Bornholm: ø-feriens topmodel

Bornholm er meget mere end Folkemøde, Krøllebølle-is og røgede sild. Østersøens perle kan nemlig ikke kvæles i sine egne klichéer eller opskruede forventninger til vind og vejr, for feriedestinationen kan fortsat charmere børnefamilier, den ferierende gastronom og den kræsne luksusshopper.

Den skønne natur ved Svaneke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephan Sühling

​Ali Babas bornholmske hule

Hvis 1001 nat skulle udspilles på Bornholm, så ville Sebastian Frosts smukke flagskibsbutik, der har udsigt over Listed Havn, være Ali Babas hule. Her finder du den tyskuddannede guldsmeds enestående guldringe med diamanter og  hans håndlavede ure, der kan designes ud fra dine personlige ønsker. Er diamanter og eksklusive armbåndsure ikke regnet ind i feriebudgettet, er butikken i Listed Havn stadig et besøg værd. Sebastian Frost har nemlig indrettet café og champagnebar i de tilstødende lokaler, og når vejret er godt, er der parasoler og loungemøbler på terrassen. Hustruen, Signe, står op klokken 5 om morgenen og bager caféens kæmpe udvalg af kager, og sønnen serverer fermt en Aperol Spritz med Veuve Clicquot.

Sebastian Frost

Strandstien 1A

Listed Havn,  Svaneke

 

Mindestuerne for Bornholms litterære kendis

Pelle Erobrerens far, Martin Andersen Nexø, ville være fyldt 150 i år. Forfatteren er blevet en international superstjerne, for hans bøger er blevet oversat til 44 sprog og solgt i mere end 10 millioner eksemplarer. Og selvom Neksøs berømte bysbarn ikke lever mere, så bliver der ikke bare værnet om hans historie, den bliver også smukt og ømt formidlet i mindestuerne gennem malerier, fotos, personlige ejendele og kopier af forfatterens håndskrevne breve, noveller og artikler. Mindestuerne ligger i det barndomshjem, som Martin Andersen Nexøs far opførte til familien, og hvor de boede i årene 1882-1884. Når jeres kulturelle behov er dækket og sidste linie læst, er det oplagt at besøge Neksøs glimrende restaurant Molen, der har en fint afstemt frokostmenu på fire retter, dikteret af årstiden og til en pris, der kun lige sniger sig op over de 300 kr.

Martin Andersen Nexøs Mindestuer

Ferskesøstræde 36

Neksø

 

Molen

Havnen 6

Neksø

Havenostalgi og bålfrokost

Brændegårdshaven prøvede på et tidspunkt at jazze sig op med det mærkeligt, kække navn, Joboland, der aldrig rigtigt klingede hos hverken de lokale eller inkarnerede feriefans fra Djævleøen. Heldigvis kom etikken aldrig til at matche havens sympatiske, old school indhold, og derfor hedder den gamle familiehave nu igen sit oprindelige navn. Parken byder på en gedigen legeplads, selvhjulpne karruseller og et decideret finurligt trylleshow. Der hører gratis adgang med til det mindre delikate vandland, ligesom stedets fritureborge og slikbutikker ikke har ladet sig påvirke nævneværdigt af øens øvrige gourmet-aspirationer. Medmindre familien vil medbringe hjemmesmurte klemmer, så besøg haven, når den åbner klokken 10, og spis så efterfølgende din frokost i Svaneke. Her er finder I det gode Svaneke Bryghus med traditionel frokost og den djævelsk stærke hjemmebryg, Sweet Mary. Men hvis solen ikke kun skinner over Gudhjem den dag, så ret sulten mod Svanereden på havnen, hvor gedigne wokretter tilberedes over åbent brændebål.

Brændesgårdshaven
Højevejen 4

Svaneke

 

Outdoor Restaurant Svanereden,

Gruset 4,

Svaneke

Svaneke Havn, Bornholm Fold sammen
Læs mere
Foto: Uwe Moser.

Hvad drikker Møller?

I ekkodalen drikker han ikke øller, men derimod »Echo«, vin fra Château Lynch-Bagess i Bordaeux. Men vi foregriber begivenhedernes gang. For inden vinen kan nydes, skal kroppen gøre sig fortjent til den. Start jeres vandring på Rytterknægten ved Kongemindet, hvorfra der er et enestående vue udover hele øen. Derfra er der en smuk gåtur ned forbi middelalderruinen Gammel Borg og videre til Ekkodalshuset, der indimellem huser koncerter, og hvis spisested Café Genlyd beværter vidunderligt. Er sulten stor så bestil deres velvoksne klassiker, Genlyds-tarteletten, der er en økologisk tartelet bagt med eneret for caféen af Bager Dam i Aakirkeby. På kortet er der også lettere sager som vegetarburger, varmrøget laks med ingefærcreme eller et udvalg af Bornholmske sild. I går kun sultne fra Ekkodalshuset, hvis I ikke har reserveret bord på forhånd, for der er ofte fyldt. Går retningen videre mod Rønne efter frokost, så snup endelig Nylars Kirke med på vejen. Rundkirken fra 1100-tallet er bygget af kampesten og har øens måske mest pudsige, fritstående klokketårn.

Nylars kirke Fold sammen
Læs mere
Foto: Stephan Laude.

Ekkodalshuset og Cafe Genlyd

Ekkodalsvejen 5

Aakirkeby

 

Nylars

Kirkevej 10K

Aakirkeby

Skrid Krøllebølle! Kalas er kommet til Sandvig

Tidligere skulle bornholmske is udelukkende hedde noget med Krøllebølle og være en uhellig alliance mellem en gammelsdagsvaffelis og en industriel soft ice. Ikke længere! Sandvig er blevet indtaget af Is Kalas, der serverer hjemmelavet is med bornholmske ingredienser men på italienske gelato-maner. Sæt gang i isgildet med en stærk espresso fra stedets egen blend og vælg så is med øens egne blåbær, havtorn og vilde kirsebær. Skærp appetitten forud for isgildet med en gåtur fra Allinge via det gamle jernbanetracé, hvor du kommer forbi Madsebakke. Her kan I opleve en omfattende samling helleristninger fra den yngre bronzealder.

Sandvig Is Kalas

Strandpromenaden 14,

Sandvig