Smagen af Skåne:
En lang række unikke smagsoplevelser venter




Æbler er Elisabeths passion, og til daglig driver hun Rörumsro Frukt & Must. Alle fotos af: Frits Meyst

Produceret lokalt og indtaget på stedet. Elsker du bæredygtig og lækker mad, er det et must at besøge Skåne - et område af Sverige, som tilbyder kulinariske oplevelser i mesterklasse.

Som perler på en snor venter den ene kulinariske oplevelse efter den anden, når du bevæger dig ind i Skåne. Den svenske natur bugner, og de stolte traditioner fra det rustikke svenske landkøkken er garant for udsøgte og unikke madoplevelser.

Hemmeligheden er friskheden. Alt er produceret, dyrket, avlet og fanget på stedet, og det giver råvarer i topkvalitet. Her går man ikke på kompromis med hverken smag eller kvalitet.

Det er ikke for ingenting, Skåne bliver kaldt Sveriges forrådskammer.

Før corona satte verden på den anden ende - og en effektiv stopper for rejser - besøgte vi en række dygtige svenske madhåndværkere, som på hver deres måde repræsenterer de unikke smagsoplevelser, Skåne byder på.















Kent Petersen
Formand, Finansforbundet

Chin

"Jeg bruger stadig oldemors opskrifter"

Johan, kaffestuga-ejer

Han smiler: "Coca-Cola? Nej, det kan du ikke købe her.”

Ordene er Johan Carlssons, ejeren af "Kaffestugan Alunbruket", en af de ældste kaffebarer i Skåne.

At bo her er som at bo i et eventyr. Solen skinner, haverne er fulde af stokroser, og græsset er lysegrønt. Lyden af klirrende kaffekopper følger de to piger, som serverer, og de minder begge om Alice i Eventyrlands yngre søstre.

Vi er i Skåne, og at bestille Coca-Cola her er som at bande i kirken. I Skåne drikker man hjemmelavede smoothies af nedfaldsfrugter. Svenskerne rejser helt fra Stockholm hertil for at opleve smagen, men også smagen af øllet, kødet, æblejuicen og urterne. Alt smager bedre i Skåne.

Johans oldemor plejede at drive restauranten, og i 1930 åbnede hun dørene for alle, som elsker god mad. I dag er det oldebarnet Johan, som stadig benytter de samme opskrifter, f.eks. på wienerbrød.

"Jeg har spist det i 45 år, og jeg elsker det stadig! Vent …" Johan er på vej ind i køkkenet: “Jeg henter lige noget, I kan smage.”

Besøg "Kaffestugan Alunbruket" ved Brösarp i det sydøstlige Skåne. "Alunbrukat" er også et dejligt B&B








Kent Petersen
Formand, Finansforbundet

Chin

"Cherztin har vundet en pris for sin is" 

Cherztin & Anders, urtedyrkere og is-fremstillere

Skåne er Sveriges forrådskammer; det er her, kornet vokser, side om side med krydderurter. Urterne vokser vildt og blomstrer på parret Cherztin og Anders Persåkres marker, og smagene finder vej til de lækreste retter, hvad enten det drejer sig om estragon, salvie, dild eller mynte. De rigtige urter giver de perfekte måltider.

Det er det vilde køkken, og alle, som er optaget af aromaer, har en idé med lige præcis hver smag. Fuldstændig som Cherztin og Anders. En af deres stamkunder står i butikken, og han ved lige præcis, hvor hvert enkelt krydderi står. Du finder altid tøffelblomst i hans kurv - en typisk svensk urt.

Du finder Cherztin bagest i butikken, hvor hun laver lækker is, tilsmagt med safran direkte fra egen have. Cherztin er for beskeden til selv at gøre opmærksom på det, så hendes mand gør det for hende: "Hun har vundet en pris for sin is," siger han. De rødmer begge.

Besøg "Österlenkryddor Gårdsbutik" nordøst for Ystad






"En hobby som tog overhånd" 

Håkan, brygger

Håkan Nilsson virker lidt overrasket over vores ankomst. Så husker han aftalen: "Åh ja, selvfølgelig, kom indenfor."

Manden har tydeligvis bedre ting at gøre, såsom at brygge øl med vand fra hans egen kilde.

"Min hobby tog lidt overhånd," forklarer Nilsson.

