Font
BT_100_mm_rgb.png
Brand, Logo, Text, Font

Sponseret indhold fra

Én ting batter mere end alt andet, når det kommer til bæredygtighedEr du ny til investering?

Klik for at finde ud af mere


Azure, Purple, Gesture, Violet, Font
Font

Er du ny til investering?

Hold musen over ikonet for at finde ud af mere

Azure, Purple, Gesture, Violet, Font
Font

Hvis du investerer dine pensionspenge og frie midler i de rigtige virksomheder, gør du en kæmpe forskel for miljøet - uden at røre en finger.

Som forbruger kan du gøre verden mere bæredygtig ved at ændre forbrugsvaner. Det gør du sikkert allerede, viser en undersøgelse, YouGov har foretaget for Nordea. 62 procent sorterer affald, 40 procent har ændret indkøbsvaner, 38 procent bruger mindre el, vand og varme, 30 procent køber mere genbrug, og 27 procent reparerer frem for at købe nyt, viser nogle af svarene.

Men der er faktisk en måde, du kan hjælpe på, som har endnu større effekt: Du kan lade dine investeringer - for eksempel din pension - arbejde grønt.

”Spørg dig selv: Hvad laver mine penge, når jeg sover? Når jeg taler med folk, oplever jeg ofte, at mange ikke er klar over, at deres pensionspenge rent faktisk er investeret i virksomheder. Og selv blandt dem som ved, at pengene bliver investeret, er det de færreste, der ved, hvad deres pensionspenge så rent faktisk er investeret i. Men det er her, man kan gøre en vigtig forskel ved at sørge for, at de er investeret i virksomheder, der arbejder efter bæredygtige principper. Det er i øvrigt værd at bemærke, at undersøgelser viser, at man ikke får et dårligere afkast ved at investere bæredygtigt,” siger Ida Marie Moesby, forbrugerøkonom i Nordea.

Nordeas undersøgelse viser, at 40 procent af danskerne slet ikke ved, hvad bæredygtige investeringer er, og at kun 16 procent rent faktisk investerer med et bæredygtigt fokus.

”De bæredygtige udfordringer, vi står overfor, er så store, at det er vigtigt, at vi får flere til at investere mere bæredygtigt. Ikke mindst med vores pensionspenge, for vi er blandt de bedste i verden til at spare op til pension, så det er en ganske stor indflydelse, danskerne kan få med deres pensionspenge.”


Overvejer du at investere bæredygtigt?

Forbrugerøkonom Ida Marie Moesgaard giver dig i hvert fald én god grund til at investere bæredygtigt.


Smile, Face, Skin, Lip, Chin, Outerwear, Eyebrow, Neck, Sleeve, Iris

»De bæredygtige udfordringer, vi står overfor, er så store, at det er vigtigt, at vi får flere til at investere mere bæredygtigt. Det er i øvrigt værd at bemærke, at undersøgelser viser, at man ikke får et dårligere afkast ved at investere bæredygtigt«

Ida Marie Moesgaard, forbrugerøkonom, Nordea

Vælg de grønne til og de sorte fra

Den bæredygtige omstilling i samfundet er en proces, der allerede er i gang, påpeger Marianne Levinsen, fremtidsforsker hos Fremforsk i Aarhus.

”Det bliver en hygiejnefaktor, som man hele tiden har fokus på i forhold til, om det er tænkt godt nok ind. Vi kommer måske ikke til at tale så meget om det mere, for det bliver bare en naturlig del af den måde, vi agerer på,” siger Marianne Levinsen.

Og det haster med at komme bedre i gang med de grønnere investeringer, for man kommer ikke udenom, at de globale udfordringer hænger sammen med, at vi er så mange mennesker. I dag 7,9 milliarder. Om 30 år måske to milliarder flere.

Ida Marie Moesby forklarer, at investeringer med et bæredygtigt fokus i bund og grund handler om at tage stilling:

”Det handler om, at man bliver mere kræsen med, hvad man investerer i. I stedet for at se alle børsnoterede virksomheder som mulige investeringer, skal man tage aktivt stilling til, om det er virksomheder på en bæredygtig vej. Man skal vælge de sorte fra og de grønne til - for at sige det enkelt. Det kan være udfordrende at gøre på egen hånd, men man kan også vælge at overlade det til de professionelle. De fleste pensionsselskaber har i dag bæredygtige puljer og fonde, man kan vælge til, og taler vi om frie midler, er der også mange muligheder,” forklarer hun.

