Nykredit gør klar til kamp om boligkunderne med flere rabatkroner

Nykredit vil kæmpe sig til vækst via erobring af markedsandele fra konkurrenterne på realkreditmarkedet. Våbnet er flere rabatkroner.

Nykredit-topchef Michael Rasmussen gør klar til at øge rabatkronerne til koncernens boligkunder i bestræbelserne på at erobre flere markedsandele. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Vækst er mantraet for de fleste erhvervsledere, og selv om Michael Rasmussen er topchef for et foreningsejet realkreditinstitut, så er mantraet det samme her.

Derfor er Nykredit-bossen, som tirsdag præsenterede sit femte årsregnskab i spidsen for Danmarks største realkreditinstitut, da også særdeles tilfreds med udviklingen i udlånet og i kundeantallet i løbet af 2018.

»Den grundlæggende forretning er stærk – ja, stærkere end nogensinde før. 2018 er det år – og det regnskab – jeg er mest tilfreds med,« siger han.

For ganske vist er omsætningen sammenlignet med rekordåret 2017 faldet med to mia. kr. til 12 mia. kr. i 2018, og resultatet er faldet med tre mia. kr. Men det skyldes nogle engangsindtægter i 2017 og særdeles udfordrende forhold på de finansielle markeder i slutningen af 2018.

Vækst lig med erobring

Der er imidlertid kommet flere kunder i forretningen, og den samlede koncerns realkreditudlån er desuden steget med tre pct. til svimlende 1.171 mia. kr. Det Nykredit-ejede Totalkredits udlån er i årets løb steget med 6,8 pct., hvilket er markant højere end hos den største konkurrent, Realkredit Danmark. Her steg udlånet med 1,1 pct. til 778 mia. kr.

Michael Rasmussen satser selvfølgelig på, at den positive udvikling hos Nykredit skal fortsætte i år, og det skal sandsynligvis ske på bekostning af konkurrenterne, som også tæller Jyske Bank og Nordea.

»Der vil være markedsvækst på nogle områder, blandt andet erhvervsudlån, og der skal vi holde fast. Men på andre områder, såsom realkredit og privatudlån, ser det meget fladt ud, og der er vækst nok lig med erobring af markedsandele,« forklarer topchefen.

Her kommer Nykredits rabatprogram – Kundekroner  – ind i billedet. Rabatprogrammet blev en realitet som følge af, at Nykredit-ejeren Forenet Kredit sammen med en række andre mindre aktionærer i slutningen af 2017 solgte ud af sin ejerandel til fem pensionskasser med PFA i spidsen.

Ejerform giver konkurrencefordel

I løbet af 2018 kunne både privatkunder og erhvervskunder så få 1.500 kroner i rabat om året pr. lånt mio. kr., og det stiller Nykredit godt, påpeger Lars Krull, der er seniorrådgiver ved Aalborg Universitet.

»Nykredit har fået god opbakning fra sine »nye« ejere i form af pensionskasserne. Det giver Michael Rasmussen muligheden for at tænke mere langsigtet end sin nærmeste konkurrent i form af Realkredit Danmark, der har aktiemarkedet som ejere. Rabatprogrammet gør selvfølgelig en forskel, når det gør Nykredits lån billigere,« siger han.

I 2018 gav Nykredit således 1,1 mia. kr. tilbage til kunderne, og det tal forventes at stige til 1,7 mia. kr. i år.

Noget af stigningen skyldes, at den del af kundeprogrammet, der vedrører erhvervskunder og Nykredit Bank-kunder, først kom i gang i løbet af andet halvår 2018, og derfor ikke var i fuld effekt hele året.

Men noget af det skyldes også, at der samlet set sendes flere rabatkroner af sted, fordi der sker en stigning i antallet af kunder og i mængden af udlån.

»Alt i alt betyder det, at der kommer 600 mio. kr. mere ud i konkurrencefordele. Vi ser ind i, at vi fastholder rabatten på de 0,15 procent af hver lånte realkreditmillion for både privat- og erhvervskunder fastholdes. Og volumenerne stiger,« siger Michael Rasmussen.

Nedskrivninger stiger også

For 2019 forventer Nykredit, at det stigende antal kunder og det stigende udlån medfører stigende indtægter. Men der er også en forventning om, at økonomien i samfundet er ved at ændre sig, og det betyder, at man ikke regner med, at bundlinjen følger med opad.

Det skyldes stigende nedskrivninger på udlån. Og det er bredt funderet blandt boligejerne rundt om i landet. Derfor hæfter han sig også ved, at andelen af variabelt forrentede lån er faldet fra 55 pct. i 2017 til 47 pct. sidste år, mens andelen af lån med afdragsfrihed er faldet fra 51 pct. til 48 pct.

»Det er godt for alle. Vores nedskrivninger bliver nok højere – vi ved bare ikke præcis, hvornår det sker. Det kan være, at det først sker i 2020, men vi vil gerne tage højde for, at det kan ske i år. Især i takt med at økonomien nok stopper lidt op, og at der er usikkerhed omkring generel vækst og renteudviklingen,« forklarer Michael Ramussen.