Nu kommer nyt drømmelån på banen

Fast rente på kun en halv procent er igen en realitet for boligejere, der skal optage realkreditlån.

Endnu engang er renten på realkreditlån sunket helt til bunds. Fold sammen
Læs mere
Foto: Linda Kastrup

Så er renten igen sunket til bunds til rekordlave niveauer.

Ifølge Totalkredits chefanalytiker Sune Malthe-Thagaard gør lån med fast rente på kun en halv procent comeback i morgen, som følge af at lån med en fast rente på en procent er på vej til at lukke for udstedelse af tilbud.

Det sker, når kursen ryger over 100, hvilket 1,0-procentlånene har taget tilløb til i et stykke tid.

»Økonomerne fra realkreditinstitutterne har talt og talt om muligheden for, at 0,5-procentlånet igen bliver ledende lån med fast rente i 30 år i månedsvis. Nu taler meget for, at det sker fra i morgen. 1,0 procentlånet ser nemlig ud til at lukke for tilbud efter i dag, fordi kursen i gennemsnit foreløbigt er over 100 – mere præcist 100,06. Så holder det resten af dagen, er det kun fjerde gang, at 1,0 procentlånet bliver taget af realkreditinstitutternes hylder,« skriver Sune Malthe-Thagaard i en kommentar midt på formiddagen.

Han kalder udviklingen på rentemarkederne for »godt nyt for danske boligejere eller danskere, der står over for at købe en bolig«. Faldet i renterne betyder nemlig bortset fra den lavere rente, at kursen på 0,5-procent lånet stiger yderligere og dermed mindsker kurstabet ved optagelsen af lånet.

Lige nu ligger kursen på lånet med en rente på en halv procent lige under 97. Så selv om boligejere snart ikke længere kan få lån til 1,0 procent i rente og en kurs tæt på 100 – og dermed kun få et minimalt kurstab – så er 0,5-procentlånet et billigere lån i hele lånets løbetid.

For boligejere med tanker om at konvertere til den nye lave rente er opsigelsesfristen ved udgangen af måneden.

Privatøkonom Brian Friis Helmer fra Arbejdernes Landsbank kalder det oplagt for boligejere med lån til to procent i rente og derover at overveje en omlægning af sit realkreditlån.

»Og får vi 0,5-procent lånet blot et par kurspoint op, hvor det aktuelt handler i omegnen af 96,7, så begynder en omlægning også at blive attraktiv for visse boligejere med 1,5-procent lån,« vurderer han.

Med et lån til to procent med afdrag og en restgæld på en mio. kroner vil en omlægning til et nyt 0,5-procent lån spare boligejeren ca. 200 kroner om måneden efter skat. Omkostninger i form af gebyr og kurstab er tjent hjem igen på ca. fem år.

Men når en ny låneserie indtager tronen som toneangivende lån, så opstår der også en risiko for såkaldt indlåsning – at låneserien bliver så lille og illikvid, at kursudviklingen bliver træg, typisk fordi få investorer dominerer serien.

»Indlåsning betyder, at du som boligejer med et 0,5-procent lån kan risikere at betale en overkurs i forhold til, hvad du ellers kunne forvente, hvis du vil ud af lånet før tid. Det er med andre ord dyrere at indfri lånet, hvis du vil lægge lånet om eller sælge din bolig. En tommelfingerregel tilsiger, at obligationen bag lånet med fast rente skal op på en samlet udstedt mængde på fem mia. kroner. Lige nu er der kun 0,5-procentlån for ca. 300 mio. kroner,« skriver Sune Malthe-Thagaard.

Han vurderer dog, at der forudsat at renten forbliver, hvor den er, kun går et par måneder, så der er udstedt lån nok, til at indlåsningsrisikoen er væk.

Baggrunden for, at renterne fortsætter ned, er, at en del investorer på de finansielle markeder er skuffede over, at forhandlingerne i USA om forlængelse af hjælpepakkerne foreløbigt er strandet, mener chefanalytikeren. Det skader vækstudsigterne for verdens største økonomi på kort sigt. Samtidig er præsidentvalget i USA lige om hjørnet, og det er også med til at give en baggrundsmusik af usikkerhed for, hvordan det kan påvirke økonomien.

»Usikkerheden får investorerne på de finansielle markeder til at tage mindre risiko, og der er danske realkreditobligationer en godbid af de store for bekymrede finansmarkeder. Det skyldes, at danske boliglån er meget, meget sikre, så risikoen for tab er minimal,« skriver Sune Malthe-Thagaard.