Nu låner boligejerne mere end nogensinde

De danske boligejere har aldrig nogensinde lånt så meget som i tredje kvartal i år, da den seneste konverteringsbølge rullede hen over landet. Den hidtidige lånerekord fra 2003 er overgået, og det skyldes en bestemt type lån.

Boligejernes lånelyst er rekordhøj. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt/Arkiv

200 milliarder kroner. Det er omfanget af de nye lån, som de danske boligejere hjemtog i årets tredje kvartal. Det er 26 milliarder kroner mere end den tidligere rekord fra første kvartal 2003.

Der er selvfølgelig ikke tale om ny belåning af de danske mursten. Hovedparten er omlægninger af eksisterende lån, hvoraf en del så bliver forhøjet i forbindelse med omlægningen, oplyser Finans Danmark, som har opgjort tallene.

Det er en bestemt lånetype med en historisk lav rente, der primært har drevet låneomlægningerne.

»Størstedelen af boligejere vælger lån med fast rente, når de tager et nyt lån. Det kan være fordelagtigt for boligejere, der allerede har et fastforrentet lån, at få et nyt lån med en lavere rente. Men boligejere med variabelt forrentede lån tiltrækkes også af fastforrentede lån, da de giver vished om fremtidige rentebetalinger,« siger Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark.

Det har i nogle måneder været muligt at få 30-årige lån med en fast rente på 0,5 procent eller 1,0 procent.

Fastforrentede lån vinder frem

De fastforrentede lån står i dag for 45 pct. af boligejernes lån mod 42 pct. for et år siden, konstaterer cheføkonom Jeppe Borre i Arbejdernes Landsbank.

»Der er med andre ord fortsat 55 procent variabelt forrentede lån, men også her går udviklingen én vej, og det er mod længere rentebinding, hvor lån med mere end et års rentebinding i dag står for den største andel af de variabelt forrentede lån. Det billede var modsat for blot fire år siden, hvor lån med højst et års rentebinding dominerede de variabelt forrentede lån. Ud over rentefaldet som bærende drivkraft, så er bidragssatsen lavest på et fastforrentet lån, mens også adskillige myndighedstiltag tilskynder udviklingen mod større rentesikkerhed,« skriver han i en kommentar.

Peter Jayaswal, direktør for Realkredit og Ejendomsfinansiering i Finans Danmark

»Det er godt for privatøkonomien, og det er også med til at understøtte samfundsøkonomien.«


Når lånene omlægges, så er de samlet set blevet forhøjet med 37 milliarder kroner, og stigningen i lånelysten er fordelt over hele landet. Og det er godt for landets økonomi, mener Peter Jayaswal.

»Mange danskere har udnyttet deres friværdi til at tage et større lån i boligen, når de har omlagt lån. Når man som boligejer skal betale mindre i rente, får man flere penge mellem hænderne til andre ting. Det er godt for privatøkonomien, og det er også med til at understøtte samfundsøkonomien,« siger han.