Tidligere PET-chef spærrer øjnene op over sigtelse af V-profil: »Man skyder gråspurve med kanoner«

Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen kalder sigtelsen af Claus Hjort Frederiksen (V) for uhørt. Den tidligere forsvarsminister er sigtet for at røbe eller videregive statshemmeligheder.

 
Se I videoen, hvad Claus Hjort Frederiksen sagde i programmet »Lippert« på TV 2 News 15. december sidste år. Video: TV2 Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V) er blevet sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 109 om at røbe eller videregive statshemmeligheder.

Det oplyser han fredag i en pressemeddelelse.

»Jeg kan bekræfte, jeg er sigtet efter straffelovens paragraf 109 for at have overtrådt grænserne for min ytringsfrihed,« siger Claus Hjort Frederiksen i en skriftlig meddelelse.

»Jeg har ytret mig som folketingsmedlem om en politisk sag, og jeg har ikke yderligere at tilføje for nuværende. (...) Men jeg kunne aldrig drømme om at foretage mig noget, som kunne gøre skade på Danmark eller Danmarks interesser.«

Tidligere operativ chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen lægger ikke skjul på, hvor opsigtsvækkende sagen er.

»Det her er noget, som – når man om 10 eller 15 år kigger i danmarkshistorien – kommer til at stå som noget fuldstændig uhørt, og noget, man aldrig havde forestillet sig kunne ske i Danmark,« siger Bonnichsen.

Han bragte selv spørgsmålet om Claus Hjort Frederiksens ageren i sagen op torsdag. For hvis FE-chef Lars Findsen er varetægtsfængslet for sigtelsen om overtrædelse af paragraf 109, hvorfor var Claus Hjort Frederiksen så ikke?

»Jeg bragte det op for at sætte det i relation til det, Lars Findsen er sigtet for. Så kan man undre sig over, at hvis man virkelig tager det så alvorligt, som tilfældet er, så burde man i princippet også fængsle Claus Hjort Frederiksen,« siger han.

Han mener dog, at begge sigtelser er en »overreaktion«:

»Man skyder gråspurve med kanoner, og jeg skal da love for, at de kanoner bliver udsat for skadevirkning,« siger han.

Han kalder det både »trist«, »forfærdeligt« og »rædselsfuldt« at tænke på, hvilken skade håndteringen af sagen medfører for det danske efterretningsvæsen.

»I øjeblikket ligger det danske efterretningsvæsen i ruiner, når jeg kigger på det udefra. Fremmede efterretningstjenester må sidde og gnide sig i hænderne og tænke, at det kunne de ikke havde gjort meget bedre selv. Det er noget af det værste, jeg i mit liv har oplevet,« siger han.

Den tidligere efterretningschef understreger, at hvis man skal straffes efter den alvorlige paragraf, som har en strafferamme på op til 12 års fængsel, så kræver det, at man »med vilje har udøvet landsskadelig virksomhed«:

»Så skal man have været helt bevidst om, at det, man siger, er for at udøve skadevirkning for Danmark. Altså at man skal have vilje til at skade Danmark. Det synes jeg fuldstændig, man overser her,« siger Bonnichsen.

Fortroligt samarbejde

Det er uvist, hvad Claus Hjort Frederiksen konkret er sigtet for at have sagt.

Men som Berlingske og en række andre medier de seneste dage har kunnet beskrive, er tidligere forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen den eneste, som officielt har bekræftet et tophemmeligt spionsamarbejde mellem Danmark og USA.

Det skete eksempelvis 15. december sidste år i programmet »Lippert« på TV 2 News, hvor Claus Hjort Frederiksen bekræftede dele af en række tidligere historier i medierne – baseret på anonyme kilder – om et dybt fortroligt samarbejde mellem Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) og den amerikanske tjeneste National Security Agency (NSA).

Den tidligere forsvarsminister forklarede, at han personligt havde været med til at orientere om aftalens eksistens, samt at aftalen indebar tapning af informationer fra fiberkabler.

»Sådan har jeg også forstået det. Sådan er det. Ved jeg,« sagde Claus Hjort Frederiksen om aftalen mellem de to efterretningstjenester.

Han påpegede, at han skulle være forsigtig med sine udtalelser:

»Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger, og ellers må jeg risikere fængselsstraf, men jeg har været med til at orientere om, at den aftale fandtes,« sagde Hjort Frederiksen.

Tidligere har Claus Hjort Frederiksen i forbindelse med mediedækningen om samarbejdet også talt om det.

Eksempelvis har han sagt til Weekendavisen, at han var blevet orienteret om et »ømtåleligt« samarbejde, dog uden at være mere specifik om hvem, hvornår og hvordan:

»Jeg kan ikke bekræfte de der ting, men det er i princippet det, vi taler om,« sagde Claus Hjort Frederiksen.

Senere bekræftede han over for Jyllands-Posten »en aftale med NSA«, som handler om »kabelaflytning«, mens han også i Berlingske forklarede, at han selv blev orienteret om samarbejdet.