Venstre vælger ny gruppeledelse – Jakob Ellemann overrasker

På Venstres folketingsgruppes første møde siden udvælgelsen af Jakob Ellemann-Jensen som formand og Inger Støjberg som næstformand, er en ny ledelse af folketingsgruppen valgt – med flere overraskelser.

Formand for Venstre og gruppeformand Jakob Ellemann-Jensen præsenterer de nye topposter i Venstre. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix 2019) Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den nyvalgte formand for Venstre, Jakob Ellemann-Jensen, sætter sig nu også noget overraskende på gruppeformandsposten for Venstres folketingsgruppe.

Derudover bliver Sophie Løhde politisk ordfører, og Karsten Lauritzen er valgt som ny gruppenæstformand af folketingsgruppen tirsdag middag.

Dermed er Venstres gruppeledelse på Christiansborg konstitueret.

Om sin egen rolle siger Jakob Ellemann-Jensen, at han har valgt at blive gruppeformand for at lære folketingsgruppen bedre at kende, og at »det er et ønske fra min side og fra gruppens side«.

»Gruppeformand er mig selv, siger hunden. Det gør jeg for at være i god kontakt med folketingsgruppen. Det handler simpelthen om, at jeg har fingrene solidt i jorden«,« siger Jakob Ellemann-Jensen, der også siger, at næstformand Inger Støjberg træder ind i gruppledelsen.

Adspurgt, hvorfor han skal sidde på både formandsposten i partiet og den magtfulde post som gruppeformand i folketingsgruppen, svarer Ellemann-Jensen:

»Det er to tunge poster, og det er jeg meget bevidst om. Men jeg tror, det er nødvendigt for at være i daglig kontakt.«

Det er ikke mere end syv uger siden, at Venstres folketingsgruppe senest valgte en gruppeledelse bestående af Kristian Jensen som gruppeformand, Sophie Løhde som gruppenæstformand og Jakob Ellemann-Jensen som politisk ordfører.

Men da Jakob Ellemann-Jensen har overtaget formandsposten, og Kristian Jensen har trukket sig fra sine ledelsesposter i partiet, har folketingsgruppen stået for at vælge en ny ledelse.

Med dagens konstituering blev der heller ikke i denne omgang plads til Karsten Lauritzen som gruppeformand. Han blev ellers henover sommeren kørt i stilling til den position af Kristian Jensen, men da den daværende næstformand selv besluttede at gå efter gruppeformandsposten, blev der ikke plads til den tidligere skatteminister.

Da Kristian Jensen og Løkke havde trukket sig fra formandsskabet meldte Karsten Lauritzen ud, at han gik efter at blive gruppeformand. Men endnu engang er han altså blevet forbigået og må nøjes med rollen som gruppenæstformand.

Men Lauritzen afviser, at han er skuffet over at være fravalgt. Det giver god mening, at Ellemann vil komme tæt på gruppen i sin nye rolle, siger han.

»Det er en ære, at få lov til at være suppleant for gruppeformanden,« siger Lauritzen i stedet om sin rolle som gruppenæstformand.

Kampen mellem Løkke - og Kristian Jensen-fløje

Konstituteringen af ledelsen i gruppen i starten af august blev læst som en magtkamp mellem de fløje, der var i partiet, og det var med til at starte den lavine, der 31. august tog både daværende formand Lars Løkke Rasmussen og daværende næstformand Kristian Jensen fra topposterne i partiet.

Da valget i starten af august faldt på Sophie Løhde i stedet for Inger Støjberg, der stillede op til kampvalg mod den tidligere innovationsminister, blev det set som et nederlag for Lars Løkke og hans støtter i gruppen, selv om Løkke udadtil var tilfreds.

Der gik kun få dage, før Venstre holdt et dramatisk sommergruppemøde på Kragerup Gods.

I de mellemliggende dage havde Kristian Jensen i et interview i Berlingske modsagt Lars Løkkes ønske fra valgkampen om en SV-regering, og hans udmelding udløste et åbent slagsmål om illoyalitet og partiets fremtidige politiske linje.

Det skulle vise sig at være begyndelsen på ugers uro i partiet, der væltede formand samt næstformand i partiet.

I sin tale ved partiets ekstraordinære landsmøde i denne weekend fortalte den nyvalgte formand, Jakob Ellemann-Jensen, at han er »dødtræt af fløjkrige« i partiet, og at det med ham ved roret skulle være fortid.