14 ministerier har skiftet departementschef under S-regeringen: »Det er bemærkelsesværdigt«

Der har været stor udskiftning på ministeriernes chefkontorer i løbet af regeringens snart to et halvt år lange levetid. Knap tre ud af fire ministerier har fået en ny embedsmand i spidsen. Det tyder på en »generel tendens« i toppen af embedsværket, mener eksperter.

Barbara Bertelsen afløste departementschef i Statsministeriet Christian Kettel Thomsen i 2020. Hun kom fra en stilling som departementschef i Justitsministeriet. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix  Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

14 ministerier har i løbet af den socialdemokratiske regeringsperiode fået ny departementschef, hvilket svarer til knap tre ud af fire ministerier.

Senest var det Udenrigsministeriets Lars Gert Lose, som efter tre år forlod Slotsholmen til fordel for et job i det private erhvervsliv.

Derudover afløste Peter Stensgaard Mørch departementschef i Finansministeriet Martin Præstegaard i 2019, og Barbara Bertelsen afløste departementschef i Statsministeriet Christian Kettel Thomsen i 2020.

Og det er blot få ud af de 14 eksempler på udskiftninger siden regeringens tiltræden i juni 2019. Det skriver Altinget.

Antallet af udskiftninger er »bemærkelsesværdigt« ifølge Peter Munk Christiansen, som er professor i offentlig forvaltning ved Aarhus Universitet.

»Det er bemærkelsesværdigt. Vi er det land i den vestlige verden – hvis ikke i hele verden – som har færrest politisk udpegede embedsmænd. En gammel talemåde siger, at 'ministre forgår, men embedsmænd består'. Det er ikke længere sandt.«

Peter Munk Christiansen peger på, at det er »interessant«, at de mange udskiftninger sker efter et regeringsskifte. Han understreger dog, at der ikke kan påvises en klar sammenhæng mellem antallet af udskiftede departementschefer og den nuværende socialdemokratiske regering.

»Selvom antallet af udskiftninger er mange, så er det svært at finde et mønster, som viser, at der er noget, der underminerer den danske model med et partipolitisk neutralt embedsværk.«

Ifølge Peter Munk Christiansen gør en »generel tendens« sig gældende for jobbeskrivelsen som departementschef, som kan være skyld i de mange udskiftninger.

»I dag er departementschefer i højere grad politiske rådgivere for ministre, og mediedækningens døgndrift gør det til et 24-timers job. Det store antal af udskiftninger i dag kan derfor skyldes, at jobbet er mere hårdt og væsentligt mere omfattende.«

Tempoet i politik er steget

Professor emeritus Jørgen Grønnegaard, som i en årrække har forsket i offentlig forvaltning, mener også, at »tempoet i politik og forvaltning er steget i utrolig grad«, og at det kan være medvirkende til de mange udskiftninger.

Han har siden årtusindeskiftet været med til at lave analyser af, hvorvidt der har været et politisk mønster i udskiftningerne i embedsværket.

»Den nuværende periode er ikke med, men analyserne viste, at der overhovedet ikke var noget mønster i det. Folk kan spekulere i, om der i de sidste to og et halvt år er sket en politisering i udskiftningerne under den nuværende regering, men det er der ikke et menneske, der på et seriøst grundlag kan svare på,« siger han og fortsætter:

»Det kræver nemlig, at man har en længere periode, der rækker ud i fremtiden som grundlag, så man kan se, om det var noget særegent for denne regering, eller om det er et mønster, der fortsætter fremover.«