Peter Skaarup revsede kollegerne, men nu gør han det selv

Engang sagde den nu forhenværende gruppeformand for Dansk Folkeparti Peter Skaarup, at folketingsmedlemmer, der tog deres mandater med ud af deres parti, svigtede det grundlag, de var valgt ind på. Nu tager han dog selv sit mandat med ud af et parti.

Inger Støjberg og Peter Skaarup kan ende med at slå pjalterne sammen. Hvis Peter Skaarup beholder sin plads i Folketinget, stemmer det dog ikke umiddelbart overens med det, han tidligere har sagt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (arkiv)
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Dansk Folkeparti har siden folketingsvalget i 2019 mistet ti ud af 16 folketingsmedlemmer.

Senest valgte også gruppeformand Peter Skaarup at forlade partiet.

Facebook skrev han fredag, at han ikke længere kunne finde loyaliteten over for Dansk Folkeparti, og at han derfor ville forlade partiet for i stedet at bruge sine politiske kræfter sammen med Inger Støjberg og hendes nystartede parti, Danmarksdemokraterne.

Det skal dog siges, at man endnu ikke kan melde sig ind i Danmarksdemokraterne. Man kan blot melde sig ind i Danmarksdemokraternes Venner, hvor man kan få lov til at støtte projektet økonomisk og ikke ret meget mere end det.

Ikke desto mindre placerer Peter Skaarups DF-exit ham på kant med udtalelser, som han tidligere er kommet med om folketingsmedlemmer, der forlader deres parti.

Til Berlingske sagde han nemlig i 2014, at politikere, der forlader et parti, bør efterlade deres mandater.

»Det mest rimelige vil være, hvis de og andre, der skulle forlade den synkende skude, forlader deres mandat og går ud af Folketinget, indtil de kan stille op igen,« sagde Peter Skaarup.

»Nogle vælgere føler sig snydt«

Dengang ordene faldt, handlede det om folketingsmedlemmerne Astrid Krag og Ida Aukens hop fra SF til henholdsvis Socialdemokratiet og De Radikale i kølvandet på SFs kollaps og udtræden af regeringen efter salget af DONG.

Gruppeformanden mente i 2014, at partiskiftet var med til at skade politikernes troværdighed.

»Man svigter det grundlag, som man er valgt ind på i sin tid. Det parti, man stillede op for, er man ikke længere repræsentant for. Og det vil sige, at der er nogle vælgere, som føler sig godt og grundigt snydt,« sagde Peter Skaarup.

Peter Skaarup var med til at stifte Dansk Folkeparti i 1995, og han blev ved seneste folketingsvalg valgt ind med 4.875 personlige stemmer, hvilket betyder, at han var afhængig af en stor andel partistemmer for at komme ind i Folketinget.

Berlingske har kontaktet Peter Skaarup for at spørge, om hans holdninger til, at partihoppere bør efterlade deres mandater, stadig gælder den dag i dag.

Han afviser at give et interview, men skriver i stedet i en sms, at han bliver i Folketinget, fordi han stadig har vigtige dagsordener at kæmpe for.

»Herunder hårdere straffe til personfarlige kriminelle samt udvisning af dømte udenlandske kriminelle. Mange danskere ønsker en kombination af hård retspolitik samt en stram udlændingepolitik,« skriver han blandt andet.

Ifølge Peter Skaarup er Inger Støjberg god til at få sat de emner på dagsordenen.

Spørgsmålet om stoleleg i Folketinget har fået ny relevans i indeværende valgperiode, hvor hele 31 folketingsmedlemmer har forladt den plads på Christiansborg, de oprindelig blev valgt ind til.

Det er flere end nogensinde før.

Af disse har ni folketingsmedlemmer skiftet parti, mens 13 er blevet løsgængere i løbet af de seneste tre års tid.