Støttepartier tilfredse med ny corona-app: »Der er blevet lyttet til kritikken«

Efter hård kritik har regeringen og en lang række af Folketingets partier nu officielt fundet en løsning på den kommende smitteapp. De Radikale og Enhedslisten er begejstrede, fordi den nye løsning i højere grad beskytter borgeres privatliv.

Her er et eksempel på en svensk corona-app. I flere lande har regeringer opfundet apps, som kan hjælpe med at spore smittespredningen af coronavirus. Nu vil kinesisk storby gøre den permanent. Fold sammen
Læs mere
Foto: TT News Agency/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Vi taler om følsomme oplysninger, som man aldrig bør lagre på den måde.«

Sådan har det tidligere lydt fra Niels Bertelsen, der er formand for fagforeningen for de ansatte i IT-branchen, Prosa, om myndighedernes kommende smitteapp. Niels Bertelsens kommentar kom i forbindelse med, at flere end 300 af Europas førende eksperter på området i et åbent brev advarede mod central opbevaring af data i officielle app-løsninger.

Nu har regeringen og en lang række af Folketingets partier indgået en aftale om den kommende smitteapp, som skal hjælpe med at stoppe smittekæder i Danmark, og de Radikales sundhedsordfører, Stinus Lindgreen, siger, at »det er blevet rigtig godt med den nye løsning«.

»Der er blevet lyttet til kritikken og bekymringen, og man har sadlet helt om i forhold til det første udspil om smitteappen,« siger Stinus Lindgreen.

En række eksperter og flere partier har således kritiseret de tidligere planer for den danske smitteapp.

De danske myndigheder arbejdede nemlig tidligere med en model, der skulle indsamle oplysninger om borgernes kontakter med hinanden i en central database. En model, som flere EU-lande ikke ville bruge:

Løsningen kunne give myndighederne et godt overblik over smittespredning, men samtidig åbnede det ifølge kritikere for muligt misbrug og overvågning af følsomme oplysninger om, hvor borgere har befundet sig, samt hvem de har mødtes med.

Stor forandring

Men med den nye løsning, som kaldes en decentral løsning, fungerer det således, at hvis en borger vælger at downloade og bruge appen, bliver al data gemt på borgerens egen mobiltelefon. På den måde kan myndighederne ikke følge den enkelte borgers færden.

Appen skal konkret registrere, hvem du har opholdt dig i nærheden af i mere end et kvarter. Appen skal give andre besked, hvis du bliver testet positiv for coronavirus og har udsat andre brugere for smittefare. Men de andre borgere får ikke at vide, hvem du er.

»Man har valgt en decentral løsning, så data ligger hos borgerne og ikke hos myndigederne. Løsningen tager højde for borgernes privatliv, fordi man ikke spore borgerne og se, hvem der har været sammen med hvem. Det eneste, appen kan burges til, er anonym smittesporing,« siger Stinus Lindgreen.

Beslutningen vækker også stor begejstring hos Enhedslistens IT-ordfører, Eva Flyvholm.

»Vi lagde ud med en model, hvor der var lagt op til en central dataindsamling. Det har vi i Enhedslisten kritiseret, og det samme har eksperterne også. Nu har vi forhandlet om det, og der er sket en stor forandring. Regeringen har lyttet til kritikken,« siger hun og fortsætter:

»Det bliver en model, der bygger på decentral lagring af data. Privatlivet er vigtigt, og det skal føles trygt for borgerne, således at flere af os skal have lyst til at bruge appen.«

Regeringen, Venstre, de Radikale, SF, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten og Liberal Alliance står bag aftalen. Det er fortsat frivilligt, om man ønsker at bruge smitteappen.