Drik en liter alkohol om dagen, ryg store cigarer, og dyk ned i krigen: London i Churchills fodspor er en historisk eksplosion

Storbyer opleves bedst til fods, og en halv dags gåtur i Winston Churchills London fortæller ikke blot om statslederens fascinerende liv, men er et dyk ned i Londons moderne historie. AOK guider dig til en weekend a la Churchill.

Levemanden Churchill satte pris på kvalitet og god betjening, men kunne ikke altid betale sine regninger. Fold sammen
Læs mere

2019 er 75-året for D-dag og de allierede styrkers invasion i Normandiet, der for alvor vendte krigslykken og befriede Europa fra de nazistiske invasionshære. Winston Churchill (1874-1965) var den vesteuropæiske nøgleperson i kampen for at modstå de tyske hærenheder, men den stovte statsmand var også en livsnyder og excentrisk forbruger, der havde svært ved at holde på pengene og få dem til at slå til. En gedigen gåtur rundt i Londons centrale gader i Winston Churchills fodspor er en halv dags tid i godt selskab.

Winston Churchill er det 20. århundredes mest kendte brite, en af den moderne verdenshistories helt store skikkelser og aktiv i politik indtil et år før, han døde 90 år gammel. Det bærer London ikke overraskende præg af. Kun dronning Victoria overgår den stovte Churchill i antal af statuer, buster og mindeplader i den engelske hovedstad. Storbyer opleves bedst til fods og en halv dags gåtur i Winston Churchills London fortæller ikke blot om statslederens fascinerende liv, men er et dyk ned i Londons moderne historie fra en tid, hvor de tyske bomber faldt og lagde byen øde de steder, hvor luksusboliger og finansens højhuse har knopskudt de seneste par årtier.

Høj cigarføring

Winston Churchill var ikke blind for iscenesættelsens kunst, men mest af alt var han bare excentrisk. Med sit karakteristiske to-finger-V-tegn blev han billedet på mod og trodsighed mod Adolf Hitlers Nazityskland, der i Anden Verdenskrigs første krigsår virkede som en uovervindelig krigsmaskine.

Men Churchill og Storbritannien bød Hitler trods og det med høj cigarføring. Churchill røg mellem otte og ti cigarer om dagen, men havde den bizarre vane, at han ofte lod dem brænde ud, så han kunne gumle på cigarstumpen, mens han læste eller dikterede sine berømte taler.

Hos tobaksforhandleren James J. Fox er Winston Churchills faktura udstillet. Han røg mellem otte og ti cigarer om dagen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: James J. Fox.

Tobaksforretningen James J. Fox i St. James Street var Churchills yndlingsforhandler og har solgt tobaksvarer til høj og lav i mere end 225 år. Butikken har sin egen permanente udstilling om Churchills røgfyldte vaner, og som butikspersonalet med bid bemærker:

Der er en mindre udstilling af Winston Churchill-memorabilia hos tobaksforhandleren James J. Fox. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: James J. Fox..

»Winston Churchill røg cigarer fra Havana. Når han havde råd. Når kassen var tom, så røg han billige amerikanske cigarer.«

James J. Fox

St. James Street 19

Klæder skaber statsmænd

Fra James J. Fox er der ikke langt til Savile Row, skræddergaden, hvor Winston Churchill fik håndsyet sine jakkesæt og habitter samt kommandørjakke. Skrædderen Henry Poole var Churchills faste leverandør og fik gennem tiden som minister og premierminister syet jakkesæt for, hvad der i nutidspenge svarer til 175.000 kroner.

Skrædderen Henry Poole har stadig til huse på Savile Row nummer 15 og var Churchills favoritskrædder, hvor han køte jakkesæt for mere end 150.000 kroner i tidens løb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Søren Sorgenfri.

Levemanden Churchill satte pris på kvalitet og god betjening, men kunne ikke altid betale sine regninger. Første Verdenskrigs Gallipoli-katastrofe fik Winston Churchill til at træde tilbage som marineminister og sendte ham ud i mange års politisk kulde. Først i nødens stund fik han opgaven som premierminister i 1940 og viste sig som en stor statsleder, taler og krigsfører, men han var håbløs med penge.

Depressionen gjorde et stort indhug i den mødrene arv, og selv som premierminister købte han ofte ind på klods. Med lang betalingstid. Faktisk sendte bogholderen Churchill en regning på et udestående, og indkrævningen blev et af de første breve, som Winston Churchill åbnede som nyudnævnt premierminister.

Han blev rasende og handlede ikke i butikken et godt stykke tid, men behovet for kvalitetsskrædderarbejde og flere steder at kunne købe på kredit fik ham til at vende tilbage til Savile Row nummer 15.

