Nykredit-boss: Det københavnske boligmarked kan falde et par procent

Topchefen for Danmarks største realkreditinstitut, Michael Rasmussen, forventer ikke stigninger på det københavnske boligmarked. Det kommer dog på husmarkedet i resten af landet.

Nykredit-topchef Michael Rasmussen regner med stigende huspriser i Danmark, men faldende lejlighedspriser i København. Fold sammen
Læs mere
Foto: NIELS AHLMANN OLESEN

Michael Rasmussen er som topchef for Nykredit øverste chef for det selskab, der sidder på 46 procent af realkreditudlånene i Danmark, så hans ord har en vis vægt, når det kommer til forventninger til prisudviklingen på boligmarkedet.

Og de forventninger er klare: Der er en klar opsplitning i Danmark.

»Vi tror på, at ejerlejlighedspriserne i København og Aalborg vil sætte sig med et par procent. Det er nok meget sundt. For det har også især i København haft en tur opad

Michael Rasmussen understreger dog, at den danske boligmasse udgøres af meget andet end københavnske ejerlejligheder.

»Os, der bor i hovedstadsområdet, fokuserer utroligt meget på København og ejerlejligheder. Men man skal lige huske på, at vi forventer, at huspriserne i Danmark kommer til at stige med tre-fire procent både i år og næste år,« forklarer han.

Hastigheden af prisstigningerne på det danske boligmarked røg ned i gear i 2018. Både priserne på huse og ejerlejligheder steg med fire procent, hvilket var den laveste stigning siden 2014 - men nu kan det altså se ud at til, at især ejerne af ejerlejligheder i København kan se frem til deciderede prisfald.

Nykredit præsenterede tirsdag morgen årsregnskabet for 2018. Ganske vist faldt de samlede indtægter og resultatet i forhold til 2017, som på alle måder var et rekordår for Nykredit, men koncernen formåede at øge renteindtægterne, og man viste, at man fortsat får kunder ind i både bankforretningen og Totalkredit-samarbejdet. Sidstnævnte føjede mellem 1.500 og 2.000 kunder til hver måned i løbet af året, fortalte Michael Rasmussen.

Nedskrivninger stiger

Den samlede koncerns realkreditudlån er således steget med 3 pct. til svimlende 1.171 mia. kr. Det Nykredit-ejede Totalkredits udlån er i årets løb steget med 6,8 pct.

For 2019 regner Nykredit trods en forventning om stigende indtægter med, at bundlinjen ikke stiger og i værste fald ryger en smule ned. Det skyldes stigende nedskrivninger på udlån. Og det er bredt funderet blandt boligejerne rundt om i landet.

»Vi ved godt, at nedskrivningerne, som har været på et meget lavt niveau længe, skal op på et mere normalt niveau. Vores nedskrivninger bliver nok højere - vi ved bare ikke præcist, hvornår det sker. Det kan være, at det først sker i 2020, men vi vil gerne tage højde for, at det kan ske i år. Især i takt med at økonomien nok stopper lidt op, og at der er usikkerhed omkring generel vækst og renteudviklingen,« forklarer han.