Førhen plejede Nilsson at være kyllingefarmer, femte generation på familiegården, som blev anlagt i 1874. Men siden 2014 har Håkan brygget øl. Øllet bliver brygget på traditionel vis af uafhængige mikrobryggerier, som benytter miljøvenlige etiketter med det helt rigtige retro-look. De små bryggerier er modsvaret på dominansen fra de store drenge, som det meste af tiden kun brygger én type øl.

"Forsøger du at arbejde bæredygtigt?” spørger jeg. Nilsson griner af spørgsmålet. Selvfølgelig gør han det - han kalder det "almindelig sund fornuft".

Skal vi smage? Klokken er kun halv ti om formiddagen, og vi er jo på arbejde. Men heldigvis består vores arbejde på denne tur af at smage alting, så vi hæver vores glas - med to fingre skum på toppen. Vi nikker forventningsfuldt til hinanden. SKÅL!

Besøg "Remmarlöv gårdsbryggeri", et bryggeri midt i Skåne







Opdag Skånes store madunivers

Natural foods, Food group, Bell pepper, Leaf vegetable, Ingredient, Plant, Superfood


Oplev Skåne

"At spise er vores store passion" 

Jon & Giovanna, madelskere

"Til at begynde med tænkte jeg: 'Hvor svært kan det være? Du putter noget i jorden, og så gror det'," siger Jon Lindberg.

Jon anlagde en urtehave i sin baggård i 2016 med intentionen om at blive selvforsynende. Jon har alt i sin have: Rødkål, artiskok, græskar, løg, solbær og lupiner. Og det kan han takke sin hustru Giovanna for. De mødtes i London, begge madelskere, og en dag besluttede de, at de var klar til at forlade deres kontorjob og flytte til Jons landsted i Sverige.

Jons onkel er landmand, og han spurgte ham derfor til råds, hver gang han stod med et spørgsmål.

"Det var dog ikke altid, jeg kunne bruge svarene, for min onkel arbejder i meget større skala," fortæller Jon.

Så hvad med Giovannas familie? Hun er fra Peru, og en stor del af hendes familie arbejder med landbrug.

"Jeg har prøvet at ringe til dem et par gange med spørgsmål, men i Peru er klimaet bare anderledes."

Så Jon og Giovanni måtte lære det hele selv, via "trial and error". Men nu vokser alting højt og flot.

At forlade London og slå sig ned i det grønne paradis i Skåne var det bedste, der er sket for Jon og Givoanna. De er begge udendørs-typer.

Lige nu skinner solen, men man kan sagtens forestille sig, hvordan vinteren tager sig ud her. En dråbe for enden af næsetippen, lavthængende tåge og lange gummistøvler solidt plantet i mudder. Det kræver dedikation at dyrke jorden her, men parret er parate til at plukke de urter, der vokser under sneen.

Det sner dog sjældent i Skåne, og det milde klima i denne del af Sverige er perfekt for køkkenhaven.

Besøg "Jord og bord", vegetarisk restaurant i Österlen






Fika: Pausen der gør dig glad

Du behøver ikke at fortælle en svensker om fika, særligt her i Skåne.

Fika betyder, at det er tid til en pause, alene eller med en gruppe. Tid til at sidde lidt ned, slappe af eller bare sludre. Akkompagneret af en kop kaffe, te eller noget sødt. Ikke en chokoladebar, men en hjemmelavet gulerodskage med hindbær, blåbær eller jordbær, serveret med en skefuld flødeskum. Eller en klassisk kanelsnegl. Eller hjemmebagte småkager. En pause, der er designet til at gøre dig lidt gladere.

Vores første fika var i Ystad. Desværre regnede det den dag, ellers kunne vi have spist vores gulerodskage blandt stokroserne. Heldigvis for os havde vi endnu 12 dage foran os i Skåne - masser af tid til at forbrænde 3400 kalorier om dagen. Solskin, vandring, cykling og hele tiden med et blik på uret: Er det tid til endnu en fika?

Læs mere om de store oplevelser i Skåne

Clothing, Hand, Tableware, Tartan, Food, Juice, Orange, Sunglasses, Cocktail, Dress

"Du skal behandle æbler som var de æg" 

Elisabeth, æblemost-fabrikant

"Hey, hvad er det, jeg kan høre?"

Jeg vandrer sammen med Elisabeth Knöppel gennem hendes æbleplantage, fyldt med karakteristiske, gamle træer. Jeg hører det samme som hun gør: Den dæmpede lyd af æbler, der falder ned i en trækasse. Det viser sig, at en af æbleplukkerne håndterer æblerne lidt for hårdt.

