Europæisk rentefald sender gave til de danske boligejere

Der blev hældt endnu mere brændstof på boligejernes lånebål. Den Europæiske Centralbank, satte renten ned, og det smitter af på dansk realkredit.

Renten falder og falder. Senest har den europæiske centralbank sænket renten til det laveste niveau nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt

De danske boligejere kan feste videre på de rekordlave renter, som de allerede i ugevis har haft glæde af. Den Europæiske Centralbank, ECB, satte torsdag renten ned til det laveste niveau nogensinde og signalerede, at de ekstremt lave renter vil fortsætte i lang tid fremover.

Efter at de danske boligrenter først faldt yderligere, endte de stort set på samme niveau som ved dagens start. ECB fik således ikke skubbet danske boligrenter yderligere ned, men har til gengæld cementeret boligejernes favorable vilkår i mange år – eller som cheføkonom Jeppe Juul Borre fra Arbejdernes Landsbank formulerer det:

»Det er ikke en umiddelbar kursstigning, man som boligejer skal glæde sig over. Glæden skal derimod findes i det generelt hamrende lavt renteniveau, som der på en potentielt turbulent dag har holdt niveau.«

Kursen på 0,5 pct.-lånet med afdrag endte dagen lige under kurs 97, mens kursen på 0,5 pct.-lånet uden afdrag sluttede dagen af i underkanten af 96.

»Med dagens renteudvikling står døren således fortsat pivåben for endnu en massiv konverteringsbølge ved udgangen af oktober,« siger Jeppe Borre.

De korte renter, som ligger bag F3- og F5-lån, steg en anelse ovenpå rentemødet, men det ændrer ikke ved, at de fortsat er trykket et godt stykke i minus.

»På kort sigt var en rentenedsættelse på 0,1 procentpoint indenfor det estimat de fleste analytikere havde forventet på forhånd, og derfor var den pengepolitiske lempelse allerede indregnet i de nuværende kurser,« siger Lise Nytoft Bergmann, chefanalytiker i Nordea Kredit.

ECB annoncerede dog også, at den ikke blot genoptager sit tidligere opkøbsprogram med 20 mia. euro om måneden, men at opkøbsprogrammet ikke får nogen udløbsdato.

»Derved vil ECB blive ved med at tilføre markedets likviditet, ind til inflationen stiger, og ECB igen begynder at hæve renterne,« forklarer Lise Nytoft Bergmann.

Jeppe Juul Borre konstaterer, at Den Europæiske Centralbank er med til at sikre en »klækkelige rentebesparelse« for boligejere i Danmark.

»Den ekstremt lempelige pengepolitik fra ECB er med til at holde de danske boligrenter på et rekordlavt niveau. Og dagens rentesænkning understreger blot, at der ikke er det store i sigte, hvad angår rentestigninger,« konstaterer han.

Der er dog også en bagside af den rekordlave rente, påpeger Jeppe Juul Borre.

»De historisk lave renter resulterer i klækkelige besparelser for boligejere i titusindvis, og det er som sådan også positivt. Man skal dog være varsom med at gå for blåøjet ind i rentefaldet, eftersom det i bund og grund sker på en negativ baggrund med vækstafmatning og nervøsitet om fremtiden,« siger cheføkonomen.

»Det er bestemt et udtryk for en reel trussel, som også kan true dansk økonomi på sigt, hvis de udenlandske tordenskyer svæver ind over Danmark.«