Tesfaye afviser enhver snak om løftebrud: »Venstre må komme ud af 2011 og ind i 2019«

Udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) giver ikke meget for anklagerne om, at Socialdemokratiet har lempet udlændingepolitikken. Han mener blot, at regeringen lægger op til at fjerne »skør politik«.

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye under overdragelsen i Udlændinge- og Integrationsministeriet i København torsdag 27. juni 2019. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Han er ved at være træt af at høre de borgerlige partier råbe op om løftebrud.

For ja, Socialdemokratiet vil gøre det nemmere for børn som Mint at vende tilbage til Danmark, og »ja, det er da en lempelse af udlændingepolitikken«, indrømmer han.

Men derudover har regeringen ikke lempet nævneværdigt på området, lyder det fra udlændingeminister Mattias Tesfaye (S), der ikke mener, at man kan betegne det midlertidige børnetilskud som en udlændingepolitisk lempelse.

Heller ikke selv om det betyder, at børnefamilier på for eksempel integrationsydelse vil få flere penge mellem hænderne.

Tesfaye har derfor ikke meget tilovers for, at Venstre og Dansk Folkeparti – mindre end tre måneder efter S-regeringen trådte til – har startet en diskussion om løftebrud, efter Berlingske har opgjort, at Socialdemokratiet foreløbigt har lagt op til ti lempelser på udlændingeområdet.

Igen og igen understreger Tesfaye, at socialdemokraterne blot har gjort, som de sagde, inden de i juni overtog regeringsmagten.

»Vi vil stå fast på den stramme udlændingepolitik, og det gælder reglerne for asyl, familiesammenføring, midlertidigheden i opholdet, statsborgerskab, bandepakkerne og bekæmpelserne af parallelsamfundene,« siger Mattias Tesfaye, der denne weekend mødes med det socialdemokratiske bagland ved partiets kongres i Aalborg.

»Men vi sagde også inden valget, at vi mente, der var nogle børn, der var kommet i klemme grundet de lave ydelser, og vi ville derfor nedsætte en ydelseskommission, og indtil den kommer med sine anbefalinger, vil vi kompensere de børn.«

Tilskud er ikke lempelse

I sagde, I ville stå vagt om den bredt forankrede udlændingepolitik. Men de lempelser, I har planlagt eller aftalt, er ikke sket hen over midten. De er planlagt eller indgået med de røde partier. Hvordan flugter det med, hvad I sagde inden valget?

»Lad os nu se. Jeg har for eksempel lige sendt et lovforslag i høring, der skal gøre det nemmere for børn som Mint, der har fået afslag på ophold, og give dem mulighed for at ansøge igen. Mon ikke de borgerlige – når de lige har fået valgkampen på afstand – kan se fornuften i det. Vi er allesammen interesserede i at have en stram udlændingepolitik, men den skal jo ikke være skør. Så jeg har forhåbninger om, at Venstre snart efterlader deres løftebrudsdiskussion i 2011 og – når de har fået et nyt formandskab – ankommer til 2019.«

Så når I giver et børnetilskud, der i høj grad tilfalder personer med ikkevestlig baggrund, så er det ikke en del af den brede udlændingepolitik?

»Jeg har som ordfører mange gange svaret på, hvad vi mente med den brede udlændingepolitik, og det har aldrig stået i modsætning til, at vi ville nedsætte en ydelseskommission og kompensere børnene imens. Det har handlet om familiesammenføring og asylregler. Så jeg føler, vi har gjort, nøjagtigt som vi sagde, vi ville gøre.«

Men når de øgede ydelser i meget høj grad går til personer med ikkevestlig baggrund, så er det ikke en lempelse i dine øjne?

»Nej. Når det handler om ydelser, kan vi ikke diskutere lempelser, før vi præsenterer et nyt ydelsessystem. Og det ville ikke ske i 2019.«

Hver gang vi taler om de her udlændingepolitiske lempelser, så vil du gerne tale om Sjælsmark og Mint. Men sagen er jo, at I giver flygtninge, der har børn, flere penge.

»I nogle af de familier, der blev ramt af meget lave ydelser, har børnene betalt en for høj pris. Det sagde vi også før valget. Hvis man skruede de sociale ydelser ned til 0 kroner, så ville der nok være færre, der søgte asyl i Danmark. Men vi er også nødt til at ramme en balance, og vi syntes, at børnene betalte for høj en pris. Derfor kommer vi med den håndsrækning.«

Men med den argumentation – at pengene betyder noget – så betyder det vel også, at der kommer flere asylansøgere til Danmark, når I hæver ydelserne?

»Jeg tror, at hvis vi får ydelser, der ligger markant over vores nabolande, så vil det få betydning for vores tilstrømning.«