Uden for Støjbergs dør flokkes det med DFere – men den er fortsat lukket på ubestemt tid

Der er både mange års politisk erfaring og masser af støttekroner at hente. Men Inger Støjberg har endnu ikke budt nogen indenfor i sit nye parti. Det synes at have forvirret både medier og politikere.

På en eks-DFers dør på Christiansborg hænger et lidt specielt billede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Opdateret med citat fra Hans Kristian Skibby klokken 16.09.

Der er et bemærkelsesværdigt sammenfald mellem stiftelsen af Danmarksdemokraterne og den seneste flygtningestrøm af folketingsmedlemmer fra Dansk Folkeparti.

Men selvom adskillige af de frafaldne DFere har udtrykt ønsker om at blive medlem af Danmarksdemokraterne, så er det fortsat et hypotetisk fremtidsscenarie.

Det er nemlig udelukkende partistifter Inger Støjberg, der kan byde folk indendørs i partiet – man kan ikke bare melde sig ind – og det har hun endnu ikke gjort for nogen af de ellers ti tidligere DFere, der fortsat har en plads i Folketingssalen.

Så selvom der er bejlere nok til det nystartede parti, har det endnu ingen repræsentation i Folketinget eller by- og regionsråd.

Det oplyser Inger Støjberg til Berlingske.

I løbet af fredag og lørdag i sidste uge forlod folketingsmedlemmerne Jens Henrik Thulesen Dahl, Dennis Flydtkjær, Søren Espersen og Peter Skaarup Dansk Folkeparti.

Peter Skaarup var gruppeformand i Dansk Folkeparti, og da han gjorde det klart, at han agtede at skifte til Danmarksdemokraterne, skrev DR, at partiet nu var repræsenteret på Christiansborg.

Men det er altså urigtigt, oplyser Inger Støjberg.

Billede på tidligere DFers dør

Inger Støjberg selv har givet udtryk over for flere af de tidligere DFere, at hun vil afholde samtaler med dem, hvor de skal diskutere, om de kan finde en tilpas stor politisk fællesmængde til at være i samme parti.

Over for Berlingske har den mangeårige sundhedsordfører for Dansk Folkeparti Liselott Blixt ligeledes sagt, at man ønsker et sådant møde. Men fredag havde hun endnu ikke fået en dato for eller en lovning på et møde med Inger Støjberg.

Blixt er i øjeblikket gruppeleder for den uofficielle alliance af løsgængere »Gæs og Gaser«, som består af seks tidligere løsgængere.

På tidligere DFer Hans Kristian Skibbys dør på Christiansborg ser man en reklame for Danmarksdemokraterne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: Hans Skovgaard Andersen.

I den alliance befinder også Hans Kristian Skibby sig, og døren ind til hans kontor på Christiansborg har de seneste dage fået øjenbryn til at hæve sig.

Ude på døren i Provianthuset, der er en sidebygning til Christiansborg, hænger nemlig et A4-ark med Danmarksdemokraternes logo på.

Inger Støjberg oplyser imidlertid til Berlingske, at hun ikke ved, hvad billedet handler om, og at Hans Kristian Skibby ikke er medlem af Danmarksdemokraterne.

Berlingske har kontaktet Hans Kristian Skibby som siger, at han selv har hængt A4-arket op.

»Det er et stykke papir, jeg har hængt op på mit eget kontor. Det er der vel ikke noget odiøst i,« siger han.

Han gør det klart, at billedet blot skal forstås som en støtteerklæring til Danmarksdemokraterne, og han siger, at han er medlem af støtteforeningen Danmarksdemokraternes Venner, hvor han betaler nogle penge til uden at få noget magt eller lignende i partiet.

Kan udløse millionstøtte

Stiftelsen af Danmarksdemokraterne har været længe undervejs, og da partiet blev officielt lanceret, skete det med Inger Støjberg som eneste officielle medlem.

Hun gjorde det klart, at der hverken ville komme partiorganisation eller principprogram før efter det kommende folketingsvalg.

Men det har altså ikke forhindret over 50.000 vælgererklæringer – der dog ikke er gyldige, før de er bekræftede – i at strømme ind, og det samme har støttetilkendegivelser fra de mange tidligere DFere altså gjort.

Jyllands-Posten skriver i dag, at de gamle DFere kan udløse en millionstøtte til Danmarksdemokraterne, hvis flere af disse ender i partiet.