80 personer anmeldt: Frivillige værnepligtige risikerer seks måneders fængsel, hvis de fortryder deres tilmelding

Selvom 99,9 procent af landets værnepligtige i dag er frivillige, kan de stadig blive straffet med op til seks måneders fængsel, hvis de fortryder deres tilmelding. 80 personer er siden 2020 blevet anmeldt for at udeblive fra tjenesten. Svært at få øje på et godt argument for at beholde fængselsstraffen, lyder kritikken.

Rekrutter hos Den Kongelige Livgarde på øvelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henriette Dæhli
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Selvom tvungen værnepligt stort set ikke eksisterer i Danmark længere, og 99,9 procent af landets værnepligtige i dag er frivillige, kan de værnepligtige stadig blive straffet med op til seks måneders fængsel, hvis de fortryder deres tilmelding.

Udeblivelse fra værnepligt er ulovligt efter den militære straffelov, og som Berlingske skrev i går, anmelder Forsvarsministeriets Personalestyrelse også frivillige værnepligtige til Forsvarets Auditørkorps, hvis de ikke dukker op til tjeneste. Strafferammen er bøde eller fængsel i op til seks måneder.

Nu viser tal fra Forsvarsministeriets Personalestyrelse, at der ikke blot er tale om et principielt spørgsmål. 80 værnepligtige er i 2020 og 2021 blevet anmeldt til Auditørkorpset for at udeblive fra tjeneste.

»Vi bliver nødt til at forholde os til, om der stadig er gode argumenter for at have sådan en lovgivning,« siger De Konservatives forsvarsordfører, Niels Flemming Hansen.

»Som udgangspunkt er det svært at få øje på et godt argument for, at unge mennesker kan ende i fængsel, hvis de fortryder en tilmelding, som fra starten var frivillig,« siger forsvarsordføreren, som nu vil gå i dialog med forsvarsminister Trine Bramsen (S) om sagen.

De 80 anmeldte værnepligtige fordeler sig på 46 personer i 2020 og 34 personer i 2021, oplyser  Forsvarsministeriets Personalestyrelse. Nogle af de 80 personer er udeblevet trods flere indkaldelser, hvilket bringer antallet af anmeldelser op på 110.

Forsvarsminister Trine Bramsen, her på besøg i Camp Novo Selo i Kosovo, oplyser til Berlingske, at den aktuelle straf for at udeblive fra frivillig værnepligt nu bliver drøftet med Forsvaret og Beredskabsstyrelsen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix.

Uvist, hvor mange der ender i fængsel

Mens kvinder i dag udgør næsten en fjerdedel af landets 4.600 værnepligtige, er det kun mænd, der bliver anmeldt for at udeblive. For selvom stort set alle værnepligtige af begge køn har meldt sig frivilligt til tjenesten, hedder det stadig værnepligt for mænd, mens kvinder er ansat på såkaldt værnepligtslignende vilkår.

Det er uvist, hvor mange af de 80 anmeldte værnepligtige, der rent faktisk er endt i fængsel. Berlingske har bedt Forsvarets Auditørkorps om at oplyse sagernes afgørelser og strafudmålinger, men afventer fortsat svar.

Mandlige frivillige værnepligtige kan fortryde deres tilmelding inden for fire uger, mens kvinder kan få deres tilmelding ophævet helt frem til mødedagen.

Forsvarsminister Trine Bramsen har til Berlingske oplyst, at paragraffen for udeblivelse fra tjeneste nu bliver drøftet i Forsvarsministeriet.

»Når du har meldt dig til værnepligt, skal samfundet også kunne regne med dig. Flere af vores værnepligtige indgår jo i beredskabet og udgør en samfundskritisk funktion. Som det er i dag, kan frivillige værnepligtige godt fortryde deres beslutning inden for de første fire uger. Sammen med Forsvaret og Beredskabsstyrelsen drøftes det om reglerne giver mening,« skriver hun via Forsvarsministeriets presseafdeling.