Thomas Danielsen er ny gruppeformand for Venstre

Thomas Danielsen bliver ny gruppeformand for Venstre. Han afløser Karsten Lauritzen, der stopper i politik.

Arkivfoto: Thomas Danielsen afløser Karsten Lauritzen og bliver ny gruppeformand for Venstre. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

38-årige Thomas Danielsen stiger i graderne hos Venstre.

Han er tirsdag blevet valgt som ny gruppeformand for Venstres folketingsgruppe. Det oplyser partiet i en pressemeddelelse.

»Jeg ønsker at fortsætte den gode stemning, der er i Venstres folketingsgruppe, hvor der er en fantastisk samarbejdsånd nu. Det er nogle takter, som vi selvfølgelig skal fortsætte,« siger Danielsen efter et gruppemøde.

Det var en enstemmig gruppe, som valgte Thomas Danielsen. Det understreger politisk ordfører Sophie Løhde (V).

Som gruppeformand skal han fremover lede gruppemøderne i Venstre. Og det bliver ham, som eksempelvis skal konkludere, hvad partiets holdning til en given sag er, og hvad gruppen skal stemme til et lovforslag.

Dermed er der tale om en forfremmelse for Danielsen, der hidtil har været jagt- og søfartsordfører. Desuden har han ageret såkaldt minkordfører for partiet.

Danielsen har siddet i Folketinget for Venstre siden 2011. Han afløser Karsten Lauritzen, der har valgt at droppe dansk politik til fordel for et job som direktør i DI Transport. Det meddelte Lauritzen fredag i sidste uge.

Selvsamme fredag blev Danielsen i øvrigt sat på plads af Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde. Det skete i forbindelse med minksagen. Den handler om manglende lovhjemmel til at aflive alle mink i Danmark.

Danielsen har længe stået fast på, at der er belæg for at rejse en rigsretssag mod statsminister Mette Frederiksen (S) i minksagen.

»Altså der er belæg for en rigsretssag. Alene ud fra regeringens egen redegørelse,« sagde Danielsen fredag til Politiken, hvorefter Løhde kom på banen i samme medie:

»I Venstre respekterer vi Granskningskommissionens arbejde, og den skal have lov at gøre sit arbejde, skrev Sophie Løhde i en sms med henvisning til kommissionen. Den er også kendt som Minkkommissionen.«

Tirsdag siger gruppeformanden om den episode:

»Jeg har selvfølgelig udtalt meget igennem mine ti år her i Folketinget, men det er jo kun dejligt, at vi har en dygtig politisk ordfører, som kan hjælpe mig, hvis jeg kommer til at sige noget, der ikke helt er i tråd med linjen,« siger han.

Danielsen stemte – sammen med blå blok – tilbage i juni sidste år i Folketingssalen for borgerforslaget »Mette Frederiksen for en rigsretssag nu«.

Og da Folketinget sidste år stemte for at sende eksminister og nu tidligere folketingsmedlem Inger Støjberg for en rigsretssag i sagen om ulovlig adskillelse af asylpar, stemte Venstres nye gruppeformand imod flertallet i folketingsgruppen.

Venstre havde valgt at fritstille folketingsgruppen i sagen. Og sammen med otte kolleger fra den daværende folketingsgruppe – heriblandt Støjberg – stemte Danielsen imod en rigsretssag mod Støjberg.

Hun endte med at blive idømt 60 dages ubetinget fængsel. Efterfølgende erkendte Danielsen til Dagbladet Holstebro-Struer, at han havde taget fejl.

/ritzau/