Venstre vil have undersøgt nedlukningens konsekvenser for danskernes helbred

Der skal skabes et landsdækkende overblik over, hvilke konsekvenser nedlukningen har haft for sygdomsudviklingen og helbredstilstanden blandt danskerne. Det foreslår Venstre, som mener, at udredningen skal danne grundlag for en national indsats med hjælp til dem, som har været hårdt ramt af nedlukningen.

Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen, er »dybt bekymret« for de sundhedsproblemer, nedlukningen har skabt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Meget tyder på, at den omfattende nedlukning af Danmark for at undgå smittespredning med coronavirus har haft betydelige konsekvenser for en række patientgrupper og den generelle sundhed i samfundet.

Derfor foreslår Venstre nu, at en politisk styregruppe skal organisere arbejdet med at udarbejde en udredning af nedlukningens konsekvenser for danskernes helbred.

Udredningen skal bruges til at iværksætte »en national indsats i forhold til de patientgrupper, som har været hårdt ramt af nedlukningen, samt en indsats over for den psykiske og fysiske mistrivsel, herunder især med fokus på børn og unge«.

Det fortæller Venstres sundhedsordfører, Martin Geertsen:

»Jeg er dybt bekymret for, hvad vi skubber foran os. Alle mulige typer af patienter er ikke blevet diagnosticeret eller har fået behandling i det seneste år, og der frygter jeg, at vi mangler en plan for, hvordan man håndterer det her,« siger han.

Konsekvenser

Hos foreningen Danske Patienter vurderer man, at der er foretaget 150.000 udredningsforløb færre end normalt. Samtidig viser en undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, at omkring 2.800 færre patienter blev diagnosticeret med kræft fra marts til december i 2020 sammenlignet med de foregående år, svarende til et fald på 33 procent.

Derudover har læger i psykiatrien råbt op om mistrivsel blandt psykiatriske patienter, mens Børns Vilkår melder om flere ensomme børn.

Venstre foreslår, at man allerede i indeværende og næste måned skal lave en kortlægning og redegørelse for antallet af udiagnosticerede og ubehandlede patienter, der i maj skal danne grundlag for en decideret genopretningsplan.

Hvorfor venter I ikke med det her forslag til efter nedlukningen?

»Det her kræver akut handling. Vi kan ikke vente, og der er behov for, at man får det her planlagt hurtigst muligt og får lagt en plan for håndteringen,« siger Martin Geertsen.

Er det ikke en risiko, at forslaget skaber uenighed og tvivl om nødvendigheden af de nuværende restriktioner?

»Det kan jeg slet ikke se. Vi skal have sat skub i processen, så vi ikke står til sommer uden at have et overblik over den opgave, vi helt sikkert kommer til at stå over for. Ikke kun med hensyn til udfordringen i sundhedsvæsnet, men også med børn og unges mentale helbred,« siger Martin Geertsen.

Organiseringen af arbejdet, herunder udarbejdelse af kommissorium, skal ifølge Venstres forslag ledes af en politisk styregruppe nedsat af Folketinget med repræsentation fra alle Folketingets partier.

Den politiske styregruppe skal så nedsætte en faglig styregruppe bestående af repræsentanter for Sundhedsministeriet, diverse styrelser, Danske Regioner, KL, sundhedsøkonomer og en række af de større patientorganisationer.