V-profil: »Det er principielt forkert at fjerne arveafgiften«

Arveafgiften skal ikke fjernes. Det er kun rimeligt, at man giver lidt tilbage til det fællesskab, der har gjort det muligt for arvingen at modtage pengene, mener Jan E. Jørgensen (V).

Jan E. Jørgensen (V) er imod en afskaffelse af arveafgiften. Det er kun rimeligt, at man betaler skat af de penge, man modtager, mener han. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Det er ikke de afdøde, der bliver beskattet af arveafgiften. Det er arvingerne. Derfor giver det ikke mening at afskaffe arveafgiften, mener indfødsretsordfører Jan E. Jørgensen (V).

Under optakten til Finanslovsforhandlingerne i foråret var en afskaffelse af arveafgiften for flere regeringspartier ellers en vigtig sag.

»At få afskaffet arveafgiften er en topprioritet for os. Det er en sag, der er rigtigt vigtig for Det Konservative Folkeparti, så det er selvfølgelig noget, vi prioriterer højt i forbindelse med finanslovsforhandlingerne,« sagde partiets skatteordfører, Anders Johansson, til Berlingske.

Også regeringspartiet Liberal Alliance meddelte, at de ønskede arveafgiften afskaffet, mens finansminister Kristian Jensen (V) sagde, at afgiften var for høj.

Dansk Folkeparti var dog ikke enig med regeringspartierne, og hverken en afskaffelse eller en nedskæring blev en realitet.

Og en afskaffelse ville da også være forkert, hvis det står til folketingsmedlem for Venstre Jan E. Jørgensen, der i sidste uge på Twitter forsvarede afgiften.

»Det er det samme med lønkroner: Når man går ned og køber noget, er det også penge, man er blevet beskattet af én gang før, og ikke desto mindre skal man jo betale moms,« siger Jan E. Jørgensen.

Men det er jo penge, der allerede er betalt skat af?

»Jeg synes, det er et mærkeligt argument. De, der får pengene, har ikke betalt skat af dem før.«

Kan man sammenligne afdødes penge med, at du går ned og køber noget i en butik?

»Det er ikke afdødes penge, det er arvingernes penge. Arvingerne får penge, som de aldrig har betalt skat af. Det er penge, der skifter hænder. Det er helt almindeligt, at når penge skifter hænder, så skal de, der modtager pengene, betale skat.«

Men der er jo forskel på at købe noget i en butik og arve en afdøds penge?

»Jeg siger ikke, det er det samme. Man tjener penge, man betaler skat. Pengene, man har tilbage, bruger man. Pengene, man bruger, har man betalt skat af før, men man betaler skat af dem igen, når man bruger dem pga. Moms.«

»Hvis du betaler en håndværker for et stykke arbejde, så skal han jo også betale skat af pengene, selvom du også har betalt skat af dem.«

Synes du, at arveafgiften er for høj?

»Hvis den blev sat ned til 10 ville jeg ikke have problemer med det. Jeg ville heller ikke have noget imod, hvis man satte bundgrænsen op. Det er principielt forkert at fjerne arveafgiften.«