Verdens smukkest beliggende by byder på vin i verdensklasse og et vidunderligt klima

Er man natur- eller kulturelsker, falder man pladask for Cape Town. Er man mad- og vinelsker, risikerer man, at man aldrig rejser hjem igen. Storbyen, hvis vinområde sammenlignes med Bordeaux, kan anbefales til alt fra en forlænget weekendflirt til mange ugers kurmageri.

Jordan
På de fleste vingårde i Stellenbosch kan du få mad, og en række af dem har et så højt gastronomisk niveau, at de konkurrerer med de bedste restauranter i Cape Town. Forskellen er, at du herude får lov til at nyde udsigten over vinmarkerne, mens du spiser. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders-Peter Landert

Når man står på Taffelbjerget, 1087 meter over Cape Town, står det lysende klart, hvorfor Cape Town ofte omtales som verdens smukkest beliggende storby.

Lige så klart forstår man de søfarere, der for 350 år siden valgte dette sted som forsyningsstation på vejen rundt om Afrikas sydspids.

Den store bugt med de brede sandstrande fungerer som en naturlig havn – et beskyttende helle mod Atlanterhavets bølger. Længere inde i landet vokser det frodigt og grønt op alle vegne.

For selv om byen ligger relativt tæt på ækvators ekstreme varmegrader, skinner solen venligt på disse kanter. Der er en mildhed i klimaet, som tiltaler de fleste, der kommer fra europæiske himmelstrøg.

Ud for bugten ligger den berygtede Robben Island, der fungerede som fængselsø for politiske fanger under apartheidregimet. Den mest berømte af dem var Nelson Mandela, der tilbragte 18 af sine 27 års fængselsstraf herude – 12 km fra Cape Town. Men kender man ikke den historie, ligner øen blot et lille eventyr, der venter på at blive udforsket.

Har man begivet sig ud på en tur til Kap det Gode Håb, ligger Boulders Beach og den store og underholdende pingvinkoloni på vejen. Pingvinerne har slået sig ned permanent på denne lille strand, fordi den ligger beskyttet af store sten og vel nærmest kan kaldes en pingvinpool. Fold sammen
Læs mere

Vender man ryggen til byen, kan man mod syd overskue store dele af Kap det Gode Håbs Nationalpark, hvor naturen er om muligt endnu mere generøs – omend mindre farbar. Spørg blot de hundredvis af kaptajner, der gennem årene er gået ned med mus og mand ved mødet med Kap det Gode Håbs lumske skær. Det er den vej, man skal bevæge sig, hvis man vil opleve utæmmet natur, vilde bavianer og den store pingvinkoloni på Boulders Beach.

Og så er der Taffelbjerget, hvor den betagende udsigt kan nydes fra byens ikoniske og tallerkenflade bagtæppe, der er en spektakulær kulisse på de fleste feriebilleder fra området. Man kan tage kabelbanen til plateauet – eller man kan snøre vandreskoene og hike hele vejen til toppen. Sidstnævnte tager fra et par timer til en hel dag, afhængig af, hvilken rute man vælger.

I ly af Taffelbjerget har Cape Town gennem de seneste årtier udviklet sig til en storby, der har kunstgallerier, hippe barer og moderne arkitektur i rige mængder sammen med en gastronomisk scene, der kan måle sig med nogle af de bedste i verden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders-Peter Landert.

Et dyk ned i Cape Town

Men Cape Town er mere end den største og klareste diamant i Afrikas samling. Dykker man ned i byen, kan man på en slentretur ned ad Cape Towns ældste gade, Long Street, opleve en vibrerende og multikulturel storby, der har det hele: prægtige kunstgallerier, hippe barer, arkitektoniske perler og historiske bygningsværker side om side. Og drejer man ned ad Longmarket Street, får man afrikansk håndværk, trommeshow og lokal afslapning på nærmeste hold på markedspladsen foran Old Town House.

Det lokale marked i Longmarket Street har kunsthåndværk fra hele Cape Towns opland, og vil man have en god souvenir med hjem, er det absolut stedet, man skal tage hen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders-Peter Landert.

