Venstre står til fremgang ved EP-valget

Ifølge DRs exitpoll står Venstre til at gå frem ved valget til Europa-Parlamentet. Det seneste valg i 2014, der blev afholdt i kølvandet på Lars Løkke Rasmussens såkaldte tøjsag, endte katastrofalt for partiet, men nu tyder det på, at V får større opbakning.

Morten Løkkegaard blev første gang valgt til Europa-Parlamentet for Venstre i 2009. Han blev ikke genvalgt i 2014, men da Ulla Tørnæs (V) i februar 2016 forlod sin plads i Bruxelles for at blive minister i Lars Løkke Rasmussens (V) regering, overtog Løkkegaard hendes post. Han har været Venstres spidskandidat ved dette europaparlamentsvalg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali

Skrevet på baggrund af DRs exitpoll søndag kl. 20.00.

Det tyder på, at Venstre får en fremgang ved dette valg til Europa-Parlamentet i forhold til det seneste valg i 2014.

Ifølge DRs exitpoll, der er offentliggjort søndag kl. 20.00, står partiet til 20,6 procent af stemmerne. Det er vigtigt at huske, at der er tale om en exitpoll, og dermed kan det endelige resultat ende med at være et ganske andet.

De 20,6 procent, som Venstre står til i målingen, vil i givet fald give partiet tre mandater i Europa-Parlamentet.

Det er en fremgang på 3,6 procentpoint i forhold til det seneste valg i 2014, der var historisk dårligt for partiet.

Det er endnu uvist, hvilke kandidater der bliver valgt til Europa-Parlamantet for de enkelte partier.

Venstres spidskandidat er partiets eneste nuværende medlem af parlamentet i Bruxelles, Morten Løkkegaard, mens nummer to og tre på listen er Linea Søgaard-Lidell og Asger Christensen. Højst overraskende blev Søren Gade kun valgt som nummer fire, da Venstre holdt EU-landsmøde i begyndelsen af marts og stemte om partiets EP-kandidater.

Gade, der er tidligere minister, var en af Venstres helt store stemmeslugere ved folketingsvalget i 2015 med næsten 29.000 personlige stemmer.

Nummer fem på Venstres liste er partiformand Lars Løkke Rasmussens ældste søn, Bergur Løkke Rasmussen.

Katastrofalt valg i 2014

Det har nærmest været givet, at Venstre i år vil få et bedre resultat end ved det seneste europaparlamentsvalg, som var katastrofalt for det traditionelt store EU-parti.

Venstre fik blot 16,7 procent af stemmerne i 2014 – en tilbagegang på 3,5 procentpoint i forhold til valget i 2009, hvor partiet fik en tilslutning på 20,2 procent.

Det dårlige valgresultat i 2014 betød, at Venstre mistede ét af partiets tre mandater i Europa-Parlamentet. Ulla Tørnæs og Jens Rohde blev valgt for partiet.

Knap halvandet år efter valget forlod Jens Rohde pludselig Venstre i protest mod partiets udlændingepolitik og meldte sig i stedet ind i de Radikale. Derfor har Venstre blot haft ét medlem af Europa-Parlamentet siden december 2015.

I februar 2016 kaldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) Ulla Tørnæs hjem fra Bruxelles for at gøre hende til uddannelses- og forskningsminister i sin regering.

Morten Løkkegaard – der på daværende tidspunkt var folketingsmedlem for Venstre og 1. suppleant til Europa-Parlamentet – overtog hendes plads. Han blev valgt første gang til Europa-Parlamentet for Venstre i 2009, men opnåede ikke genvalg i 2014.

En svedende Løkke: »Venstre er i krise«

Europaparlamentsvalget i 2014 blev afholdt i kølvandet på Lars Løkke Rasmussens såkaldte tøjsag, og heri skal findes en del af årsagen til Venstres ringe tilslutning. Blot få uger før valget kunne Ekstra Bladet afsløre, at Venstre havde købt tøj og sko til partiformanden for 152.000 kroner.

Få dage senere afslørede avisen, at partiet i 2011 havde betalt for en privat ferierejse til Mallorca til Løkkes hustru, Sólrun Løkke Rasmussen, og ene søn.

De fleste husker nok billederne af en tydeligt berørt partiformand, der ved midnatstid på valgaftenen søndag 25. maj 2014 indtog scenen til Venstres valgfest, der blev afholdt i Landstingssalen på Christiansborg.

Venstre-formand Lars Løkke Rasmussen var tydeligt berørt, da han holdt tale for sine partifæller på valgaftenen søndag 25. maj 2014. Venstre var gået mærkbart tilbage ved valget til Europa-Parlamentet, der blev afholdt i kølvandet på Løkkes såkaldte tøjsag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt.

Sveden haglede af Lars Løkke Rasmussen, da han i sin tale erklærede:

»Venstre er i krise. Vi har fået en begmand af vælgerne. Det er vi nødt til at tage alvorligt. Og det er jeg nødt til at tage alvorligt.«

I talen sagde Løkke også:

»Venstre har slet slet ikke fået det valg, vi skulle have i dag. Og det er mit ansvar.«

Løkkes sager og det dårlige valgresultat førte til massiv intern kritik, og adskillige Venstre-folk udtrykte mistillid til formanden. Det hele kulminerede godt en uge efter europaparlamentsvalget på det sagnomspundne hovedbestyrelsesmøde i Odense Congress Center 3. juni 2014.

Det var ventet, at Lars Løkke Rasmussen ville blive væltet som formand, og at næstformand Kristian Jensen (V) ville overtage, men formanden endte som bekendt med at overleve. Og ud på natten efter mødet kunne de to erklære, at de nu ville stå sammen i et såkaldt »formandskab« – med Løkke som formand og Jensen som fortsat nummer to.