16 år efter filmen er Tokyo stadig »Lost in Translation«

Filmturisme: »Lost in Translation« gik lige i hjertet på Vestens publikum som den vigtigste film om Tokyo i nyere tid. Centralt i den japanske hovedstad og i filmens fortælling står hotellet Park Hyatt og The New York Bar.

Hvad hviskede ​Bill Murray i Scarlett Johanssons øre i en af de sidste scener i »Lost in Translation«? Det diskuteres stadig. Filmen har sendt horder af filmelskende turister til Tokyo. Men det er ikke den eneste film, der har haft betydning for byen. Fold sammen
Læs mere
Foto: FOCUS FEATURES / SATO, YOSHIO /

For vesterlændinge fremstår Tokyo som selve kernen af det mystiske østen. En Blade Runner-agtig enorm by med en nonstop døgnrytme pakket ind i pulserende neon. En Metropol, der er nem at lade sig forføre af og fortabe sig i - og få film har som »Lost in Translation« fanget den stemning.

Stemningen er dyster, men fascinerende i New York Bar kendt fra »Lost in Translation«. Fold sammen
Læs mere
Foto: Park Hyatt PR..

Sofia Coppolas mesterværk fra 2003 står i filmhistoriens tykke bog som en af 00ernes stærkeste og mest populære produktioner, men påvirker stadig den dag i dag turisters valg af things to see og do på en rejse til Tokyo.

Den berømte bar

Motoren i »Lost in Translation« er det umage makkerpar Bill Murray og Scarlett Johanssons karakterer. Murray som Hollywood-stjernen der er trukket i midtlivskrisens skriggule T-shirt uden forståelse for, hvorfor hans ægteskab er reduceret til langdistance telefonopkald om indretning og farvevalg. Johansson som den unge kvinde, der er rejst med sin fotograf-ægtemand med hovedet op i egen linse til den japanske hovedstad, mens hun undrer sig over voksenlivets manglede rejsekort.

Udsigten fra Park Hyatt over tusmørkets Tokyo er alle pengene værd. Men spar op på forhånd. Fold sammen
Læs mere
Foto: Park Hyatt PR.

De mødes i filmens epicenter – hotellet Park Hyatt Tokyo. Hotellets bar og bandet i baggrunden har aldrig været det samme siden. Filmens oneliners, det jazzede mørke udtryk tilsat whisky på is og livebandets rødhårede sangerinde med en note af David Lynch.
Det er sjældent, man støder på en hotelbar med sjæl, men det har New York Bar. Som et levende tusmørke i en magiskrealistisk roman af Murakami, hvor man ved, at noget skal ske - man ved bare ikke hvad, i en bar, der aldrig sover og er mere New York end New York nogensinde bliver. Baren har tilmed Tokyos største udvalg af amerikanske vine og formentlig også mest eksklusive whisky-kort.

Skuespiller Bill Murray og instruktør Sofia Coppola fik stor succes med »Lost in Translation«. Filmen blev nomineret til fire Oscars, men vandt kun en enkelt for bedste originale manuskript. Til gengæld fik filmen klassikerstatus og fik filmnørder til at strømme til Tokyo.  Fold sammen
Læs mere
Foto: JEAN-LOUP GAUTREAU.

Imponerende udsigt

Hotellet, baren og restauranten har hjemme på etagerne 39 til 52 i Shinjuku Park Tower i Tokyos bydel Shinjuku. Og der er noget passende symbolsk over, at man med ekspreselevator bliver skudt fra jordniveau op i denne stemningsfyldte bar, der er sit helt eget univers. Alene udsigten over Tokyo by går lige i relæet: Byen strækker sig ud i horisonten i et ocean af neon og lys. Får man plads ved vinduet i restaurant New York Grill på etage 52, så er lykken gjort. Højhuse og helikoptere og kæmpebyens ånde er et spektakulært skue så langt øjet rækker. Restaurantens kobe-kød til 1600 kroner for 180 gram er værd at spare op til.

