Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
I Socialdemokratiet er man ingenlunde overbevist om, at indbyggere i den odenseanske bydel Vollsmose i tilfredsstillende grad kan finde ud af at blive testet for covid-19.
Derfor forsøgte regeringspartiet ihærdigt at få indført krav om test med bøde til følge, såfremt borgere i den hårdt coronaramte bydel ikke lever op til kravet.
Ifølge den socialdemokratiske sundhedsordfører, Rasmus Horn Langhoff, er et testkrav nødvendigt, fordi det er partiets opfattelse, at et mindretal i Vollsmose ikke frivilligt lader sig teste.
»Ganske få mennesker kan i virkeligheden sætte mange andre menneskers indsats over styr, hvis ikke de opfører sig fornuftigt og ansvarligt,« siger Rasmus Horn Langhoff.
Det harmonerer imidlertid ikke entydigt med det billede, som Odenses borgmester Peter Rahbæk Juel (S) har af Vollsmoses beboeres villighed til at blive testet.
Søndag kunne borgmesteren nemlig stolt melde ud, at der i Vollsmose var gennemført omtrent 8.000 tests i løbet af sidste uge alene. Der bor blot 9.100 personer i hele bydelen, og ifølge Peter Rahbæk Juel gør det Vollsmose til den bydel i Danmark, der har været allerbedst til at blive testet.
På Facebook sendte han en større takketekst afsted til alle dem, der havde ladet sig teste, »for at tage ansvar, udvise samfundssind og styrke holdet, da der var brug for det«.
Ikke noget nyt problem
Rasmus Horn Langhoff deler dog ikke opfattelsen af, at Vollsmoses beboere netop har bevist, at de godt kan finde ud af at lade sig teste uden en overhængende trussel om at få en bøde, såfremt de ikke gør det.
»Vi skal ikke bilde os selv ind, at smittesituationen er kommet under kontrol i Vollsmose. Der er brug for redskaber, som kan sikre, at folk tager hensyn til deres naboer og andre beboere i området,« siger han.
Selvom et flertal i Folketinget valgte at nedstemme regeringens forslag om indførelse af testkrav i Vollsmose, mener Rasmus Horn Langhoff fortsat, at det havde været et godt værktøj at have ved hånden.
»Den udfordring vi ser i Vollsmose er ikke et problem, der er opstået i den her uge. Det er et problem, vi har set længe. Det har været en generel tendens, at for mange ikke har ladet sig teste eller isolere, og dermed har vi en smitte, der risikerer at komme ud af kontrol,« siger han:
»Det er det generelle billede, at der er for meget smitte i Vollsmose. Men det er vores indtryk, at det er et mindretal, der ender med at spolere det for flertallet.«