Danskernes drømmelån snublende tæt på at lukke: »Det er bestemt ikke hverdagskost«

Kursen på 1,0-procentlånet bliver tirsdag middag handlet på lige akkurat kurs 100. Lånet er dermed snublende tæt på at lukke. Det kan give ny overvejelserne til boligejerne her i efterårsferien.

Den danske rente falder, og det kan give nye overvejelser til de danske boligejere her i efterårsferien. Kursen på 1,0-procentlånet bliver mandag handlet tæt på kurs 100 og er snublende tæt på at lukke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Danskernes absolutte drømmelån, når de skal ud at købe en bolig, er tæt på at lukke. Tirsdag middag bliver 1,0-procentlånet handlet i en kurs på lige akkurat 100, og gennemsnitskursen er på 99,93. Hvis gennemsnitskursen på lånet kommer over 100 i løbet af dagen, lukker det for tilbud fra i morgen tidlig.

Derved kan efterårsferien byde på en ny øvelse for de danske boligejere i form af overvejelserne om, hvorvidt deres lån eventuelt skal konverteres.

Sune Malthe-Thagaard, Chefanalytiker i Totalkredit

»Kommer kursen lidt mere op, så kan en ny konverteringsbølge være under opsejling. En lidt bedre kurs på 0,5-procentlånet vil gøre det interessant for mange boligejere med et 1,5-procentlån at konvertere.«


»Det er meget iøjnefaldende, at 1,0-procentlånet kan lukke i dag eller en af de kommende dage. For det er bestemt ikke hverdagskost. Det vil i så fald være første gang, at det nye 1,0-procentlån lukker. Og tæller man 1,0-procentlånet fra den gamle serie med, så har lånet med en fast rente kun været lukket for tilbud ad tre omgange før – og kun i sammenlagt cirka otte uger,« skriver chefanalytiker i Totalkredit Sune Malthe-Thagaard i en kommentar.

»Senest 1,0-procentlånet lukkede, var sidst i slutningen af februar i år, hvor spredningen af corona gav stor usikkerhed på de finansielle markeder,« skriver han videre.

Hvis lånet skulle ende med at lukke, så står et nyt lån med en rente på 0,5 procent klar i kulissen til boligejere. Det bliver mandag handlet i kurs 96,6. Og den faldende rente kommer for de danske boligejere på et godt tidspunkt. Der er kun to en halv uge til, at boligejerne kan opsige deres lån og eventuelt konvertere. For boligejere, som allerede har et 1,0-procentlån, betyder det ikke så meget, men der skal ikke meget til, før det eventuelt kan betale sig at konvertere 1,5-procentlånet.

»Kommer kursen lidt mere op, så kan en ny konverteringsbølge være under opsejling. En lidt bedre kurs på 0,5-procentlånet vil gøre det interessant for mange boligejere med et 1,5-procentlån at konvertere til den lavere rente på 0,5 procent. Vi skal op på en kurs på 97,5-98, før det for alvor bliver interessant også for dem med 1,5-procentlånet,« skriver Sune Malthe-Thagaard og fremhæver, at en tommelfingerregel er, at en konvertering kan give mening, hvis det drejer sig om et lån på minimum en halv mio. kr., og hvis man konverterer ned til et lån med en rente, som er minimum et procentpoint lavere.

En spids mere oplagt

Privatøkonom i Arbejdernes Landsbank Brian Friis Helmer er enig i, at rentefaldet er godt nyt for de danske boligejere. Afhængigt af udviklingen i kurserne de kommende dage kan der komme flere muligheder for konvertering, mener Brian Friis Helmer.

»Vi er nu halvvejs inde i oktober, som byder på en opsigelsesfrist ved udgangen af måneden. Her gør det seneste rentefald det en spids mere oplagt for boligejere med 2,0-procentlån eller derover at overveje en omlægning af deres realkreditlån,« skriver Brian Friis Helmer i en kommentar.

»Og får vi 0,5-procentlånet blot et par kurspoint op, hvor det aktuelt handler i omegnen af 96,5, så begynder en omlægning også at blive attraktiv for visse boligejere med 1,5-procentlån. Og det vil naturligvis skubbe til konverteringsaktiviteten, hvor vi så i højere grad vil kunne begynde at tale om konverteringsbølger igen,« hedder det videre.

Brian Friis Helmer fremhæver, at hvis man i dag har et 2,0-procentlån med afdrag med en restgæld på én mio. kr. og omlægger det til et nyt 0,5-procentlån, vil man spare cirka 200 kr. om måneden efter skat. Det betyder, at omkostningerne til omlægningen i form af gebyrer og kurstab vil være tjent hjem i løbet af omkring to et halvt år.