Danskernes drømmelån på vej til at lukke – nyt superbilligt lån på vej

Renten falder, og de danske boligrenter er nu meget tæt på at være på samme niveau, som før coronakrisen satte ind, og Danmark blev lukket ned.

Godt nyt til de danske boligejere. Boligrenterne er nu meget tæt på at være tilbage på det niveau, der var, før coronakrisen ramte, og Danmark blev lukket ned. Torsdag lukkede det fastforrentede 1,0-procentlån over kurs 100, og hvis det fortsætter, kan fastforrentede boliglån på en halv procent snart komme i spil igen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

Ingen troede på det for få dage siden, men fredag kan danskernes foretrukne og superbillige boliglån lukke. Det er det fastforrentede 1,0-procentlån med afdrag. Men der er godt nyt til boligejerne her i coronakrisen, for et nyt og endnu billigere boliglån med en rente på 0,5 procent kan igen komme i spil.

Torsdag lukkede 1,0-procentlån med afdrag i en kurs på over 100. Det er dog ikke lukket endnu, fordi gennemsnitskursen for hele dagen ikke nåede over 100. Men hvis kurserne fortsætter på samme niveau fredag, vil lånet være lukket for tilbud fra mandag morgen.

Chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann fremhæver, at da Danmark blev lukket ned, blev boligrenterne på rekordtid firedoblet fra en halv procent til to procent. Men nu er renterne meget tæt på at være tilbage på niveauet fra før coronakrisen.

Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker og boligøkonom i Nordea Kredit

»Ingen vidste, hvordan virussen ville udvikle sig, og kompasnålen på rentemarkederne snurrede rundt. Heldigvis er det gået langt bedre end forventet, og de seneste dages rentefald er kronen på værket.«


»Vi oplevede, at mange boligejere var bekymrede for renteudviklingen i marts, og med god grund. Ingen vidste, hvordan virussen ville udvikle sig, og kompasnålen på rentemarkederne snurrede rundt. Heldigvis er det gået langt bedre end forventet, og de seneste dages rentefald er kronen på værket. Nu er vi igen tilbage på samme lave kuponrente, som inden coronakrisen lukkede landet ned,« siger Lise Nytoft Bergmann.

»Hvis vi sætter luppen på, er vi endnu ikke helt tilbage på samme niveau som inden nedlukningen. Godt nok kommer det 30-årige 0,5-procentlån formentlig igen i spil, men kursen på lånet er endnu ikke oppe på helt samme høje niveau som i begyndelsen af marts,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Mulig konvertering

Fredag er ligeledes termin, og det er sidste chance, hvis der er nogle, som vil opsige boliglånet for at konvertere. For dem kommer rentefaldet lige på det rigtige tidspunkt, påpeger Lise Nytoft Bergmann.

»Det høje kursniveau på det 30-årige 1,0-procentlån betyder, at boligejere, der endnu ikke har nået at trykke gennemfør på deres konvertering, kan få det 30-årige 1,0-procentlån til rekordkurs,« siger Lise Nytoft Bergmann, der understreger, at hun ikke regner med, at der kommer nogen egentlig bølge af konverteringer.

Ved ugens begyndelse var der opsagt lån for 33 mia. kr. Sidste efterår blev der konverteret cirka 185 mia. kr. to kvartaler i træk.

»Når konverteringerne ikke er større, skal det forklares med, at det ikke er første gang, vi har realkreditlån med kuponrenter på 1,0 procent eller 0,5 procent, hvorfor mange boligejere allerede har konverteret. Der er dog stadig en del højtforrentede lån tilbage, og medmindre man går med flytteplaner, er det derfor en god idé at få regnet på sine muligheder,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Torsdag middag, før 1,0-procentlånet røg over kurs 100, udsendte Arbejdernes Landsbank en mindre analyse, hvori privatøkonom Brian Friis Helmer sammenligner 1,0-procentlånet og 0,5-procentlånet.

Han påpeger, at den månedlige ydelse på de to lån næsten er den samme, men at afdraget er lidt højere på 0,5-procentlånet.