Topfigur i Alternativets hovedbestyrelse trækker sig i protest mod Uffe Elbæk: Han hænger medlemmer og frivillige ud

Vilhelm Stamp Nordahl Møller, der nu er tidligere næstforperson i Alternativets hovedbestyrelse, har i dag trukket sig fra posten i protest mod den interne kultur i partiet. I stedet melder han sig ind i Socialdemokratiet.

Alternativets hovedbestyrelses nu tidligere næstforperson, Vilhelm Stamp Nordahl Møller, har valgt at trække sig tilbage fra posten på grund af interne problemer i Alternativet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

Den interne uro i Alternativet fortsætter nu.

I protest mod politisk leder Uffe Elbæk trækker næstforperson i partiets hovedbestyrelse, Vilhelm Stamp Nordahl Møller, sig nu fra sin post.

Det oplyser han i et opslag på sin Facebook-profil.

»Efter at have indtrådt i »partiledelsen« har jeg været vidne til flere begivenheder, som gør, at jeg ikke længere kan støtte op om den politiske ledelse i Alternativet – og jeg kan derpå konkludere, at det ikke er muligt for mig, at leve op til ansvaret som næstforperson for hovedbestyrelsen,« skriver han i opslaget.

Vilhelm Stamp Nordahl Møller skriver, at hans »anker baserer sig primært på en enkelt persons handlinger og ord«.

Han oplyser til Berlingske, at den person er politisk leder i partiet, Uffe Elbæk, der ikke ønsker at kommentere kritikken. Presserådgiver i Alternativet henviser til nedenstående tweet.

»Jeg har set den pågældende person hænge medlemmer og hårdtarbejdende frivillige ud til møder med repræsentanter fra store dele af baglandet. Jeg har også set den pågældende person stille spørgsmålstegn ved helt basale dele af partiets medlemsdemokrati. Principper har været ikke eksisterende, og magten er blevet brugt beregnende og til gavn for egne interesser,« skriver han i opslaget.

»At være stifter og politisk leder af et parti er et kæmpe ansvar, hvor der automatisk medfølger en massiv uformel magt. Det kræver en stor integritet og professionalisme at leve op til det ansvar, og udøve den magt på retfærdig vis. Nogle vokser med opgaven, andre ender med at udnytte deres position til eget incitament – jeg oplever at sidste scenarie er tilfældet hos Alternativet.«

Han er ikke den første person, der trækker sig fra hovedbestyrelsen. De sidste fem år har der i Alternativets hovedbestyrelse været fem forskellige forpersoner. Senest trak Michael Jellesmark sig som forperson.

Problemerne er ikke nye

Udmeldelsen kommer efter en turbulent tid for Alternativet, der længe har været præget af intern uro.

Berlingske kunne i november sidste år fortælle om slidsomme spændinger, personopgør og armlægning om partiets kurs, og at hele hovedbestyrelsen på få år er skiftet ud. Samtidig har den politiske ledelse været brudt op, og halvdelen af folketingsgruppen forlader politik efter valget.

Uroen er kommet på ryggen af flere problematiske sager. Bl.a. kom det frem, at Alternativet i forbindelse med valgkampen i 2015 modtog omkring 450.000 kr. i støtte fra konti i to skattelylande, at ansatte på Christiansborg klagede over en udpræget »festkultur«, at en ledende medarbejder havde fået en skriftlig advarsel, og at en anden medarbejder var blevet anklaget for et seksuelt overgreb på et yngre medlem af partiet.

Siden kom det ligeledes frem, at en chef i partiet med godkendelse fra Uffe Elbæk opfordrede ansatte og politikere til at indsende intimfotos til en collage i forbindelse med fejringen af et jubilæum

Partiets egen gruppeformand, René Gade, måtte siden opfordre sine kolleger til at droppe partiets egen kommunalvalgsfest i København, fordi der var planer om at afholde den på en bar, der normalt tilbød sexgynge og »darkroom«, og så kom sagen om kultur- og fritidsborgmester i København Niko Grünfeld, der endte med at trække sig efter kritik af at han havde indrettet sit kontor på Københavns Rådhus med nye møbler for 130.000 kr., ligesom der var rod i hans CV.

Inden den sag blev afløst af nye om, at flere af partiets ledende figurer har fløjet adskillige gange på få år.

Søndag i sidste uge bragte Jyllands-Posten ligeledes en artikel, der beskrev, at flere personer i Alternativet frygter for partiets fremtid. Jyllands-Posten skrev, at organisationen er »præget af dybe personkonflikter og medlemsflugt, mens meningsmålingerne truer med vælgertilbagegang kort før folketingsvalget.«

Berlingske arbejder på en kommentar fra Alternativets ledelse og Vilhelm Stamp Nordahl Møller.