Thomas Larsen om ny minkaftale: »Der er krig mellem regeringen og blå blok«

Mandag aften har rød blok indgået aftale om midlertidigt forbud mod mink samt hjemmel til aflivning og tempobonus til minkavlere. »Der er krig mellem regeringen og blå blok«, mener politisk kommentator Thomas Larsen.

Mandag aften indgik regeringen og rød blok en aftale om midlertidigt forbud mod mink samt hjemmel til aflivning og bonus til minkavlerne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Mandag aften blev der indgået aftale mellem de radikale, SF, Enhedslisten, Alternativet og regeringen. Her blev man enige om en aftale om midlertidigt forbud mod mink samt hjemmel til aflivning og tempobonus til minkavlere. Hele blå blok forlod tidligere mandag aften forhandlingerne.

Ifølge Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, er der med aftalen langt fra tale om en politisk sejr for regeringen.

»Regeringen er ikke i nærheden af en bred politisk aftale, og den er afhængig af at få støtte fra eget bagland. Det har været en sag, der med død og pine skulle løses. Hele minkskandalen er et stort nederlag for statsminister Mette Frederiksen, men også for regeringen,« siger han.

Thomas Larsen mener, at minkskandalen har udviklet sig til en højspændt politisk sag.

»Der er krig mellem regeringen og blå blok på Christiansborg, og det er det, som forløbet her til aften, har vist. Regeringen og blå blok står stejlt overfor hinanden.«

Ifølge Thomas Larsen er Folketinget nu rent parlamentarisk delt i to lejre. På den ene side har de borgerlige partier fundet sammen i en enhed, og på den anden side har regeringen haft styr på sit parlamentariske bagland og været i stand til at få opbakning fra sine støttepartier på et meget kritisk tidspunkt.

»Med al den uro og turbulens, der har været omkring ordren om at slå mink ihjel uden at have en lovhjemmel på plads, så er det klart, at det har været desperat vigtigt for regeringen at få grundlaget på plads, og det er så sket med aftenens aftale. Det er en meget vigtig landvinding for regeringen,« siger Thomas Larsen.

Mandag aftens aftale er ifølge Thomas Larsen dog kun »et lille slag i en større krig«.

»De næste døgn på Christiansborg vil kampen mellem regeringen og oppositionen rase med uformindsket styrke. Fødevareminister Morgens Jensen skal i samråd, og onsdag kommer rapporten, hvor hele forløbet skal være afdækket. Det bliver et fuldstændig afgørende slag,« siger Thomas Larsen og tilføjer:

»På forhånd kræver alle borgerlige partier, at Morgens Jensen skal gå af, og med det kommer endnu en styrkeprøve mellem oppositionen og regeringen, hvor det bliver helt afgørende for regeringen, hvordan støttepartierne vil forholde sig.«