150 danske unge er i Sunny Beach, men festen kan snart blive stoppet

Netop som Sunny Beach i Bulgarien inviterede til fest, genindførte den bulgarske regering restriktioner som reaktion på det stigende smittetal. 150 danskere er rejst til ferieparadiset for at feste.

En træt mand får sig en slapper efter dagens strabadser i Sunny Beach tilbage i 2010. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jonas Vandall Ørtvig
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Bassen er igen begyndt at pumpe i det bulgarske drukparadis Sunny Beach, som har slået dørene op for festglade og tørstige unge. I en åbning, der måske viser sig at blive en kort fornøjelse.

150 danske unge er nu rejst dertil, og det giver problemer i forbindelse med coronakrisen, der langtfra er overstået.

Det er den heller ikke i Bulgarien.

Landet har oplevet en markant stigning i bekræftede smittetilfælde. Fra 1. juli til og med 9. juli har landet registreret 1.651 nye tilfælde.

For at være åbent for danske turister skal et land have under 20 smittede pr. 100.000 indbyggere den seneste uge inden afrejse. Når først et land er blevet kategoriseret som »åbent«, skal der være 30 smittede pr. 100.000 indbyggere per uge, inden landet bliver til et »karantæneland«.

Bulgarien har ifølge Statens Serum Instituts beregninger et ugentligt gennemsnit på 13,7 smittede pr. 100.000 indbyggere, og smittetallene stiger.

»Der er en risiko«

For de unges vedkommende er det forbundet med en vis risiko at rejse til Sunny Beach, siger Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet.

»Der er en risiko. Men jeg tror ikke, at den er helt så stor, som man kunne frygte,« siger han.

»Vi skal huske, at der er cirka 150 dernede, så det sætter jo en talmæssig begrænsning, men det er klart, at den opførsel, vi har set dernedefra, ikke er hensigtsmæssig i forhold til de anbefalinger, vi har for smitten.«

9. juli meddelte Bulgariens sundhedsminister, Kiril Ananiev, at det nu ville blive ulovligt at være mere end 30 personer ved indendørs og udendørs fester, og dermed genindførte man de restriktioner, som for tre uger siden blev lempet.

»Det viser sig, at disciplin ikke er vores stærkeste kvalitet, og derfor bliver vi nødt til at genindføre restriktionerne,« sagde Kiril Ananiev.

»Nu lukker de ned for de indendørs barer, men hvis man udendørs opfører sig, som vi har set på billederne, er der stadig en betydelig risiko. Et særligt problem er, at mennesker i den aldersgruppe meget ofte kan blive smittet og også kan smitte videre uden at have væsentlige symptomer,« siger Allan Randrup Thomsen.

Problemet med de unge, fortæller virologen, er, at de ofte ikke udviser symptomer eller bliver særligt syge og i princippet kan gå under radaren i systemet i nogen tid, indtil der er spredt så meget smitte omkring dem, at det bliver et problem.

»Der er ikke lovkrav om, at de skal testes, når de kommer hjem, men fra flere sider er de blevet bedt om det. Det er vigtigt, at de holder sig isoleret, indtil de har et negativt svar,« siger han.