Syv ord afslørede, at der var en større plan med billedet end at hylde Vingegaard – og nu kommer kommunikationsekspert med en advarsel til politikerne

Partileder efter partileder har gennem de seneste uger hyldet de danske cykelryttere under dette års Tour de France. Statsminister Mette Frederiksen (S) er blandt de mest aktive, og det har efterladt i hvert fald én chefredaktør en anelse fortørnet. Ekspert undrer sig ikke over tendensen, men advarer samtidigt politikerne mod at overgøre det. Og så afslører ét kort klip, at der er gået valgkamp i cykelsporten.

Statsminister Mette Frederiksen afbrød sin sommerferie og var søndag i Paris for at fejre vinder Jonas Vingegaard og de andre danske ryttere ved årets Tour de France. Ifølge statsministerens sociale profiler har hun fulgt de danske ryttere ganske tæt, men en lille sætning, der pludselig forsvandt, afslørede, at de mange opslag er udtryk for mere end en hurtig indskydelse fra statsministeren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det var egentlig meningen, at Mette Frederiksen skulle bruge ferien på at læse en solid stak bøger – blandt andet Isabella Allendes »Violeta« – men noget kunne tyde på, at statsministeren i stedet har siddet foran skærmen for at se Tour de France.

I hvert fald hvis man skal tro Mette Frederiksens Instagram-profil, hvor hun gennem de seneste tre uger har delt ikke færre end otte Tour de France-relaterede billeder, der tilsammen efterlader indtrykket af en meget cykelløbs-begejstret statsminister.

Det er der jo sådan set intet galt i, men en lille brøler bestående af syv små ord, der pludselig forsvandt, afslørede mandag, at der måske var en lidt større agenda bag de mange billeder end statsministerens blotte ønske om at hylde de danske cykelryttere, som deltog ved dette års Tour de France.

»Godmorgen fra Paris. I går skrev Jonas Vingegaard dansk sportshistorie. Og hele Danmark hyldede ham og fejrede sejren,« skrev Mette Frederiksen.

Men i det oprindelige opslag havde en lille sætning, som næppe var tiltænkt offentlighedens øjne, også sneget sig ind i statsministerens hyldest.

»Og så lægger jeg kronprinsen i story,« stod der i to minutter, inden opslaget blev redigeret, men det var alligevel længe nok til, at blandt andet Ekstra Bladet bed mærke i den lille fadæse.

De fleste har nok prøvet at være lidt for hurtige på tasterne, men her kunne det godt tyde på, at statsministeren – eller dem, der styrer hendes profiler – simpelthen er kommet til at dele lidt af den interne kommunikation om planlægningen af hendes tilstedeværelse på sociale medier med os alle.

Spørger man Troels Johannesen, strategisk kommunikationsrådgiver og ekspert i politisk kommunikation på sociale medier, er der ingen skade sket ved, at den interne kommunikation kort så dagens lys, selvom den selvfølgelig afslører, at opslaget var mere end blot en hurtig tanke.

På trods af statsministeren prøver at fremstå autentisk, når hun deler billeder, er der nemlig ingen tvivl om, at hun – såvel som andre toppolitikere – får hjælp til at styre sine sociale profiler.

»Der er meget strategi i sociale medier. Man er nødt til at tænke bundstrategisk, og man skal have hjælp, hvis man skal have mest ud af det. Derfor tænker politikerne flere elementer ind. Blandt andet at kronprinsen skal i deres story,« siger han.

Og i den forbindelse er det måske værd lige at bemærke, at kronprinsen – i hvert fald i skrivende stund – endnu ikke er kommet i statsministerens story.

En del af noget større

Med sit kendskab til politisk kommunikation undrer det ikke Troels Johannesen, at statsministeren har benyttet sig af muligheden for at sole sig i cykelrytternes stråleglans. Tværtimod. Han er derfor heller ikke overrasket over, at stort set samtlige partiledere har fulgt statsministerens eksempel.

Mette Frederiksen er nemlig langt fra den eneste af landets absolutte toppolitikere, som har gjort et stort nummer ud af, at der er blevet fulgt med i Tour de France.

Flere af dem har delt billeder på Instagram og Facebook eller skrevet på Twitter. Nogle har sågar også benyttet sig af flere af de føromtalte platforme til at skrive præcis det samme.

»Det er meget naturligt, at de fleste toppolitikere markerer store danske sportssejre. Det er noget, der rører mange danskere, og politikerne vil gerne være en del af de store samtaler, som optager hele befolkningen. Noget af det handler selvfølgelig om, at de bliver stolte og rørte over det, der sker, men det handler i høj grad også om at fremstå folkelige,« siger Troels Johannesen.

Der er altså med andre ord en større mening med de mange opdateringer, og i sidste ende handler det om at vise vælgerne, at politikerne går op i det samme som dem.

