Nykredit-boss: Det københavnske boligmarked kan falde et par procent

Topchefen for Danmarks største realkreditinstitut, Michael Rasmussen, forventer ikke stigninger på det københavnske boligmarked. Det kommer dog på husmarkedet i resten af landet.

Nykredit-topchef Michael Rasmussen regner med stigende huspriser i Danmark, men faldende lejlighedspriser i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Vi tester oplæsning. Fortæl os, hvad du synes her

Michael Rasmussen er som topchef for Nykredit øverste chef for det selskab, der sidder på 46 procent af realkreditudlånene i Danmark, så hans ord har en vis vægt, når det kommer til forventninger til prisudviklingen på boligmarkedet.

Og de forventninger er klare: Der er en klar opsplitning i Danmark.

»Vi tror på, at ejerlejlighedspriserne i København og Aalborg vil sætte sig med et par procent. Det er nok meget sundt. For det har også især i København haft en tur opad

Michael Rasmussen understreger dog, at den danske boligmasse udgøres af meget andet end københavnske ejerlejligheder.

»Os, der bor i hovedstadsområdet, fokuserer utroligt meget på København og ejerlejligheder. Men man skal lige huske på, at vi forventer, at huspriserne i Danmark kommer til at stige med tre-fire procent både i år og næste år,« forklarer han.

Hastigheden af prisstigningerne på det danske boligmarked røg ned i gear i 2018. Både priserne på huse og ejerlejligheder steg med fire procent, hvilket var den laveste stigning siden 2014 - men nu kan det altså se ud at til, at især ejerne af ejerlejligheder i København kan se frem til deciderede prisfald.

Nykredit præsenterede tirsdag morgen årsregnskabet for 2018. Ganske vist faldt de samlede indtægter og resultatet i forhold til 2017, som på alle måder var et rekordår for Nykredit, men koncernen formåede at øge renteindtægterne, og man viste, at man fortsat får kunder ind i både bankforretningen og Totalkredit-samarbejdet. Sidstnævnte føjede mellem 1.500 og 2.000 kunder til hver måned i løbet af året, fortalte Michael Rasmussen.

Nedskrivninger stiger

Den samlede koncerns realkreditudlån er således steget med 3 pct. til svimlende 1.171 mia. kr. Det Nykredit-ejede Totalkredits udlån er i årets løb steget med 6,8 pct.

For 2019 regner Nykredit trods en forventning om stigende indtægter med, at bundlinjen ikke stiger og i værste fald ryger en smule ned. Det skyldes stigende nedskrivninger på udlån. Og det er bredt funderet blandt boligejerne rundt om i landet.

»Vi ved godt, at nedskrivningerne, som har været på et meget lavt niveau længe, skal op på et mere normalt niveau. Vores nedskrivninger bliver nok højere - vi ved bare ikke præcist, hvornår det sker. Det kan være, at det først sker i 2020, men vi vil gerne tage højde for, at det kan ske i år. Især i takt med at økonomien nok stopper lidt op, og at der er usikkerhed omkring generel vækst og renteudviklingen,« forklarer han.