Det er nemt nok at finde vindmølleproducenter og solcellefabrikanter, men bæredygtige investeringer er meget mere end det. Mange virksomheder befinder sig i brancher, hvor det ikke er så ligetil, og her gælder det om at finde de selskaber, der målrettet og aktivt gør noget for at udvikle virksomheden i en mere bæredygtig retning på alt fra energiforbrug til ligestilling på arbejdspladsen.

”Mange virksomheder er i en omstilling, der vil tage tid, og dem kan man også vælge at støtte. Et godt eksempel er Ørsted. Før i tiden, da selskabet hed DONG, var det et af de mest kulintensive energiselskaber i Europa, men kulforbruget er nedbragt med 73 procent siden 2006 og udfases helt i 2023. I dag er fokus på grøn energi. Ørsted arbejder med landbaserede vindmøller, er verdens førende inden for havvindmøller og udvikler også løsninger inden for solenergi og lagring,” siger Ida Marie Moesby.

Hun understreger, at man i bæredygtige investeringer naturligvis heller ikke må glemme vigtige investeringsprincipper. Forretningsmodellen skal hænge sammen, og man bør altid investere med en lang tidshorisont."I stedet for at se alle børsnoterede virksomheder som mulige investeringer, skal man tage aktivt stilling til, om det er virksomheder på en bæredygtig vej."

Kig på virksomheder:

  • Der er bæredygtige. Det er for eksempel vindmølleproducenter og solcellefabrikanter. De producerer bæredygtige produkter og er derfor nærmest per definition bæredygtige.
  • Der gør en aktiv indsats. Det er virksomheder, der er i en omstilling, hvor de arbejder aktivt og målrettet med at blive mere bæredygtige - i alt fra CO2-udledning til ligestilling.


Den hurtige om bæredygtige investeringer

Bæredygtighed og danskernes investeringer

Her er nogle af resultaterne fra undersøgelsen, YouGov har udført for Nordea0

procent af de adspurgte kender ikke til begrebet "bæredygtige investeringer"

44 procent af de adspurgte ved, hvad bæredygtige investeringer er, men har aldrig foretaget investeringer med et bæredygtigt fokus

6 procent af de adspurgte ved, hvad bæredygtige investeringer er og har foretaget investeringer med et bæredygtigt fokus.

De adspurgte svarer i høj grad, at de har ændret adfærd for at være mere bæredygtige: 62 procent er begyndt at sortere affald, 40 procent har ændret indkøbsvaner, og 38 procent bruger mindre el, vand og varme. Men også tilvalg af mere grønne transportformer, færre flyrejser og klimarenovering af boligen er tiltag, som adskillige danskere har foretaget for at være mere bæredygtige.

Kun 4 procent svarer, at de har valgt et pensionsprodukt med et bæredygtigt fokus.

Undersøgelsen er gennemført for Nordea af analyseinstituttet YouGov i september 2021. Den er baseret på 1.002 interviews med danskere i alderen 18 år og ældre.


0

0

0

0

FForbrugerøkonomens guide til at investere med bæredygtigt fokus

Hvad er bæredygtighed for dig? Bæredygtighed er mange ting, og du kan derfor med fordel starte med at tænke over, hvad der er vigtigst for dig, når du investerer med et bæredygtigt fokus. Vil du eksempelvis ekskludere de virksomheder, som ikke er grønne i dag, eller vil du støtte dem, som har en plan for, hvordan de skal blive mere grønne og bæredygtige?

Hvordan er dine penge investeret? Spørg ind til dit pensionsselskabs politikker for ansvarlige investeringer, og hvad de investerer og ikke investerer i. Investerer du for frie midler, kan du undersøge, hvordan de virksomheder eller fonde, som du investerer i, forholder sig til bæredygtighed.

Tilvælg de bæredygtige produkter: Hvis du ønsker at investere med et bæredygtigt fokus, kan du vælge flere strategier. Du kan fx vælge at flytte hele din investerede formue til bæredygtige fonde, eller du kan vælge gradvist at investere mere bæredygtigt.