Ikke langt herfra finder man også fortet, der blev bygget i slutningen af 1600-tallet, og hvor man let kan bruge en halv dag på at fordybe sig i historien om tilblivelsen af Cape Town og konflikterne gennem hundreder af år.

For Cape Town er en kompleks blanding af kulturer. Den store Ferrari-forhandler i centrum forsyner f.eks. Sydafrikas mest velhavende befolkning med røde superbiler, mens hundredtusinder af afrikanere fra både oplandet og de nærmeste lande stimler sammen i de såkaldte »townships« rundt om byen. Gigantiske interimistiske forstæder bygget af blikskure, hvor folk søger hen i jagten på et bedre liv nær Cape Town. Eller Mother City, som byen også kaldes, formentlig fordi byen har været hjerterytmen i store begivenheder i Sydafrikas nyere historie.

Heldigvis er der også masser af optimisme at spore i township-områderne. I disse år bygger bystyret i Cape Town tusinder og atter tusinder af nye boliger for at genhuse så mange som muligt under bedre forhold.

Fortsætter man ud ad Long Street, rammer man snart byens kanaler, der fører ud til Victoria & Alfred Waterfront. I dag er den tidligere industrihavn et velbesøgt kulturområde og et af Cape Towns mest attraktive turistområder. Men det var også herfra, fragt- og passagerskibe i hundredvis af år sejlede gods og mennesker frem og tilbage mellem Europa og Sydafrika.

Vil man tættere på denne historie, bør man indlogere sig i et af de tidligere pakhuse, der i dag fungerer som hotel. Victoria & Alfred Hotel på havnefronten blev oprindeligt bygget til opbevaring af kul – bl.a til at drive dampskibene den britiske Union-Castle Line, der helt op til 1977 sejlede rutefart mellem Cape Town og Europa. Senere blev pakhuset brugt til bl.a. bagageopbevaring, og en overnatning i disse historiske og i dag eksklusive rammer giver dig en god fornemmelse af fortidens liv på havnefronten.

Cape Towns havneområde summer af liv og udgør en eksklusiv ramme om byens turistaktiviteter. Det var herfra, at skibe – lastet med passagerer eller forsyninger – lagde til gennem flere hundrede år. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders-Peter Landert.

Og så er der jo det med maden. Cape Town har i længere tid være et gastronomisk arnested, men de seneste år har byen opnået ry for at være en egentlig førsteklasses gourmetdestination med nogle af verdens bedste restauranter. Råvarer findes i rigelige mængder, og kokkene ser ud til at stå i kø for at sammensætte dem til menuer, der er mindst lige så lange og innovative, som man ser det på Michelinrestauranterne i Europa. Bl.a. står den britiskfødte mesterkok Luke Dale-Roberts bag en række af de bedste med restauranterne The Test Kitchen, Potluck Club og The Shortmarket Club.

Og selv regningerne er en fornøjelse at modtage på disse kanter – man betaler under halvdelen af, hvad man er vant til at måtte slippe for mad i denne kategori i Danmark. Men husk at være hurtigt ude med reservationerne. Rygtet om Cape Towns gastronomiske rækkevidde er løbet hurtigt, og ventelisterne er derfor lange.

Artiklen fortsætter under billederne.

Det er gastronomi fra øverste hylde, når køkkencheferne i og omkring Cape Town folder sig ud. Her er det fra Chef’s Warehouse ved vingården Beau Constantia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders-Peter Landert.

Det er gastronomi fra øverste hylde, når køkkencheferne i og omkring Cape Town folder sig ud. Her er det fra Chef’s Warehouse ved vingården Beau Constantia. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders-Peter Landert.

Da vineventyret begyndte

Man bør ikke tage til Cape Town uden at besøge vinområderne mod øst. Her bølger de grønne vinmarker op og ned, lige indtil de rammer de skarptskårne bjerge eller en af de gamle, romantiske vingårde. Hvidmalede og i den lokale og hollandsk inspirerede Cape Dutch-stil ligger de stadig i landskabet og er i de fleste tilfælde fuldt funktionsdygtige til vinproduktion.