De flinke skræddere fortæller gerne i dag om, hvordan de blev bedt om at sy jakkesæt til Gary Oldman til rollen som Churchill i Churchill-filmen »Darkest Hour«, og hvordan en forgænger i butikken opfandt habitjakken. Nå ja, Churchill skylder i øvrigt stadig 200 pund. Og står du lige og mangler et slips til kontoret eller en klud til jakkelommen, så oser Henry Poole af kvalitet.

Henry Poole

Savile Row 15

Drik, spis, og bo som Churchill

Winston Churchill estimerede, at han drak en liter vin eller skarpere alkohol om dagen. Cirka ti gange så meget som de britiske sundhedsmyndigheder i dag anbefaler. Vin, champagne og cognac eller brandy var faste indslag på menukortet.

Han nægtede at skære ned på sit forbrug, da han blev premierminister og begyndte formiddagen med et glas whisky. Når det er præmissen, så er det aldrig for tidligt på dagen til et lille glas. Hotel The Savoy var et af Churchills faste vandhuller, og især champagnen Pol Roger ledsagede hans frokost.

The Savoy var et af Churchills favorithoteller i London. Han holdt også sine berømte politiske frokostmøder her. Fold sammen
Læs mere

Churchill var initiativtager til frokostklubben »The Other Club«. En netværksgruppe af politikere og andre, som det var i hans interesse at mødes med jævnligt. Det er stadig muligt at reservere bord nummer fire, Churchills bord på The Savoy, hvor hans favoritfrokost lød på søtunge omviklet med røget laks og stegte rejer som garniture. Grøntsager? Oh, please.

Frokosten på The Savoy har et moderne præg langt fra Winston Churchills grøntsagsløse hofretter, men ved hans favoritbord nummer fire er det stadig muligt at sidde. Fold sammen
Læs mere
Foto: The Savoy PR foto.

I krigsårene løb der et rygte i London. Byen var ved at være tørlagt for Pol Roger, hvorfor Churchill skyndsomt bestilte restlageret af bobler på The Savoy.

Hans hang til alkohol menes at stamme tilbage fra 1899, hvor han dækkede Boerkrigen for The Morning Post, og den vane opgav han aldrig. Det krævede således tre nætter i træk med ti timers søvn for den amerikanske præsident Roosevelt at rejse sig, når Churchill endnu en gang havde drukket ham i gulvet.

Churchill boede i tidens løb på mange forskellige adresser i London, men når det kom til hoteller, så var der ingen slinger i valsen. »Jeg bor ikke på hotel, jeg bor på Brown’s,« har Churchill sagt, med vanligt blik for en god oneliner.

The Savoy, Strand

Brown’s, Albemarle Street, Mayfair

Motion til de små grå

Winston Churchill holdt af lange karbade og en langsom start på dagen i slåbrok, men han lå ikke på den lade side.

Winston Churchill

»Hvis ikke du har tid til at læse en hel bog, så lad den falde, og dyk ned i den der, hvor den åbner sig for dig.«


Ud over at skrive 500 kærestebreve til sin hustru, Clementine, og gå op i havearbejde var han en talentfuld murer og maler, men først og fremmest elskede han ordet, det talte såvel som det skrevne, og brugte endeløse timer på at læse. »Hvis ikke du har tid til at læse en hel bog, så lad den falde, og dyk ned i den der, hvor den åbner sig for dig,« lyder et af hans mange citater.

Med andre ord holdt han de små grå til ilden, og en gåtur i Winston Churchills fodspor vil ikke være komplet uden lidt vitaminer til den øverste etage. Der er flere lærerige museer, hvor man uden problemer kan bruge et par timer. Nær parlamentet ligger »The Churchill War Rooms«, hvor man på tætteste hold kan opleve Winston Churchills kommandorum fra de hektiske dage under Anden Verdenskrig, hvor frygten for en tysk invasion kastede lange skygger over de britiske øer.

The Churchill War Rooms har mere end en halv million besøgende årligt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Søren Sorgenfri.

Eller hvis solen skinner og solbrillerne kalder på en dag ude, så gå langs Themsen til det flydende museum HMS Belfast. Slagkrydseren spillede en afgørende rolle ved D-dag og ligger i dag opankret som den sidste repræsentant for den stolte britiske flådes linjeskibe.

Og man behøver ikke være ekstraordinært historisk interesseret for at få en oplevelse ud af at gå rundt på det store gamle krigsskib. Lad historien komme til dig – det gør den helt af sig selv, når man følger i Winston Churchills fodspor.

The Churchill War Rooms, Clive Steps, King Charles Street

HMS Belfast, The Queen’s Walk, Themsen