Husk investeringsrådene: Tænk langsigtet og spred dine investeringer på forskellige brancher og sektorer for at minimere din risiko. Man bør aldrig satse hele sin formue på én enkelt aktie, og det gælder uanset, om du investerer med et bæredygtigt fokus eller ej.

1

2

3

4

Er arbejdsmarkeds-pensionen nok til dig?

De fleste job har i dag via overenskomster tilknyttet en pensionsordning. Det er en aftale mellem dig og din arbejdsgiver, om at I begge betaler en vis procentdel af lønnen ind på en pensionsordning hver måned. Det varierer, hvor meget det er. Om det kan give dig den levestandard, du ønsker som pensionist, afhænger af de krav, du stiller, og den løn, du får.

”Nogen indskyder måske 9 procent af lønnen på pensionen via jobbet, nogen indskyder 18 procent - det kan svinge ret meget. Det er vigtigt, at du lægger mærke til, hvor meget det er i dit tilfælde, når du får nyt job. Som udgangspunkt vil jeg altid anbefale, at man ved siden af jobbets pensionsordning indskyder de 5400 kr. årligt (2021) man må, på en aldersopsparing - hvis den ikke allerede er udnyttet, for nogle jobordninger omfatter aldersopsparing," forklarer Iben Blichfeldt.

"Du skal tage ansvar for dit ældre jeg. Du bestemmer, om det skal være en risiko eller en mulighed at blive gammel.”


Bæredygtighed kan være svært at gennemskue

Det kan være vanskeligt at afgøre, om en virksomhed rent faktisk er bæredygtig. Tager man for eksempel en meget populær virksomhed som Tesla, som producerer elbiler, kan der være forskellige holdninger til, om det er en bæredygtig virksomhed. Tesla er, målt på aktiernes samlede værdi, mere værd end verdens største bilproducenter tilsammen, uden at have produceret særligt mange biler.

”Selvom der er tale om elbiler, er det jo ikke sikkert, at strømmen er grøn. I Danmark er størstedelen af strømmen kun grøn, når vinden blæser. Der er også tvivl om, hvorvidt selve produktionen af Teslas elbiler kan kaldes bæredygtig - også Teslas biler består jo af mange dele fra hele verden,” siger Ida Marie Moesby.

Og netop det med at gennemskue, hvor ting kommer fra, er svært i den globaliserede verden.

”For eksempel kender vi jo udfordringen nede i supermarkedet, når vi skal købe grøntsager, hvor nogle er fra udlandet og nogle fra Danmark. Skal man købe tomater fra Spanien eller danske tomater? Og skal man købe økologisk eller konventionelt fra de to lande? Det er komplekst, fordi det kommer an på produktionsmetoden. Er de danske tomater produceret i et opvarmet drivhus, så er de spanske tomater bedre ud fra et klimaperspektiv, selvom de er transporteret langt, viser en analyse fra SDU. Den slags oplysninger er vigtige at kunne få på en nem og troværdig måde. Vi ved efterhånden, at vi bør købe mindre kød og mere grønt, men det er en jungle at finde ud af, hvordan vi vælger de mest klimavenlige grøntsager, når vi står nede i supermarkedet,” siger Ida Marie Moesby.

Hun håber på, at valget kan gøres mere overskueligt for os forbrugere. Eksempelvis findes der allerede i dag en teknologi, der kaldes smart contracts, som er en form for protokol, der kan overvåge, verificere og udføre aftaler i kontrakter. Ved brug af smart contracts vil du som forbruger for eksempel kunne få indsigt i, hvor mange kilometer din vare er blevet fragtet for at nå butikken, eller hvor meget strøm der har været anvendt i produktionen. Teknologien bruges allerede i dag i nogle leverandørkæder. Hvis man fik noget tilsvarende på forbrugerniveau, ville vi forbrugere kunne få en større gennemsigtighed og et bedre beslutningsgrundlag for at foretage bæredygtige indkøb.
Sæt fart på bæredygtigheden

Sammen med den populære blogger Rockpaperdresses sætter Nordea fokus på, hvordan man kan sætte fart på den bæredygtige omstilling med sine investeringer.

