Støttepartier efterlyser svar om dansk virusapp: Hvis Tyskland kan, hvorfor kan vi så ikke?

Regeringens støttepartier efterlyser svar fra ministeren om den danske corona-app. De danske myndigheder bør nærstudere tyske erfaringer, lyder det.

Flere ordførere har stillet spørgsmål til sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) om den officielle danske app til smittesporing. Fold sammen
Læs mere
Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Hvis hundredtusinder af danskere skal downloade en officiel app til spore coronavirus, så skal sikring af folks privatliv være i højsædet.

Derfor bør regeringen tage ved lære et land som Tyskland, der undlader at indsamle følsomme oplysninger i landets kommende, officielle smitteapp.

Det siger ordførere fra regeringens støttepartier SF og Enhedslisten. Også oppositionen opfordrer til at nærstudere de tyske erfaringer.

»Netop fordi det er så stort og så vigtigt, så skal vi virkelig passe på med ikke at tage nogle forhastede skridt,« siger Enhedslistens IT-ordfører, Eva Flyvholm.

De danske sundhedsmyndigheder arbejder ligesom myndigheder i andre europæiske lande på at lancere en app, der blandt andet skal opspore og bryde smittekæder ved hjælp af borgernes mobiltelefoner.

En række eksperter advarer imidlertid mod at samle de følsomme kortlægninger af kontakter mellem borgerne i en central database. Blandt andre Tyskland, Østrig og Schweiz har valgt en decentral model, hvor data opbevares på folks egen telefon.

»Jeg vil gerne have en begrundelse for, hvorfor man i Danmark ønsker at lagre de her ting centralt. Jeg er bange for, at det kan få mange til fravælge appen,« siger IT-ordfører hos SF, Karina Lorentzen Dehnhardt.

Hun har stillet en række spørgsmål til sundhedsmininster Magnus Heunicke (S) om sagen.

En ekstra runde

Venstres IT-ordfører, Christoffer Aagaard Melson, afviser ikke, at der kan være situationer, hvor det er nødvendigt at samle data centralt i en så alvorlig sundhedskrise som den nuværende.

»Det kan godt være argumenter for at kunne aggregere nogle data, når man har en situation som corona. Men jeg synes, myndighederne bør tage en ekstra runde på det, når der nu er nogle alternativer,« siger han.

IT-ordfører Mona Juul fra de Konservative opfordrer regeringen til at efterprøve, hvordan man kan minimere dataindsamling i den kommende app.

»Hvis ikke krisen havde været så sort, som den er nu, så ville vi have haft langt større debat om dette her,« siger hun.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Magnus Heunicke.