Kan man rejse til Bali helt alene og have en frihedsfest? Jada!

Glem billederne af bryllupsrejsende og eventyrlystne bloggerpar – Bali er i den grad også til solorejselykke.

Foto: Ulla Dubgaard

Det er næsten for postkortvenligt: Du ankommer til din egen træhytte, bliver mødt af en smilende ansat med en læskende vandmelon- og myntedrik, læser det lille Rumi-digt, der er betænksomt placeret ved siden af en orkidé på sengen, træder direkte ud i en tropisk have, går op til den nærliggende saltvandspool og smækker benene op i en af de bløde, grønne solstole. Velkommen til Bali.

Scenen kunne være taget fra en romantisk parferie, men som solorejsende er Bali en mindst lige så attraktiv destination til at pleje sjælen, styrke kroppen og forstærke eventyrlysten. Få destinationer byder på så mange aktiviteter – og derfor så mange andre solorejsende, der kommer for at dyrke netop deres interesse. Hvad enten du er til yoga, meditation, surfing, dykning eller trekking, finder du hurtigt en legeplads på Bali. Derudover sætter venlige lokale, gode udflugtsmål, prisvenlige spabehandlinger og en eklektisk madkultur i den grad scenen for selvforkælelse.

Foto: Ulla Dubgaard.

Yoga, eat, chill, repeat

Jeg indledte ferien med et yogaophold på Desa Seni, et landsbylignende resort med små, indonesiske træhuse i pragtfuldt frodige omgivelser. Alle husene er lavet af genanvendt træ og omhyggeligt indrettet med lokal kunst, håndvævede stoffer og udskårne træmøbler. Desa Seni ligger i Canggu-området på Balis turistede sydvestkyst, men tilpas langt væk fra den Ibiza-lignende feststrand Kuta Beach og luksuscharterturisterne i Seminyak.

Resortet tilbyder et bredt udvalg af yoga- og meditationstimer, og med billetter til to valgfri timer om dagen er der rig mulighed for at sove længe, læse eller køle ned med en frisk kokosnød i poolen ind imellem downward dogs og pranayama-åndedrætsøvelser.

»Desa Seni« oversættes direkte til kunstlandsby, og ejerne sætter en ære i at bevare forbindelsen til lokalområdet med udstillinger af lokale kunstnere og ugentlige dansetimer for områdets børn. Ud over friluftsyogastudiet har resortet en økologisk restaurant med grønt fra egen køkkenhave og en holistisk spa, der tilbyder alt fra manicure og ansigtsbehandlinger til auraåbning og massage med balinesiske urter.

Foto: Ulla Dubgaard.

Foto: Ulla Dubgaard.

Øhop på scooter

Bali er omgivet af en række mindre øer, der er som skabt til tage på opdagelse og komme væk fra menneskemængderne. Mange vælger Gili-øerne ud for Lombok, men inden for de seneste år er de tre Nusa-øer, især Nusa Penida, blevet bloggerfavoritter med Instagram-venlige klippeformationer og bountybugter. På Nusa Penida finder man ikke Balis fine strandklubber og lækre økocafeer, men masser af udsigtspunkter, upolerede klippestrande, grillet fisk solgt fra træskure og snævre veje, hvor man kan være helt på egen hånd. Mange tager en dagsudflugt, men hvis du vil opleve hele øen – og slippe for at stå i kø til at fotografere en dinosaurlignende klippe – kan det anbefales at tage to-tre nætter og nyde friheden til at sætte dit helt eget program.

Nusa Penidas nyvundne popularitet betyder, at der skyder masser af bungalower op, og det er en god mulighed for at overnatte med en lokal familie som vært. På scooter – spørg din vært frem for at leje, når du ankommer til havnen – kan du sætte dit helt eget tempo, men vær opmærksom på, at mange af vejene på Nusa Penida er i virkelig dårlig stand. Husk hjelm, og at grus er scooterens fjende nummer ét.

Nusa Penidas vestkyst rummer de mest besøgte seværdigheder, strandene Kelingking Beach, hvis tyrannosauruslignende klippe er en Instagram-favorit, Crystal Bay, hvor man kan svømme med djævlerokker, og Angel's Billabong med månelignende kalkstensformationer og naturlige laguner.

På den mindre besøgte østkyst kan du opleve Bali, som det var for 20 år siden. Her kommer du igennem små landsbyer med børn på vej i skole, grise i vejkanten, rismarker og uspolerede panoramaer over havet. Perlen for enden er Atuh Beach, hvor to kridhvide, bueformede strande strækker sig på hver sin side af en klippe. Kom tidligt på dagen for at nyde nogle fredelige timer i en af de mange liggestole, og køb frokost i en af de små boder, der blandt andet sælger friskfanget, grillet fisk og læskende kokosnødder.

På vej mod Atuh Beach er klippetemplet Goa Giri Putri et stop værd. Ved indgangen står en gruppe munke klar til at velsigne dig med et par dråber helligt vand, før du klemmer dig ned gennem den smalle indgang til klippehulen. Indenfor er templet overraskende stort, godt 300 meter langt, og det føles nærmest magisk at bevæge sig forbi de mange altre mellem drypstenene i halvmørket. Hvis du kommer i weekenden, kan du være heldig at opleve en af ceremonierne i templet. Husk sarong, eller lej en på parkeringspladsen for tre kroner.

Foto: Ulla Dubgaard.

Foto: Ulla Dubgaard.

Lokal dans og international madscene

Balis kulturhovedstad, Ubud, er en både summende og afslappende blanding af verden og Bali. De mange expats former den internationale kultur- og restaurantscene, men rammerne er tropiske med fritløbende makakaber, lokal gamelanmusik og små kurve med offergaver på gaderne.

Bortset fra den osende trafik er byen ligesom resten af Bali centreret omkring fysisk og mentalt velvære. Navnet Ubud kommer af Ubad, det balinesiske ord for medicin, og byen var oprindeligt et centrum for medicinske planter og urter. I dag er der rig mulighed for at få alverdens behandlinger i de mange »day spas« og købe kunsthåndværk, kaffe og kropsplejeprodukter med hjem.

De fleste markeder sælger masseproduceret nips, men der er mange gode lokale butikker at besøge. Hvis du har tiden, så tag ud i de nærliggende landsbyer, der specialiserer sig i forskellige håndværk, for eksempel Celuk til guld og sølv og Tegallalang til træhåndværk. Tag en tur gennem Monkey Forest, der er et reservat for byens mange legesyge (og langfingrede!) makakaber, og få en smagsprøve på det rige kulturliv med en af de mange danseforestillinger. Ubuds tidligere kongepalads er et ideelt bagtæppe for den yndefulde legong-dans, der med farverige kostumer og hypnotiserende slagtøjsrytmer bevæger sig gennem balinesisk mytologi.

Foto: Ulla Dubgaard.

Foto: Ulla Dubgaard.

Foto: Ulla Dubgaard.