Lyt med

Forbrugerøkonomens guide til at investere med bæredygtigt fokus

Hvad er bæredygtighed for dig? Bæredygtighed er mange ting, og du kan derfor med fordel starte med at tænke over, hvad der er vigtigst for dig, når du investerer med et bæredygtigt fokus. Vil du eksempelvis ekskludere de virksomheder, som ikke er grønne i dag, eller vil du støtte dem, som har en plan for, hvordan de skal blive mere grønne og bæredygtige?

Hvordan er dine penge investeret? Spørg ind til dit pensionsselskabs politikker for ansvarlige investeringer, og hvad de investerer og ikke investerer i. Investerer du for frie midler, kan du undersøge, hvordan de virksomheder eller fonde, som du investerer i, forholder sig til bæredygtighed.

Tilvælg de bæredygtige produkter: Hvis du ønsker at investere med et bæredygtigt fokus, kan du vælge flere strategier. Du kan fx vælge at flytte hele din investerede formue til bæredygtige fonde, eller du kan vælge gradvist at investere mere bæredygtigt.

Husk investeringsrådene:
Tænk langsigtet og spred dine investeringer på forskellige brancher og sektorer for at minimere din risiko. Man bør aldrig satse hele sin formue på én enkelt aktie, og det gælder uanset, om du investerer med et bæredygtigt fokus eller ej.

1

2

3

4

Forbrugerøkonomens guide til at investere med bæredygtigt fokus

Hvad bæredygtighed er for dig? Bæredygtighed er mange ting, og du kan derfor med fordel starte med at tænke over, hvad der er vigtigst for dig, når du investerer med et bæredygtigt fokus. Vil du eksempelvis ekskludere de virksomheder, som ikke er grønne i dag, eller vil du støtte dem, som har en plan for, hvordan de skal blive mere grønne og bæredygtige?

Hvordan er dine penge investeret? Spørg ind til dit pensionsselskabs politikker for ansvarlige investeringer, og hvad de investerer og ikke investerer i. Investerer du for frie midler, kan du undersøge, hvordan de virksomheder eller fonde, som du investerer i, forholder sig til bæredygtighed.

Tilvælg de bæredygtige produkter: Hvis du ønsker at investere med et bæredygtigt fokus, kan du vælge flere strategier. Du kan fx vælge at flytte hele din investerede formue til bæredygtige fonde, eller du kan vælge gradvist at investere mere bæredygtigt.

Husk investeringsrådene:
Tænk langsigtet og spred dine investeringer på forskellige brancher og sektorer for at minimere din risiko. Man bør aldrig satse hele sin formue på én enkelt aktie, og det gælder uanset, om du investerer med et bæredygtigt fokus eller ej.

1

2

3

4

De unge viser vejen

Marianne Levinsen tror, at mange ting vil have ændret sig om 10 år - selvom det set udefra lige nu kan virke som om, at folk i det store og hele lever, som de plejer. Men der er vigtige adfærdsændringer i gang, som løbende vil blive yderligere stimuleret af mange nye reguleringer.

”Folk forstår godt vigtigheden af bæredygtighed, og det går fra at være en politisk topagenda til at være en generel ændring i måden, vi lever på. Det er et historisk paradigmeskifte, vi oplever. Vi vil ikke længere have vækst for enhver pris, hvis det ikke gavner nærmiljøet og de mennesker, der bor der. Og det er jo en del af hele bæredygtighedstanken,” siger Marianne Levinsen, der vælger at se positivt på fremtiden. Dels fordi de unge generationer giver anledning til en vis optimisme.

”Vi ser, at yngre mennesker har tilgangen "show it, don’t tell it". Vis hvad du gør, i stedet for at skrive en masse fine strategipapirer. Så den positive fremtid ser jeg også i forhold til, at mange yngre generationer er meget mere kritiske og stiller mange flere kritiske spørgsmål til vækst for enhver pris - de efterlyser den kloge vækst.”Azure

Investér bæredygtigt

Med en investering med bæredygtigt fokus får du, populært sagt, det bedste fra begge verdener. Bæredygtigt fokus og afkast udelukker nemlig ikke hinanden.

Dette indhold er produceret af Berlingske Media Advertising i samarbejde med en annoncør. Berlingske Medias uafhængige redaktioner har intet at gøre med udarbejdelsen af indholdet.

Cookie- og Privatlivspolitik & Cookiedeklaration