København rækker ud til Tesfaye: Giv os flere flygtninge

Et politisk flertal på Rådhuset i København vil tage kontakt til Mattias Tesfaye (S) med ønske om at tage flygtninge fra Afghanistan, selvom man umiddelbart ikke behøver tage imod nogen. Socialdemokratiet i København stemte ikke imod forslaget.

Foto fra en tidligere grundlovsceremoni på Københavns Rådhus. Nye statsborgere skal deltage i ceremonien for at kunne få tildelt deres statsborgerskab. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

København vil bede regeringen om flere flygtninge.

Det besluttede borgerrepræsentationen torsdag.

Samtidigt sår afstemningen tvivl om, hvorvidt der er uenighed om den udlændingepolitiske linje internt i Socialdemokratiet.

Debatten kommer på baggrund af Talebans overtagelse af Afghanistan, der har medført diskussioner om, hvordan man skal håndtere den flygtningesituation, der følger af urolighederne.

Egentlig behøver København ikke at tage nogen flygtninge, da flygtningekvoten for 2021 umiddelbart er nul, fordi man allerede i de foregående år har taget sin andel.

Alligevel pålægger flertallet overborgmester Lars Weiss (S) at rette henvendelse til udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) med et ønske om, at kommunen skal modtage flygtninge fra Afghanistan.

Det vedtagne forslag blev stillet af De Radikale og går på, at man skal udnytte de 100 ledige pladser, der er i det midlertidige botilbud, man har til flygtninge i kommunen.

De Radikale medgiver, at der kan være udfordringer med at tage flygtninge, men mener, at det er realistisk at tage 100.

»Vi har været oppe og modtage over 100 om året tidligere. Det mener vi er realistisk, at man igen kommer op på,« fortæller Christopher Røhl, der er partiets gruppeformand på Rådhuset.

Siden 2016 har Københavns Kommune taget imod 505 flygtninge fra Afghanistan.

Christopher Røhl er overbevist om, det er gået »over al forventning« med de flygtninge, København hidtil har taget, og er ikke bekymret for problemer med beskæftigelse og kriminalitet.

»Jeg er ikke bekymret for, om de kan komme godt ind i vores samfund. Jeg synes også, der er mange succeshistorier med dem, der er kommet hertil,« siger han.

Er der uenighed om den udlændingepolitiske linje i S?

Socialdemokratiet stemte blankt, hvilket møder kritik fra Dansk Folkeparti i København, der mener, at der er stor forskel på den udlændingepolitiske linje mellem Socialdemokratiet i København og Socialdemokratiet på Christiansborg.

»Det er et lusket foretagende. Enten er man for, ellers er man imod. Man har lov til at synes begge dele, men slet ikke at stemme tyder på, at der snart er valg,« siger Finn Rudaizky, medlem af Borgerrepræsentationen for DF, og fortsætter:

»Man ved jo godt, at de socialdemokratiske vælgere skilles ad på det her spørgsmål. S i København lægger den linje, som mange af venstrefløjens vælgere gerne vil have. Men hvis Mette Frederiksen havde siddet i Borgerrepræsentationen torsdag aften, havde hun stemt imod. Her er der ingen, der tager ordet, og så undlader man bare at stemme,« mener Finn Rudaizky.

Jonas Bjørn Jensen, medlem af Borgerrepræsentationen for Socialdemokratiet i København, er dog ikke enig i kritikken. Ifølge ham skyldes partiets blanke stemme ikke uenighed om linjen.

Han fortæller, at partiet ikke kunne stemme for, fordi man ikke synes, man skal føre udenrigspolitik i København, og ikke kunne stemme imod, fordi partiet er klar til at tage imod flygtninge, hvis man får dem tildelt.

»Det er symbolpolitik, at man skal begynde at føre udenrigspolitik i Københavns Kommune. Derfor stemmer vi blankt. Men forslaget går også på, om man er klar til at tage flygtninge i København. Det er vi, og hvis man beslutter på Christiansborg, at vi skal tage imod afghanske flygtninge, kan vi godt tage vores andel i København.«

Kan du afvise, der er en forskel på holdningen til udlændingepolitik i S i København og S på Christiansborg?

»Jeg tror, der generelt er en holdning i Socialdemokratiet om, at man fører udenrigspolitik på Christiansborg. Man har to forskellige opgaver som kommune og parlament. Det er ikke os i København, der bestemmer og definerer tilstrømningen.«

Jeg spørger heller ikke, om I vil bestemme eller blande jer i det, Socialdemokratiet laver på Christiansborg. Jeg spørger bare, om I er enige med dem?

»Jeg forholder mig til det ud fra et kommunalpolitisk synspunkt. Jeg prøver ikke at lave udenrigspolitik fra Københavns Rådhus. Det bliver lidt et teoretisk spørgsmål.«

For forslaget stemte Det Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet, Socialistisk Folkeparti, Frie Grønne og Kåre Traberg Smidt.

Imod stemte Dansk Folkeparti og Konservative.

Socialdemokratiet og Venstre stemte blankt.