Politik

Under debat i Folketinget beskyldte EL-profil kollegaerne for at have stjålet håndsprit – men det havde de ikke

En debat om straffen for at stjæle håndsprit fik Enhedslistens Søren Søndergaard til at anklage andre folketingsmedlemmer for at stjæle håndsprit. Folketingsmedlemmerne måtte imidlertid gerne tage håndspritten, men Søndergaard fastholder eksemplet. »Jeg har ikke fået noget brev om, at man gerne må tage håndspritten,« siger han.

»Nej, for hvor står det, at man må tage den med? Det er en offentlig arbejdsplads. Jeg har ikke fået noget brev om, at man gerne må tage håndspritten. Det kan godt være, at det var intentionen, at man skulle tage det med, men det er ikke meddelt nogen. Men altså undskyld – der står også håndsprit i udvalgsmøderne. Må vi tage det?« siger Søren Søndergaard, der i Folketingssalen påstod, at andre folketingsmedlemmer havde stjålet håndsprit. Men det havde de ikke. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

En debat om straffen for at stjæle håndsprit fik Enhedslistens Søren Søndergaard til at anklage andre folketingsmedlemmer for at stjæle håndsprit. Folketingsmedlemmerne måtte imidlertid gerne tage håndspritten, men Søndergaard fastholder eksemplet. »Jeg har ikke fået noget brev om, at man gerne må tage håndspritten,« siger han.

Under torsdagens debat i Folketinget beskyldte Enhedslistens Søren Søndergaard flere af sine kollegaer for i strid med reglerne at have tilranet sig håndsprit.

Debatten drejede sig om, hvorvidt det skal udløse en fængselsstraf at stjæle for eksempel håndsprit eller værnemidler fra et sygehus eller en lægeklinik i den nuværende situation, hvor de er en mangelvare.

Søren Søndergaard mente dog, at der måtte være en bagatelgrænse for, hvornår en brøde kunne udløse fængselsstraf. Og at tyveri af en flaske håndsprit i hans øjne var under den grænse og derfor ikke skulle straffes med fængsel.

»Jeg kan se rundt på bordene (i folketingssalen, red.) – inklusive ovre på Venstres pulte – at der er mange steder, hvor de er forsvundet. Folk har stukket dem i lommen, fordi de tænkte, »okay, den kan jeg bruge et eller andet sted«. Det kan man mene om, hvad man vil, men det er den type sager, vi kan komme ud for,« sagde Søren Søndergaard til Venstres retsordfører Inger Støjberg og krævede svar på, hvad hun egentlig mente »om de folketingsmedlemmer, der har taget de her flasker med sig«.

Men de folketingsmedlemmer, der har puttet spritten i lommen, har ikke brudt nogen regler eller love. For det var meningen, at folketingsmedlemmerne kunne tage dem med sig, så håndhygiejnen kan opretholdes.

Det oplyser Folketingets Administration, der også forklarer, at et par medlemmer havde benyttet muligheden og taget den lille håndsprit med sig efter forhandlingerne.

Men det giver Søren Søndergaard ikke meget for.

»Det er ikke en anklage. Det er en konstatering, og det var et eksempel på, at det kan ske, selv om folk ikke er klar over det. Men i loven er det skrevet sådan, at der er et fortsæt til tyveri, når man tager den i lommen, og det ikke er ens egen håndsprit.«

Folketingets Administration oplyser, at det var helt okay, at man tog den med, for det er med til at sikre en god hygiejne. Så er dit eksempel vel lidt dårligt?

»Nej, for hvor står det, at man må tage den med? Det er en offentlig arbejdsplads. Jeg har ikke fået noget brev om, at man gerne må tage håndspritten. Det kan godt være, at det var intentionen, at man skulle tage det med, men det er ikke meddelt nogen. Men altså undskyld – der står også håndsprit i udvalgsmøderne. Må vi tage det?« siger Søren Søndergaard og undrer sig over, at der kun er stillet håndsprit op ved hvert andet sæde. For så har medlemmerne, der har taget håndsprit med »jo også taget naboens håndsprit,« siger han og fortsætter:

»Og hvad gælder det så mere for på Christiansborg? Hvad må man ellers bare tage med hjem?«

Det er en bagatel

Regeringens lovforslag, som blev sendt til folketingsmedlemmerne torsdag morgen og bliver færdigbehandlet i denne uge, lægger konkret op til, at det skal være en skærpende omstændighed i strafudmålingen, hvis en person udnytter, at nogle genstande til sygdomsbekæmpelse har fået ekstraordinær værdi.

Så hvis en person for eksempel stjæler værnemidler eller håndsprit fra et sygehus eller en lægeklinik, skal det straffes med fængsel. Og selv hvis man stjæler en flaske håndsprit fra eksempelvis et apotek eller et hospital, skal det udløse en fængselsstraf – i udgangspunktet på mellem ti og 30 dages ubetinget fængsel.

Ifølge Søren Søndergaard så burde det dog ikke udløse fængsel, hvis man stjæler en flaske håndsprit, og det var det, han forsøgte at påvise under torsdagens debat, forklarer han.

»Men i det her tilfælde er der jo ikke kommet en besked om, at man bare kan tage håndsprit med hjem, som man har lyst til. Men det er jo også en bagatel. Det er hele ideen med det. Skal der ikke være en bagatelgrænse?« siger Søndergaard, inden han understreger, at det stadig skal straffes. Bare ikke med fængsel.

»Man må ikke gå og fjerne ting fra sin arbejdsplads. Der skal være en straf. Det vi diskuterede i går (torsdag, red.) var ikke, om der skulle være en straf. Det var, om man skulle i fængsel for at tage håndsprit. Der vil jeg så bare sige, at langt de fleste, der kom ind i salen, havde ingen anelse om, at de måtte tage den med.«

Venstres retsordfører, Inger Støjberg, virkede noget frapperet, da Enhedslistens Søren Søndergaard trak den lille flaske frem og påstod, at folk havde stjålet håndsprit fra salen. Arkivfoto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Venstres retsordfører, Inger Støjberg, virkede noget frapperet, da du trak den lille flaske frem og påstod, at folk havde stjålet håndsprit fra salen. Vil du undskylde?

»Nej, for det har ingenting med pointen at gøre. Pointen er, at det er en bagatel. Det var bare et eksempel på, at man i en tid, hvor man bruger håndsprit i tide og utide, at der er noget, der er under en vis bagatelgrænse. Jeg siger ikke, det skal være acceptabelt at tage en femliters dunk med sprit, vel. Vi snakker om, at man her vil straffe, hvis folk tager en lillebitte plastikflaske, og det, synes jeg, er en bagatel, som vi ikke skal sætte folk i fængsel for.«