Støttepartier vil undersøge flere steder for PFOS-forurening

Fint med fokus på brandøvelsespladser, men flere steder må screenes for forurening, mener SF og Enhedslisten.

Et forurenet vandløb, fotograferet fra drone, indeholder PFOS ifølge formand for Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening, Kenneth Nielsen, omkring Noret ved Korsør, torsdag den 16. september 2021.. Formand for Korsør Kogræsser- og Naturplejeforening, Kenneth Nielsen, fortæller, at der i det vandløb, hvor det forurenet vand løber ud i Noret, indeholder omkring 2, 1 millioner nanogram PFOS. Til sammenligning må der maksimalt to nanogram per liter drikkevand. PFOS blev tidligere brugt i blandt andet brandskum. I foråret kom det frem, at det giftige fluorstof PFOS, havde spredt sig fra brandskolen til en mark, hvor køer fra Korsør Kogræsserforening var blevet forgiftet. Børn og voksne, der har spist af kødet, har siden fået målt forhøjede PFOS-værdier.. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix) Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Myndighederne er gået i gang med at undersøge foreløbigt 188 lokationer for forurening med det sundhedsskadelige fluorstof PFOS.

Men yderligere tusindvis af grunde landet over kan være forurenede, skriver Jyllands-Posten.

Indtil videre har myndighederne haft fokus på landets brandøvelsespladser, da stoffet er blevet brugt i brandskum, og det er en vigtig prioritet.

Det mener Enhedslisten og SF, som dog efterlyser en udvidet undersøgelse.

»Vi synes, det er godt, at man har sat undersøgelser i gang. Men det er ikke nok, når problemet kan være så voldsomt og omfattende, som vi hører.«

»Så vi vil have undersøgelsen udvidet til at omfatte flere steder, hvor der kan være fluorforureninger. Det kan for eksempel være steder, hvor der har været store brande,« siger SFs miljøordfører, Carl Valentin.

Også Enhedslistens miljøordfører, Peder Hvelplund, ser fornuft i at prioritere brandøvelsespladser.

»Men derudover må vi øge screeningsindsatsen i forhold til fluorstoffer generelt. Vi må følge op på, hvor der kan være risici for, at det har spredt sig til miljøet.«

»Så kan vi få opdaget det så tidligt som muligt, så vi ikke skal vente på, at der ligger en skandale, før vi reagerer,« siger han.

Regionerne har siden 2007 taget prøver af omkring 20.000 grunde, som i dag er markeret som forurenede. Herudover har regionerne en liste med cirka lige så mange potentielt forurenede grunde.

Grundene er blevet testet for en lang række giftige stoffer, men kun ganske få er blevet testet for fluorstoffer.

Det skyldes, at analysemetoderne først for nylig blev udviklet til også at kunne spore fluorstoffer, og at der først for få år siden kom kvalitetskriterier for fluorstoffer.

Miljøminister Lea Wermelin (S) skriver i en mail til Jyllands-Posten, at brandøvelsespladserne står som en »klar prioritet«.

»Men jeg har også klart sagt, at de relevante myndigheder skulle iværksætte de tiltag, der var nødvendige.«

»Her skal der selvfølgelig også ses mere bredt på, om der er problemer med PFAS-forurening (en samlebetegnelse for fluorforbindelser, red.) fra andre kilder end brandøvelsespladser.«

Også Venstres miljøordfører, Jacob Jensen, siger til Jyllands-Posten, at eftersøgningen efter PFOS må udvides.

/ritzau/