Nu tjener 87.100 personer i Danmark over en mio. kr. om året

Færre fattige og lidt flere rige i Danmark – det er groft sagt resultatet af opsvinget. Antallet af danskere med en løn over en million kroner årligt steg med 4.600 personer fra 2016 til 2017.

Antallet af danskere, der tjener mere end en mio. kr. om året, er steget med 11,5 pct. siden 2015. Det er opsvinget, der gavner danskerne. Antallet af danskere med en indkomst på under 200.000 kr. om året, er samtidig faldende. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opsvinget gavner danskernes lønkonti. Der bliver stadig flere, der kan glædes over at have en indkomst på over en mio. kr. om året. Samtidig bliver der stadig færre fattige.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik. Tallene afslører, at der i 2017 var 87.100 danskere, der havde en årsindkomst på over en mio. kr. Det er en stigning på 4.600 personer i forhold til året før. Lønnen er udregnet i 2017-priser.

Samtidig er der blevet 10.400 færre, som tjener under 200.000 kr. om året.

Alle tal er før skat, og statistikken dækker over både lønmodtagere og selvstændige. En særkørsel fra Danmarks Statistik viser, at der er 18.600 selvstændige, der tjente mere end en mio. kr. i 2017. De resterende 68.500 med en milliongage er lønmodtagere.

Cheføkonom Mads Lundby Hansen fra den borgerlig liberale tænketank Cepos glæder sig over udviklingen. Han fremhæver, at antallet af danskere med en indkomst på over en mio. kr. siden 2015 er steget med 9.000 personer.

»Det svarer til en stigning på 11,5 procent. Det større antal millionærer i Danmark er udtryk for, at der er fremgang i dansk økonomi. Det betyder blandt andet, at nogle selvstændige kan tjene mange penge,« konstaterer Mads Lundby Hansen.

»Desuden får flere danskere en lang videregående uddannelse, som ofte er adgangen til en høj indkomst. Der er ligeledes stor efterspørgsel efter højt specialiseret arbejdskraft, hvilket også presser lønnen op for udvalgte grupper,« siger Cepos-cheføkonomen, der fremhæver, at selv om der bliver flere med høje indkomster, er Danmark blandt OECD-landene med den laveste ulighed.

Samtidig er indkomsten i gennemsnit højere for selvstændige end for lønmodtagerne.

»Det fremgår, at den gennemsnitlige årsindkomst for en selvstændig er på 573.000 kr. Det er 126.000 kr. mere, end den gennemsnitlige lønmodtager tjener. Det relativt høje gennemsnit for selvstændige dækker dog over en stor spredning. Nogle selvstændige tjener mange penge, mens andre tjener ret lidt,« siger Mads Lundby Hansen.

Flere penge mellem hænderne

Tallene fra Danmarks Statistik blev offentliggjort, samtidig med at Danske Bank præsenterede bankens seneste analyse af, hvordan økonomien har det blandt de danske familier. I analysen ser Danske Bank på udviklingen i rådighedsbeløbet for en såkaldt modelfamilie.

Også her er der glædelige nyheder.

En typisk dansk familie vil have 743 kr. mere til sig selv om måneden, hvilket er den hidtil største stigning i rådighedsbeløbet i forbindelse med dette opsving.

Rådighedsbeløbet er groft sagt det beløb, familier har tilbage, når skatten og alle faste udgifter til bolig, bil og lignende er betalt.

Det større rådighedsbeløb skyldes i høj grad, at lønningerne er steget mere end inflationen. Desuden er familierne blevet begunstiget af den seneste skattereform, der mundede ud i en skattelettelse.

Cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen

»Det større antal millionærer i Danmark er udtryk for, at der er fremgang i dansk økonomi.«


»Vi regner med, at fremgangen fortsætter i 2019, og at familien til den tid vil have forbedret sit rådighedsbeløb med 3.700 kr. om måneden i forhold til 2012, hvor krisen var værst. Og dette er vel at mærke realt – altså efter der er taget højde for, at priserne generelt er steget i den mellemliggende periode,« siger privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen, Danske Bank.

Hun er enig med Cepos i, at det i udpræget grad er opsvinget, som danskerne nyder godt af.

»Der er selvfølgelig stor usikkerhed om den præcise udvikling i rådighedsbeløb – eksempelvis er begge parter i modelfamilien i arbejde og ejer både bolig og bil. For andre kan billedet sagtens være et andet, men beregningerne peger på, at flertallet af os kan se frem til et stigende rådighedsbeløb,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Økonomen mener, at de flere penge mellem hænderne gør, at danskernes privatforbrug vil stige med 2,5 procent i år og 2,3 procent næste år.

Årets fremgang i danskernes privatforbrug vil i givet fald være den højeste i dette opsving. I 2016 var der dog en stigning på 2,3 procent.