Tidligere har DF-toppen tordnet mod partihopperi. Nu er det anderledes

Dansk Folkeparti har været blandt de argeste kritikere af partihoppere. Men folketingsmedlemmet Mikkel Bjørn, der netop har forladt Nye Borgerlige, bliver i DF budt velkommen med åbne arme.

Da folkevalgte medlemmer i hobetal forlod Dansk Folkeparti, var det et stort problem, mente man i partitoppen. Nu, hvor partihoppere tilslutter sig DF, så er det en helt anden sag, der ikke kan sammenlignes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Marie Odgaard
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

DF-grundlæggeren holdt ikke tilbage i sin kritik.

At så mange folketingsmedlemmer havde skiftet parti var både »sølle«, »selvcentreret« og »forræderisk«.

Sådan lød det fra Pia Kjærsgaard, da Berlingske i juli 2022 kunne fortælle, at hele 31 ud ud af de 179 folketingsmedlemmer, der havde opnået valg i 2019, ikke længere repræsenterer det parti, de blev valgt ind for.

Kjærsgaard kunne ikke forstå, at de mange medlemmer, der var hoppet til et andet parti, kunne »være sig selv bekendt«, skrev hun på Twitter.

I månederne forinden havde en lang række MFere forladt Dansk Folkeparti til fordel for Inger Støjbergs nystartede Danmarksdemokraterne, ligesom også Alternativet og Venstre havde set en række af deres medlemmer skifte parti.

Den udvikling, hvor partihopperi blev mere udbredt, var »skræmmende«, mente Pia Kjærsgaard.

»Det er direkte forræderi. Løsgængerne er sjældent kommet ind på deres egne stemmer alene. De har lånt fra partiets listestemmer. Dermed stjæler de faktisk stemmer fra vælgere, som i god tro har stemt på et parti,« sagde Pia Kjærsgaard i sin grundlovstale ifølge Dansk Folkepartis medie DitOverblik.

Under åbningsdebatten i Folketinget 19. januar sad Mikkel Bjørn (tv.) ved siden af DFs Peter Kofod. På det tidspunkt var 27-årige Bjørn medlem af Nye Borgerlige. Det var dengang, og fremover skal de begge respræsentere Dansk Folkeparti, der ellers tidligere har været meget skeptiske over for partihoppere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup.

Nye toner

Det var dengang.

Nu er tonerne fra DF-toppen helt anderledes.

Tirsdag formiddag sprang folketingsmedlemmet Mikkel Bjørn nemlig også ud som partihopper, da han forlod Nye Borgerlige til fordel for Dansk Folkeparti. Her var dog ingen forargelse at spore. Tværtimod stod DF-formanden klar med åbne arme.

»Jeg er rigtig glad for, at Mikkel Bjørn Sørensen i dag har meldt sig ind i DF. Han har igennem sit politiske arbejde i mange år imponeret mig som en stærk national stemme i værdi- og udlændingedebatten. Jeg glæder mig til at byde ham velkommen i DF’s folketingsgruppe,« skrev Morten Messerschmidt på Twitter.

Men over for Ekstra Bladet understreger Morten Messerschmidt, at dette tilfælde slet ikke kan sammenlignes med tidligere partihop. Denne gang er situationen en helt anden, og partiet gør ikke noget, som det tidligere har kritiseret.

»Det er altid op til den enkelte. Jeg forstår, at der både ligger politiske og personlige årsager bag. Jeg synes ikke, at der er noget her, som beklikker Mikkel Bjørns hæderlighed – overhovedet. Jeg føler mig overbevist om, at når folk læser og hører om, hvad han har gået igennem de seneste måneder, så vil mange have sympati og forståelse for hans beslutning. Det har jeg i hvert fald,« siger Messerschmidt til Ekstra Bladet.

Det er mindre end to uger siden, at Mette Thiesen, som forlod Nye Borgerlige kort efter folketingsvalget, indgik et arbejdsfællesskab med Dansk Folkeparti. Fremover ville Dansk Folkepartis sekretariat bistå hende i arbejdet med beslutningsforslag og spørgsmål til ministre.

Det var DFs gruppeformand Peter Kofod, som inviterede Mette Thiesen.

»Hvis Mette Thiesen får lyst til at være medlem af Dansk Folkeparti, så har hun mit nummer. Så tager vi en snak om det, hvis det skulle blive aktuelt,« sagde han til Politiken.