»Vi ser det jo i øvrigt ikke kun med sport. Det gælder også triste begivenheder. Og hvis man forestillede sig det modsatte – at de ikke gjorde noget – så ville folk undre sig over, at de ikke tog del i den store samtale,« siger Troels Johannesen.

Hvad tænker danskerne om det? Virker det?

»Jeg tror, at det virker. Der er jo en grund til, at politikerne gør det. Følelser virker på sociale medier. Stolthed, sorg og vrede. Danskerne vil gerne have en statsminister og politikere, der viser, at de har følelser«.

Pas på frekvens

Men politikerne skal også træde varsomt, lyder advarslen fra Troels Johannesen. I hvert fald hvis de vil holde fast i indtrykket af dem som værende autentiske på de sociale medier.

»Frekvensen kan blive for høj. Der er nogle af politikerne, som nærmest hver anden dag har hyldet rytterne. Det kunne jeg forstå, hvis de selv var tidligere cykelryttere. Men hvis vi hele tiden skal fodres med, hvad de synes og mener om Tour de France, så bliver det for søgt«.

Men, der er som sådan intet nyt i det, som politikerne har gjort under Tour de France, lyder det fra eksperten.

Historisk set har statsledere og toppolitikere nemlig »skubbet atleter foran sig for at vise, hvor dygtig nationen er« – og samtidigt selv lukrere på præstationerne.

»På den måde har sport og politik altid været flettet sammen. Men man må næsten håbe for de danske sportsfolk, at der ikke bliver mere af det, end vi ser nu. Jeg tror, at de må føle sig lidt omklamret af det efterhånden. Men jeg tror ikke, at vi kommer til at se mindre af det,« siger kommunikationsrådgiveren.

Tour de Likehunting

En som i hvert fald har bidt mærke i de mange opdateringer, og som bestemt ikke virker særlig imponeret over dem, er Frihedsbrevets chefredaktør Kristoffer Eriksen, der i forrige uge dedikerede et længere skriv til politikernes »Tour de Likehunting«.

Det fremgår af teksten, at Kristoffer Eriksen forholder sig noget kritisk over for det scenario, at statsministeren midt i sommerferie, minkskandale og De Radikales trækken tæppet væk under hende skulle have tid til at følge så intenst med i Tour de France, som hendes sociale medier indikerer.

I stedet handler det simpelthen om at »snylte« på tidens populære fænomener, skrev han.

Om det er tilfældet eller ej bliver svært at kloge sig på, men sikkert er det, at flere politikere, der åbenhjertigt fortæller, at de slet ikke så etaperne, alligevel benyttede sig af muligheden for at skrive om Tour de France og ønske de danske ryttere tillykke med præstationerne.

Det gjaldt blandt andet Pernille Vermund og Sofie Carsten Nielsen, hvoraf sidstnævnte skrev, at »det er sejt at Vingegaard har vundet etapen og den gule trøje i dag« og illustrerede det med et billede af tre kanoer – og det var chefredaktøren bestemt heller ikke imponeret over.

Men spørger man Troels Johannesen, så er der som sådan heller ikke noget problem i det, så længe politikerne bare er ærlige om, at de ikke har fulgt med.

Det er først, når de forsøger at foregive noget, at problemerne kan opstå – blandt andet som da Mette Frederiksen under EM i fodbold kom lidt i modvind og måtte ud og forklare, at hun måske ikke havde helt så meget styr på fodbold, som hun først havde forsøgt at få det til at se ud som.

»Der kammer det måske lidt over. Der ryger en lille fejl ud, og det kan man jo så drille hende med,« siger han.

Statsministeren er også blevet drillet mandag oven på den lille fejl om kronprinsen, og noget kunne tyde på, at Frederik Vad, der tidligere har stået i spidsen for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og stiller op til Folketinget ved det kommende valg, synes, at det er lidt for fjollet.

Hvornår kommer Touren til Danmark igen?

Når man kaster et blik ud over de mange billeder, skriverier og udtalelser fra de danske politikere om Tour de France, kunne man godt få den tanke, at der måske er gået lidt valgkamp i den.

Og med et valg lige om hjørnet – i hvert fald hvis man skal tro De Radikales trussel om at vælte Mette Frederiksen, hvis hun da ikke selv udskriver valg inden 4. oktober – så er der da heller ikke længe til, at krydset skal sættes.

En, der til gengæld toner rent flag i den sammenhæng og bruger Touren aktivt, er tidligere Venstre-statsminister Lars Løkke Rasmussen, der nu står i spidsen for Moderaterne.

Han har delt en lille video fra ASO-direktør Christian Prudhommes røde bil, hvor de to blandt andet taler om, hvornår vi igen vil se Tour de France i Danmark, og her lyder svaret fra en storsmilende Prudhomme, at det vil ske, når Løkke igen står med nøglerne til Statsministeriet.

»Så skal man jo huske at stemme rigtigt til valget,« lyder det fra Lars Løkke Rasmussen.