142 politichefer fik 7,3 millioner kroner i bonus – nu vil minister stoppe det

Justitsminister Nick Hækkerup (S) vil afskaffe brugen af resultatløn på ministeriets område. Se herunder, hvad chefer i forskellige afdelinger i politiet i gennemsnit fik i bonus i 2019.

Justitsminister Nick Hækkerup under samråd tirsdag den 26. november 2019. Ministeren vil afskaffe brugen af resultatløn på Justitsministeriets område, fremgår det af et svar til Folketinget. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen Fold sammen
Læs mere

Danske politichefer fik i 2019 bonusser for sammenlagt 7,3 millioner kroner.

Det viser en ny opgørelse, der fremgår af et svar fra Folketinget af justitsminister Nick Hækkerup (S).

Nu vil ministeren have afskaffet brugen af resultatløn.

»Jeg tror grundlæggende ikke på at drive ledelse gennem resultatløn. Derfor har jeg bedt Justitsministeriet se på mulighederne for at afskaffe brugen af resultatløn på ministeriets område,« lyder det i svaret.

De 7,3 millioner kroner (7.268.914 kroner) er fordelt på 142 årsværk. Politicheferne fik altså i gennemsnit 51.189 kroner i resultatløn i 2019. Opgørelsen dækker over chefer samt personer i højere lønrammer i politiet og anklagemyndigheden. Højere lønrammer er i svaret defineret som lønramme 37 og opefter, hvilket ifølge en lønoversigt i Djøfbladet for offentlige chefer svarer til en månedsløn på mindst 47.506,67 kroner.

Spørgsmålet er stillet af retsordfører og næstformand i Venstre Inger Støjberg.

De nye tal skriver sig ind i en aktuel debat om bonusser til offentlige chefer. Det vakte stor opsigt, at B.T. i efteråret afslørede, at politidirektørerne, IT-direktøren samt rigspolitichef Jens Henrik Højbjerg til sammen fik 1.010.000 kroner i bonus for 2018.

»Jeg finder det fuldstændigt skandaløst og uacceptabelt, at politiledelsen modtager store bonusser, mens politiet over en bred kam har store problemer. Der skal ryddes op i politiets bonussystem og i stedet være fokus på at opklare personfarlig kriminalitet,« sagde Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup til B.T.

De højeste bonusser er generelt tilfaldet personer i Rigspolitiet, viser opgørelsen.

Chefen for Rigspolitiets IT-afdeling fik en bonus på 170.000 kroner, mens rigspolitichefen, Jens Henrik Højbjerg, fik 90.000 kroner. Blandt politikredsene tilfaldt de højeste bonusser i gennemsnit Grønlands Politi. Her fik fire årsværk i gennemsnit resultatløn for 80.848 kroner. Det laveste beløb tilfaldt omvendt Færøernes Politi, hvor en person fik 20.000 kroner.

Tallene baserer sig ifølge svaret på en manuel gennemgang, hvorfor tallene er behæftet med usikkerhed.

Resultatlønnen og engangsvederlag kan ifølge svaret dække både honorering for merarbejde og honorering for en ekstraordinær indsats.

Se herunder, hvad cheferne i de forskellige afdelinger i politiet i gennemsnit fik i bonus i fjor. Der er tale om gennemsnitlig udbetaling af bonus til chefer og personer ansat i lønrammer 37+.