"Æblehøst skal foregå i stilhed," siger Elisabeth med et seriøst blik. "Hvis du kan høre en lyd, kan æblerne have taget skade."

Hun plukker et æble fra et træ, og beundrer det, som havde hun aldrig set et æble før.

"Du skal behandle dem, som om de var æg," smiler hun.

Hun bider af æblet og plukker et til mig også: Et smukt, rødt æble - som plantagen er fyldt med. De er i øvrigt ikke spiseæbler. Æblerne her skal presses til most.

"Du kan se det på dem," siger hun og plukker endnu et æble.

"Mine æbler har pletter. Spiseæbler må ikke have mærker eller pletter nutildags. Men jeg tager mig ikke af det, jeg kan sagtens tolerere et par insekter, for mine æbler behøver ikke at se perfekte ud. Jeg går efter smagen og de bedste aromaer."

Vi har med en connoisseur at gøre her.

"Da jeg begyndte - for ti år siden - var jeg bange for at jeg gjorde alting forkert. Gav jeg træerne nok vand? Eller druknede jeg dem måske? Men æbler klarer sig altid godt. Det er det, de har lært mig. Slap af, tag din tid. Det er sådan, jeg lever mit liv nu."

Lidt senere står vi i hendes lade. Elisabeth smager. Hun kigger på glasset, lukker øjnene og ruller tungen. Et tilfreds udtryk. Det er, som om hun smager en Grand Cru på et fransk chateau.

Elisabeth er ikke bare en almindelig æblemost-fabrikant. Hun er en mester, med to guldmedaljer, beviset for at hun laver Sveriges bedste æblemost.

Besøg Rörumsro Frukt & Must, æblemosteri og gårdbutik i Rörum i Österlen






Working animal, Dairy cow, Sky, Hand, Cloud, Plant, Arm, Vertebrate, Tree, Mammal

"Jeg har elsket dyr siden, jeg var barn" 

David, Økologisk landmand og slagter

Overskriften kan virke en anelse kynisk, når udsagnet kommer fra en slagter, men David Lindegren er ikke nogen almindelig slagter. Han kommer fra byen og kalder sig selv for en byrotte. Han kunne lige så godt have været skribent eller yogainstruktør i stedet for landmand.

Smilet er aldrig langt væk. David er en tænker, en handlekraftig mand. Når vi følger ham rundt, ser vi straks, at han ejer et stort stykke land, inklusiv en skov. Hans køer, som er af racen fjäll - svenske bjergkøer - står i baggrunden.

David vinker til dem og kalder: "Hallo, de damer!" I hånden holder han en spandfuld æbler. De er til Rose og Rut, to køer på hver 300 kilo, som bor ude i skoven. Lige nu slænger køerne sig i mudderet.

"Ulækkert? Nej, det holder dem rene. Mudderet stopper bakterier," forklarer David.

Med flad hånd, så Rose ikke kommer til at bide ham i ren entusiasme, propper David æblerne ind i Roses mund, et af gangen. Rut får også et par æbler. David sidder på hug ved siden af damerne og klør dem på ryggen.

Han kom her til den landlige egn i det nordvestlige Skåne med sin familie for 14 år siden. En tilflytter fra en helt anderledes verden. Man kunne måske forvente, at naboerne ville grine af ham, men det gjorde de ikke; i stedet hjalp de den nybagte by-landmand så meget, de kunne.

Nu er David en erfaren landmand - og tilmed slagter! Han slagter selv sine køer. Dog indrømmer han, mens han stadig sidder på hug ved siden af Rose og Rut: "Jeg har altid svært ved at tale om kød, når jeg er sammen med mine dyr."

David går ud i skoven hver dag for at besøge dyrene; ellers bliver de vilde.

"Vidste du, at denne griserace næsten var uddød? Det her er den oprindelige race. Den type, vikingerne længtes efter på deres lange rejser," forklarer han.

Hvad var det, der bragte David ud på landet? Med et smil fastslår han: "Stilheden og roen. Intet giver mig mere fred end at kigge på en hjord køer, der græsser."

Besøg Lindegrens, gårdbutik på Bjärehalvøen i det nordvestlige Skåne

Læs meget mere om oplevelser i Skåne her

I kan også gå på opdagelse i hele Sydsverige lige her



Dette indhold er produceret af Berlingske Media Advertising i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedeklaration

Text, Font

Sponseret indhold fra

Font