To superlån klar til danskerne tirsdag – se hvilket der er bedst

Renten på de danske boliglån faldt en smule mandag. Det giver boligejerne nye muligheder tirsdag.

De danske renter er kommet ned på niveauet, fra før coronakrisen lukkede Danmark ned. Mandag steg boligrenterne dog en smule igen. Det gjorde, at 1-procentlånet i gennemsnit blev handlet til en kurs på lige under 100. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Vil du have et fastforrentet lån med en rente på 1 procent, eller vil du have et fastforrentet lån med en rente på 0,5 procent? Den danske boligrente faldt en anelse mandag, og det gør, at her tirsdag morgen har danskerne mulighed for at tage tilbud hjem i to forskellige og meget billige lån.

Henholdsvis fastforrentet 1-procentlån med en kurs meget tæt på 100 og et fastforrentet 0,5-procentlån med en lidt lavere kurs og dermed lidt større kurstab. Ydelsen på de to afdragsfrie lån ligger uhyre tæt på hinanden, og der er plusser og minusser ved begge.

Ydelsen på 1-procentlånet det første år er på 3.887 kroner om måneden før skat for et lån på 1 million kroner. Det er 112 kroner mere end 0,5-procentlånet. Men ser vi på ydelsen efter skat det første år, så er 1-procentlånet faktisk billigst. Det koster 3.407 kroner efter skat, mens 0,5-procentlånet koster 20 kroner mere.

Det er Realkredit Danmark, der har lavet beregningen af, hvad de to forskellige lån koster.

Fordele og ulemper ved de to lån kan kort opsummeres:

Lidt større kursrisiko

Kursen på 0,5-procentlånet er naturligt nok lavest, og det giver den højeste restgæld. 0,5-procentlånet bliver i øjeblikket handlet i omegnen af kurs 96,8. Den lidt lavere kurs giver en lidt større kursrisiko end 1-procentlånet, der handles tæt på kurs 100. Kursrisikoen opstår, hvis man skal indfri lånet før tid, og renten i mellemtiden er faldet. Derved kan man komme til at indfri lånet til højere kurs, end man har optaget det til. I værste fald kan man komme til at indfri det til kurs 100, som man altid er sikker på at kunne få for et fastforrentet obligationslån.

Omvendt er en fordel ved 0,5-procentlånet, at det er billigere over tid. Den samlede ydelse over 30 år er mindre. Både før og efter skat. Hertil kommer, at den lidt større kursfølsomhed ved 0,5-procentlånet giver en bedre beskyttelse af friværdien, hvis renterne før eller siden stiger.

Afdrager mindre

Som beskrevet ligger ydelsen på de to lån meget tæt på hinanden. Men der er alligevel den fordel ved 0,5-procentlånet, at man afdrager 280 kroner mere om måneden. Det betyder så også, at man over 30 år ender med at betale små 20.000 kroner mindre på 0,5-procentlånet end på det med den dobbelt så høje rente.

Cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig

»Samlet set er der ikke nogen større økonomisk forskel mellem de to lån, og det er derfor ikke et valg, som bør give anledning til det helt store hovedbrud for låntagerne.«


»Samlet set er der ikke nogen større økonomisk forskel mellem de to lån, og det er derfor ikke et valg, som bør give anledning til det helt store hovedbrud for låntagerne. Med de aktuelle kurser vil vi som udgangspunkt anbefale 0,5-procentlånet, da det er billigst over tid og har den bedste friværdibeskyttelse ved evt. stigende renter, men er man omvendt som låntager lidt bekymret over kursrisikoen, så er 1-procentlånet også et godt alternativ,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Et boliglån lukker, hvis gennemsnitskursen på lånet over en hel dag ligger over 100. Om det kommer til at ske igen for 1-procentlånet tirsdag eller en af de nærmeste dage, er naturligt nok uvist.