Sydafrikas vinhistorie er lige så gammel som Cape Towns historie, for det var hollænderen Jan van Riebeeck, der havde vinstokke med, da han sammen med sin kone, børn og en besætning på 90 mand i 1652 landede på kysten for at skabe en forsyningsstation for de søfarere, der skulle rundt om Afrikas sydspids for at komme til Asien.

Jan van Riebeeck byggede med sit mandskab Cape Towns første fort og skabte dermed forstadiet til det Cape Town, der findes i dag. Han blev byens første guvernør, og planen med opholdet var bl.a. at plante vin, da man havde den overbevisning, at druerne ville beskytte de mange søfolk på farten for sygdomme. Sandt eller ej – den første sydafrikanske flaske med vin fra importerede vinstokke blev trukket op få år efter i 1659.

Det var dog Cape Towns næste guvernør, Simon van der Stel, der for alvor etablerede det vineventyr, der i dag forsyner hele verden med førsteklasses dråber, og vil man dykke ned i vinhistorien, bør man begynde vinruten i området Constantia, der ligger syd for Cape Town.

Her ligger vingården Klein Constantia, som Simon van der Stel anlagde i 1685. Guvernøren havde sendt sine folk ud for at undersøge jordbundsforholdene i forskellige områder. Prøverne blev sendt tilbage til fortet ved Cape Town og undersøgt, og derefter udvalgte han dette område som særligt frugtbart og anlagde vingården Constantia. Efter guvenørens død i 1712 blev området delt op i tre gårde, og en af dem blev Klein Constantia  – lille Constantia – der stadig eksisterer i dag.

Med lidt overtalelse kan man få lov til at komme op gennem vinmarkerne, så man kan nyde et glas af gårdens produktion fra øverste plateau med udsigt over vinmarkerne og False Bay. Klein Constantia er blevet omtalt som verdens smukkest beliggende vingård, og i 2002 var Klein Constantia på listen over verdens 25 bedste vingårde i magasinet Wine & Spirits – og heroppe behøver man ikke argumenter for at tro på det.

Det ældste vinområde i Stellenbosch hedder i dag Klein Constantia, og denne vingård er oplagt at besøge, hvis du ønsker at få et godt overblik over området og de helt specielle forhold, der gør Stellenbosch perfekt til vinstokke. Vinkælderen under Klein Constantia har opbevaret vin i mere end 300 år, og man kan på vingården få lov til at opleve samspillet mellem de topmoderne produktionsmaskiner og de gamle lagringskældre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders-Peter Landert.

Vingårdens dessertvin, Vin de Constance, er verdenskendt og er gennem tiderne blevet drukket af prominente navne som Napoleon Bonaparte, dronning Victoria og Thomas Jefferson.

Har man flere dage i Constantia, der er det ældste vinområde på den sydlige halvkugle, er Constantia også et populært sted at snuppe en overnatning med rigelige mængder wellness i naturskønne omgivelser. Den botaniske have Kirstenbosch ligger klos op ad området, og flere steder følger naturen med helt ind på hotellet. Bla. på The Cellars-Hohenort Hotel, der har modtaget flere priser for sit haveanlæg, og hvor chefkokken Peter Tempelhoff har gjort den lokale restaurant Greenhouse til en af områdets mest anerkendte. Peter Tempelhoff er i øvrigt anerkendt som en af de kokke, der har løftet Cape Town ind i den gastronomiske superliga.

Du kan opleve den karakteristiske Cape Dutch-byggestil på hotellet The Cellars-Hohenort, der udover et prisbelønnet haveanlæg også har en af Cape Town bedste restauranter, Greenhouse, tilknyttet. Hotellet ligger i det ældste vinområde Constantia. Fold sammen
Læs mere

Svarer til Bordeaux

Mens Constantia er et nostalgisk tilbageblik i Sydafrikas vinhistorie, er Stellenbosch selve motoren i den vinproduktion, der i dag opnår hæder i hele verden. Det var også guvernøren Simon van der Stel, der så det store potentiale i området 30 minutters kørsel sydøst for Cape Town, der i dag hedder Stellenbosch. Og han ramte plet.

