Her er boligejernes nye renter – der er både stigninger og fald

I denne uge har tusinder af boligejere fået fastsat renten på deres flekslån fra april. Se resultaterne af de fire realkreditselskabers rentetilpasningsauktioner – og hvordan de nye renter kommer til at påvirke dit boliglån.

Tusinder af boligejere med flekslån har i denne uge fået fastlagt deres rente gældende fra 1. april 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Så er der nye renter til mange tusinde danske boligejere. Det er flekslån for lige omkring 92 milliarder kroner, der har været under hammeren i denne uge, og resultaterne er en pose ganske blandede bolsjer med svagt stigende renter på nogle lån og svagt faldende renter på andre.

Det er henholdsvis Realkredit Danmark, Totalkredit, Nordea Kredit og Jyske Realkredit, der har holdt auktion over deres flekslån. Nordea Kredit anslår, at det er 51.000 boligejere og 7.500 virksomheder, som nu har fået fastsat deres nye rente, som kommer til at gælde fra 1. april.

Halveret huslejen

Hos Nordea Kredit er der minus over hele linjen. De nye renter er landet på -0,14 for F1 og henholdsvis -0,25 for F3 og -0,16 for F5.

Der er ikke sat nogen nye renterekorder på auktionen, men det bør dog ikke afholde boligejerne fra at glæde sig, siger Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea Kredit.

»Det er femte år i træk, at renten er negativ for boligejere med F1-lån på en aprilauktion, tredje år for boligejere med F3-lån og andet år for boligejere med F5-lån. De boligejere, der har valgt at finansiere deres bolig med et rentetilpasningslån, har altså haft kronede dage, og den netop afsluttede auktion understreger, at de gunstige renteforhold fortsætter i den kommende tid,« tilføjer hun.

Især dem med et F5-lån uden afdrag har noget at fejre. Her er den månedlige ydelse faldet med 600 kroner efter skat pr. lånte million.

»Det er ikke hver dag, at man får halveret sin husleje, men det har boligejere med afdragsfrie F5-lån faktisk udsigt til 1. april. I hvert fald er F5-renten faldet så meget de seneste fem år, at den månedlige ydelse til realkreditinstituttet halveres. Det er noget, der kan mærkes i budgettet og ikke mindst, hvis der er tale om et stort lån,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Historisk lave

Næsten 45 milliarder kroner har fået fastlagt renten på realkreditlån hos Realkredit Danmark, som er den største del af auktionspuljen.

Her ligger den nye rente for F1 på -0,11, for F3 på -0,27 og for F5 på -0,17.

»De negative renter på flekslån er som bekendt ikke noget nyt fænomen, og det betyder også, at F1-låntagerne rent faktisk har udsigt til en lille ydelsesstigning. Modsat F1-låntagerne er der til gengæld pæne besparelser at hente for både F3-låntagerne og F5-låntagerne,« siger Christian Hilligsøe Heinig, Cheføkonom hos Realkredit Danmark.

Igen er det endt med tæt på historisk lave renter samt negative renter for de fleste låntagere.

»Det er i første omgang en god nyhed for dansk økonomi, da de lave renter er med til at understøtte boligejernes økonomi til glæde for den samlede aktivitet herhjemme, som stadig lider under coronakrisen.«

Ved F1-lån vil der være udsigt til en ydelsesstigning på 15 kroner ved lån med afdrag og med 85 kroner ved afdragsfrit lån efter skat pr. lånte million.

For F3-låntagerne vil ydelsen falde med 60 kroner ved lån med afdrag og ved et afdragsfrit lån med 225 kroner. Størst er besparelsen for F5-låntagerne, hvor ydelsen falder med 150 kroner ved lån med afdrag og hele 515 kroner ved afdragsfrit lån.

Christian Hilligsøe Heinig, Cheføkonom hos Realkredit Danmark

»De lave renter er med til at understøtte boligejernes økonomi til glæde for den samlede aktivitet herhjemme, som stadig lider under Coronakrisen.«


Enkelte får højere rente

Hos Totalkredit er det også de negative renter, der dominerer. Ved F1-lån er renten endt på -0,13, ved F3 på -0,28 og ved F5 på -0,20.

»Boligejere med et F3-lån, der skal have ny rente fra april, kan glæde sig over, at de får det største rentefald på et F3-lån i 1,5 år,« siger Sune Malte-Thagaard, chefanalytiker hos Totalkredit.

Låntagere med et F1-lån vil opleve en stigning, der ligger på 30 kroner efter skat pr. lånte million ved et lån med afdrag. Både F3 og F5 falder i ydelse efter skat. F3 falder med 60 kroner og F5 med 180 kroner.

Det ser ud som et tab for F1-låntagere, men sådan skal man ikke så på det, mener Sune Malte-Thagaard.

»Og inden dem med F1-lån sætter sig over i hjørnet og surmuler over både at få en højere rente og betale mere end dem med F3 og F5, så kan de glæde sig over én ting: De har haft de negative renter længst, hvis de har været med de seneste fem til ti år. Det har altså været en overordentlig god beslutning at vælge F1-lånet de seneste mange år.«

Lille stigning

Hos Jyske Realkredit har cirka 15 milliarder kroner været under hammeren. Her er renten endt for F1 på -0,13 og for F3 på -0,28. Ved F5-lån er renten blevet -0,18 ved lån med afdrag og på -0,17 ved lån uden afdrag.

»Sammenlignet med sidste år er renterne dog steget lidt. Det er således første gang i meget lang tid, at vi skal skrive om, at F1-lånet er steget i rente. Når det er sagt, har vi jo negativ rente over hele spændet,« siger Mikkel Høegh, afdelingsdirektør ved boligøkonomi i Jyske Realkredit.

Ligesom ved de andre realkreditinstitutter må F1-låntagerne hos Jyske Realkredit indstille sig på en stigning i ydelse efter skat. Her ligger den på 31 kroner pr. lånte million. Med F3 og F5 er der et fald på henholdsvis 33 kroner og 233 kroner pr. lånte million.