt flere årtiers fængsel.

Tesfaye mødt af krav om videoovervågning og vagtværn fra utrygge borgere ved Kærshovedgård

Jyllands-Posten kan fortælle om udlændingeminister Mattias Tesfayes (S) besøg i Bording mandag, hvor han fik overrakt en indsamling af 900 underskrifter fra utilfredse borgere, der krævede handling.

Videoovervågning, alarmsystemer og et uniformeret vagtværn var tre ud af de ti konkrete tiltag, borgerne i området omkring Kærshovedgård ønskede efter i fem år at have været naboer til det omstridte udrejsecenter.

Det er nu fire måneder siden, regeringen foreslog at oprette et nyt udrejsecenter nær Bagenkop på Langeland for at aflaste beboerne omkring Kærshovedgård. Men Langelands-planerne blev hurtigt droppet pga. benhård kritik fra langelændere og et flertal i Folketinget.

Som en trøst lovede Mattias Tesfaye dengang, at regeringen »snarest muligt« ville give beboere og erhvervsdrivende en »hjælpende hånd« for at skabe mere tryghed. Det var det løfte, ministeren mandag blev holdt op på.

Men borgmester Ib Boye Lauritzen (V) var efterfølgende ikke videre begejstret over mødet med Tesfaye, som han kaldte »forudsigeligt.«

»Der er ikke nogen, som sætter sig til det store bord og får det løst. Det er også min fornemmelse efter mødet med ministeren,« udtalte han til Jyllands-Posten.

Det sker i dag

  • Udenrigsminister Jeppe Kofod i samråd om Syrien-børn: Udenrigsministeren skal redegøre for, hvilken risiko der er for, at de fem børn, der ikke bliver evakueret til Danmark med 14 andre børn, ender i de lande, hvor deres mødre har statsborgerskab. Det er Rosa Lund (EL), der har indkaldt.
  • Landbrug & Fødevarer uddeler årets fødevarepriser: Fødevarepriserne går til supermarkeder, slagterbutikker og kantiner i Danmark, der har udmærket sig det seneste år.
  • Ventet dom i sag mod tidligere drabschef: Københavns Byret afsiger klokken 14 dom i sag, hvor tidligere drabschef Jens Møller Jensen er tiltalt for overtrædelse af tavshedspligten, da han skrev sin erindringsbog, og for ulovlige opslag i politiets registre.

Coronaoverblik

Inden vi afrunder dagens overblik, får du her de aktuelle coronatal: