Udmelding fra Nicolai Wammen fik konservativ ordfører til at spærre øjnene op: »Det er en mærkelig udtalelse«

Lørdag meldte finansminister Nicolai Wammen (S) ud, at der skal smides et trecifret millionbeløb oven i det månedlige støttebeløb til erhvervslivet. Men det er »den forkerte vej at gå«, lyder det nu fra de Konservative.

Der skal lægges »et trecifret millionbeløb« oven i den støtte, som de danske myndigheder hver måned fordeler ud til danske virksomheder, lød det lørdag fra finansminister Nicolai Wammen (S). Men det er »en mærkelig udtalelse«, lyder det nu fra de Konservatives erhvervsordfører, Mona Juul. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Der kan ikke herske tvivl om, at de nyeste coronarestriktioner – for eksempel forsamlingsforbuddet på ti personer – kommer til at ramme flere brancher hårdt.

Restauranter og cateringvirksomheder, der har set frem til at høste den økonomiske frugt af julefrokostsæsonen, kan med gru se på netop forsamlingsforbuddet. Det er også derfor, Folketingets partier i denne weekend forhandler om de hjælpepakker, der skal sikre, at virksomheder ikke knækker på stribe.

Men regeringen har forud for de forhandlinger, der begyndte lørdag, begået et fejltrin. Det mener Mona Juul, der er erhvervsordfører for de Konservative.

Fejltrinnet fandt sted på lørdagens pressemøde i Finansministeriet, hvor finansminister Nicolai Wammen (S) fortalte, at det danske erhvervsliv for nuværende støttes med 1,3 mia. kr. månedligt.

Men, understregede Wammen, det tal kommer til at stige med »et trecifret millionbeløb«. Det er netop den prissætning, der har fået Mona Juul til at spærre øjnene op.

»Det er en mærkelig udtalelse. Hvordan kan man allerede nu vide, hvad der er nok at bruge,« spørger Mona Juul:

»De må åbenbart have en viden om det, som vi andre ikke har. For det spørgsmål kan jeg umuligt svare på. Det er den forkerte vej at gå. Vi må fokusere på, hvad der er behov for, og så må vi finde ud af, om det kan finansieres eller ej,« siger erhvervsordføreren.

»Det er ikke, fordi jeg synes, at pengene skal fosse ud. Vi skal bare holde hånden under virksomhederne. For det er det, der er økonomisk forsvarligt,« siger Mona Juul, erhvervsordfører for de Konservative. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Ikke finmaskede nok

På pressemødet lørdag fortalte regeringen, at den vil »forlænge og udvide adgangen til hjælpepakkerne«. Regeringen lægger op til, at pakkerne forlænges til begyndelsen af januar 2021. Desuden er det regeringens ønske, at hjælpepakkerne i det hele taget skal forbedres.

Men finansminister Nicolai Wammen understregede videre, at det præcise beløb afhænger af de forhandlinger, der blev indledt lørdag eftermiddag, og som ifølge Berlingskes oplysninger fortsætter søndag aften.

Ifølge Mona Juul er det altafgørende at fokusere på, hvordan de allerede eksisterende ordninger forbedres.

»Vi er simpelthen nødt til at sørge for, at de hjælpepakker, der ligger allerede, fungerer ordentligt. Regeringen sagde selv, at det skulle undersøges, om de var finmaskede nok. Men til det kan jeg sige, at det er de ikke,« siger hun.

Det er særligt hjælpemodellen for faste omkostninger, der skal have et gedigent serviceeftersyn, lyder det fra erhvervsordføreren.

»Det er simpelthen for lidt, man får. Den er for dårlig og hjælper ikke nok. De selvstændige kompenseres også for lidt. Og til det er vores forslag, at de, der ingen indtjening har, bliver frosset ned, så vi undgår konkurser,« siger Mona Juul.

Lørdag meldte Mona Juul og de Konservative ud, at de ønsker en model, der kan sætte virksomheder med manglende indtjening i dvaletilstand. For på den måde undgår man konkurser, lyder budskabet fra de Konservative. En lignende løsning har Brian Mikkelsen, direktør i Dansk Erhverv, foreslået.

»Det er ikke, fordi jeg synes, at pengene skal fosse ud. Vi skal bare holde hånden under virksomhederne. For det er det, der er økonomisk forsvarligt.«