»Stellenbosch kan sammenlignes med Frankrigs Bordeaux. Det er kvalitetsmæssigt og mængdemæssigt det vigtigste vinområde i Sydafrika,« siger Erik Ahlmann Larsen, vinekspert og ejer af Tedeum Vin, når man spørger ind til området.

»Stellenbosch har de mest optimale forhold for vinproduktion i verden. Der strømmer en iskold havstrøm op fra Sydpolen, der køler hele området ned. Hvis man ikke havde haft den, havde der været for varmt til vinproduktion, fordi Cape Town ligger så tæt på ækvator. Samtidig får vinstokkene masser af sol og kan stå i de rigtige stenede jordforhold. Det kan ikke blive bedre,« fortæller han og peger samtidig på en anden fordel ved klimaet i dalen.

»Når den kølige luft bliver varmet op, stiger den op langs bjergsiderne og er med til at forhindre sygdomme. Man behøver som regel ikke spraye, og hvad man ellers gør, og det gør de sydafrikanske vine til nogle af de reneste.«

Vinstokkene omkring Cape Town har historie tilbage til 1652, hvor de første europæerne landede for at anlægge en forsyningsstation for skibe på vej rundt om Afrikas sydspids. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders-Peter Landert.

Alt i selve byen handler dog ikke om vin. Stellenbosch har nemlig også en anden afgørende betydning for Sydafrika, da byens universitet er Sydafrikas ældste, og en stor del af landets ledere har haft deres gang her. Byen er en tiltalende blanding af historiske bygninger og ny energi fra de 16.000 studerende, der går på universitetet.

Rundt om byen ligger vinområderne tæt, og der skal prioriteres hårdt, hvis man kun har en dag i vinmarkerne. Vingården Kanonkop møver sig dog helt op til toppen af prioriteringslisten som områdets måske mest betydningsfulde vingård. En vin fra denne gård –  en 2015 Kanonkop Paul Sauer – opnåede f.eks. i september 2018 en historisk milepæl. Som den første vin uden for Europa fik den 100 ud af 100 point fra den anerkendte britiske vinekspert Tim Atkin med ordene: »En af de bedste unge vine, jeg har smagt.«

Den måske mest anerkendte vingård i Stellenbosch hedder Kanonkop, men selv om vinen er helt i top, er omgivelserne ganske afslappede og uformelle. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders-Peter Landert.

Kanonkop er også kendt for at få det bedste ud af den sydafrikanske signaturdrue, Pinotage, en særlige sydafrikansk specialitet, der blev krydset af sorterne Pinot Noir og Hermitage af en professor på det nærliggende universitet i Stellenbosch. Druesorten er svær at beherske, men mestrer man kunsten, kan den skabe fremragende vine.

Og selv om man på dette tidspunkt er nået små 50 km væk fra Cape Towns mange gastronomiske fristelser, skal man ikke gå i panik, når sulten melder sig. Mange vingårde serverer mad i topklasse med udsigt til vinmarker og bjergtoppe. F.eks. går chefkokken George Jardine, der tidligere har fået flere restauranter på det amerikanske tidsskrift Conde Nast Travellers liste over verdens 50 bedste gourmetdestinationer, rundt og hygger blandt gryder og pander på vingården Jordan, hvor du kan smage hans talent fra første parket til vinstokkene.

Artiklen fortsætter under billederne.

På vingården Jordan er det chefkokken George Jardine, der skaber madmirakler. Han har tidligere fået flere restauranter på det amerikanske tidsskrift Conde Nast Travellers liste over verdens 50 bedste gourmetdestinationer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders-Peter Landert.

Og sådan gemmer vingårdene i Stellenbosch alle på små og store historier, hvis man er interesseret i vin og mad. Hvis man forstår kunsten kun at prøvesmage vinene, kan man tilmed også huske historierne fra de – på danske kanter – velkendte navne på vingårde: Spier, Neil Ellis eller Asara, hvor kronprins Frederik i øvrigt boede under sit besøg i Sydafrika i 2015.

Eller hvad med vingården Ernie Els, som den sydafrikanske golfspiller af samme navn i 1999 besluttede skulle ligge i netop denne dal – i Sydafrikas vigtigste vinområde. Ved verdens måske smukkest beliggende by.