Hotellet blev ombygget i 2008, men fremstår stadig med det minimalistiske og luksuriøse udtryk fra filmen. Og det koster knapper at bo her. Forvent priser fra 5000 kroner og op pr. overnatning.
»Lost in Translation« gør et stort nummer ud af at understrege Tokyos neonlys, menneskemængde og den på en og samme tid triste, men også medrivende stemning, som kæmpebyen giver. Som foran togstationen Shibuya.

Når først lyset bliver grønt går op mod 3000 fodgængere over i et stort virvar. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Schelde Mai..

Det vildeste fodgængerfelt

Fodgængerfeltet foran Shibuya Station fem kilometer fra hotellet er et mylder af studerende, unge par, rejsende, folk på vej til og fra restaurant, eller shoppere, der er sent ude. Og fodgængerfelt er en underdrivelse. Det er et kryds, hvor fodgængere passerer fra alle ender og kanter, og det menes at være verdens mest travle, når der som hjerteslag sendes op til 3000 fodgængere over i alle retninger, før trafiklyset skifter igen. Man får de bedste overbliksbilleder fra tagterrassen hos Mag’s Park lige over for togstationens udgang, og kom efter mørkets frembrud, hvor menneskemængden er størst og neonlysenes magi uimodståelig.

Gonpachi Nishiazabu er stemningsmættet og som regel proppet til sidste bord - godt hjulpet på vej af Quentin Tarantino. Fold sammen
Læs mere
Foto: Gonpachi pr..

Hvis man har økonomien til en overnatning eller to på Park Hyatt, så kan opholdets film-tema udvides.
Den amerikanske filminstruktør Quentin Tarantino udødeliggjorde restauranten Gonpachi Nishiazabu i filmen »Kill Bill« med Uma Thurman i hovedrollen. En drabelig kamp mellem hovedpersonen Beatrix Kiddo alias The Bride og en bande japanske sværdsvingere, samt den diabolske skolepige Gogo Yubari bevæbnet med pigbesat morgenstjerne udspiller sig i restaurantens lokaler, hvilket naturligvis har sparket spisestedets omsætning markant i vejret. Man bænkes ved langborde eller små båse, og specialiteten er små sticks. Grillspyd med grøntsager, fisk eller kød direkte fra den buldrende grill i det åbne køkken. Forvent en støjende, men intim atmosfære, og man bliver mæt og glad for under 200 kroner pr. kuvert.

Smukke tegnefilm

I den mere fredelige og absolut børnevenlige afdeling er Tokyos Ghibli museum, der ligger 15 kilometer fra Park Hyatt hotellet, et besøg værd for filmfolket - især fans af japanske tegnefilm, der i stigende grad går deres sejrsgang på vores breddegrader. Ikke mindst på DR’s Ultra kanal kan man støde på japanske tegnefilmsklassikere som »Ponyo« og »Min nabo Totoro«. De japanske tegnefilm har en langsommelighed, dyb historie og fantastisk evne til at suge børnenes opmærksomhed til sig, modsat de amerikanske tegnefilm, hvor alting skal foregå i et opskruet tempo pumpet med oneliners.

Der er ingen fast rute gennem Ghibli-museet. »Lad os fare vild sammen« er museets motto, der er indrettet i lige dele uhyggelig, hyggelig og nuttet japansk stemning. Fold sammen
Læs mere
Foto: Anders Schelde Mai.

Filmmagerne Isa Takahata og Hayao Miyazaki grundlagde tegnefilmfirmaet Studio Ghibli med henblik på at lave kommercielle tegnefilm, der adskiller sig, ud fra filosofien:

»Filmens karakterer skal langsomt udfoldes i deres hverdagsliv og give dem en realisme langt fra actionfilms univers. Det er for os nøglen til at vinde publikums hjerter.«

Som modstykke til nutidens digitale animationsfilm bruger Studio Ghibli rigtige og mange farver, og det går igen på museet, der er en hyldest til den lange smørrebrødsseddel af filmproduktioner, som selskabet har bag sig.

Park Hyatt Hotel, Shinjuku Park Towers
www.hyatt.com

Gonpachi Nishiazabu
1 Chome-13-11 Nishiazabu, Minato City, Tokyo
www.gonpachi.jp

Ghibli museet
1 Chome-1-83 Shimorenjaku, Mitaka, Tokyo 181-0013