Valget 2019 ventes at sætte økonomisk rekord

Med en indtjening på 349 mio. kr. slog danske partier i 2017 rekord for et ikke-valgår. 2019 ventes at blive det dyreste nogensinde.

Venstre-manden Martin Geertsens valgplakater ved folketingsvalg i 2015. Valgkampen i år ventes at blive den dyreste nogensinde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Bax Lindhardt

2019 bliver den dyreste valgkamp nogensinde.

Sådan lyder vurderingen fra Lars Midtiby, direktør for Danske Handicaporganisationer og tidligere mangeårig partisekretær i Socialdemokratiet.

»Min forventning er helt klart, at 2019-kampagnen bliver den dyreste i danmarkshistorien. Det er allerede i gang, men man skal regne med, at de næste fire måneder blive super intense med politiske kampagner,« siger Lars Midtiby til Altinget.

Ifølge Altinget havde de opstillingsberettigede partier i 2017 indtægter på 349 mio. kr. mod 291 mio. kr. i 2016. Stigningen skyldes hovedsaglig, at politikerne på Christiansborg i 2016 bevilgede sig selv 52 mio. kr. ekstra i gruppestøtte.

Lars Midtiby

»2019-kampagnen bliver den dyreste i danmarkshistorien.«


»Det er et klart udtryk for, at gruppestøtten er blevet hævet,« siger Karina Kosiara-Pedersen, centerleder og lektor ved Center for Valg og Partier ved Københavns Universitet, som har gennemgået partiernes regnskaber 2001-2017.

Mens SF og Enhedslisten var modstandere af stigningen i den offentlige partistøtte - de syntes, at det var et forkert signal i en tid, hvor andre skal skære ned - så mener Noa Redington, der i en årrække var toprådgiver for Socialdemokratiets tidligere formand Helle Thorning-Schmidt, at det er godt, at partierne har fået en stærkere økonomi.

»Har partierne ikke tilstrækkelig økonomi til at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere, bliver de alt for afhængige af input fra interesseorganisationerne. Og sandheden er den, at der ikke er særlig mange penge i dansk politik,« sagde han til Altinget i juni 2017.

Stor forskel på privat støtte

Der er stor forskel på, hvor meget partierne modtager i privat partistøtte. Ved valget i 2015 fik Dansk Folkeparti med 1,9 mio. kr. mindst, mens Venstre med 20 med 20 mio. kr. fik mest.

Hvornår valget kommer, ved kun statsminister Lars Løkke Rasmussen, men partierne har allerede taget hul på valgkampen 2019, som altså tegner til at blive den dyreste nogensinde. Bl.a. har Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet allerede kørt kampagner med posters på togstationer.