Støjberg ikke i tvivl om lovbrud i asylsag: Jeg har ikke brudt loven

Et flertal i Folketinget vil have en undersøgelse af Inger Støjbergs ageren i den såkaldte »barnebrudssag«. Støjberg er imidlertid ikke i tvivl om, hvad undersøgelsen vil nå frem til: Nemlig at hun ikke har brudt loven.

»Ja, det er jeg da ikke i tvivl om, hvad det bliver. Jeg har ikke brudt lovgivningen,« siger Inger Støjberg om udfaldet på den undersølgese, der skal granske, om hun har brudt loven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix

Uden for Det Konservative Folkepartis telt på Folkemødet, står fungerende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) og taler med et par journalister.

Berlingske er her for at få en kommentar fra ministeren om en historie, der torsdag var på forsiden af avisen.

Men det er ikke så ligetil. Det vender vi tilbage til, men først skal baggrunden på plads:

Torsdagens artikel handlede om, at et flertal bestående af Socialdemokratiet, Enhedslisten, de Radikale og SF vil have en uvildig undersøgelse af Inger Støjberg og hendes ageren i sagen om adskillelse af unge asylpar i Danmark.

Sagen – der også omtales som »barnebrudssagen« – handler om en ulovlig instruks, som Inger Støjberg 10. februar 2016 udstedte i form af en pressemeddelelse, som Udlændinge- og Integrationsministeriet gav Udlændingestyrelsen besked om at administrere efter.

Konkret indebar instruksen, at asylpar skulle skilles ad, hvis den ene part var under 18 år.

Det er senere blevet betegnet som ulovligt og »særdeles kritisabelt« af Folketingets Ombudsmand, fordi en sådan praksis kræver individuel vurdering af den pågældende familie.

Inger Støjberg har siden forsvaret sig med, at samme dag som instruksen blev udsendt, blev Udlændingestyrelsens daværende direktør på et møde orienteret om, at der skulle tages forbehold over for instruksen.

Men flere oplysninger er siden kommet frem i sagen, som bl.a. Politiken og Information gennem mere end halvandet år har gravet frem. Et af de seneste kapitaler drejede sig om en e-mail-udveksling, der ifølge eksperter såede tvivl om ministerens forklaring i forløbet.

Under emnefeltet »Støjberg: INGEN barnebrude må bo med ægtefælle«, skrev en pressemedarbejder ifølge Information, at »ministeren går ud kl. 14.30 i en pressemeddelelse samt redegørelse om de såkaldte barnebrude. Budskabet er efter det oplyste, at ingen mindreårige under 18 år må bo sammen med deres ægtefælle«.

I et svar skrev Udlændingestyrelsens direktør om Inger Støjbergs holdning, at: »Ja. Mødet, jeg var til i ministeriet, efterlod ingen tvivl om hendes indstilling til sagen – uanset børnekonventionen, når parret har et fælles barn.«

Inger Støjberg har gentagne gange afvist kritikken og har stået fast på, at der »ikke var noget at komme efter i den sag«, og at hun aldrig har »forsøgt at iværksætte en ulovlig praksis«.

Ingen lov er brudt

Og nu tilbage til Det Konservative Folkepartis telt, hvor Støjberg som nævnt står og taler med et par journalister.

Berlingske maser sig gennem menneskemængden omkring dem, da den ene af journalisterne konstaterer, at Inger Støjberg »ikke vil svare på noget som helst«.

Berlingske prøver alligevel:

Inger Støjberg, hvad tænker du om, at et nyt flertal vil undersøge, om du har brudt loven i sagen om adskillelse af unge asylpar?

»Det må de jo gøre, altså. Sådan er det jo. Men nu har jeg jo fulgt med i det, og jeg kan forstå, at de har siddet og forhandlet i ti dage, og det, de er kommet frem til, er, at der skal laves en undersøgelseskommission. Og det er jo, som det er.«

Hvad bliver udfaldet af kommissionen, tror du?

»Ja, det er jeg da ikke i tvivl om, hvad det bliver. Jeg har ikke brudt lovgivningen.«

Det er der da ellers nogle, der siger?

»Ja, men det har jeg ikke. Og så har jeg ikke flere kommentarer.«

Så udfaldet bliver, at du er uskyldig?

Inger Støjberg vender sig og går mod teltet.

Berlingske ønsker hende en god dag, og et arrangement med Støjberg og Søren Pape Poulsen begynder kort efter inde i teltet.

Teltet er ikke stort nok til at rumme alle de fremmødte tilskuere, så Berlingske stiller sig på en bunke halvstore sten, hvor der er frit udsyn til arrangementet indenfor.

Ikke flere kommentarer

Arrangementet tager omkring en times tid. I mellemtiden når himlen over Folkemødet at blive sort af tunge skyer, og blæsten trækker op.

Men inden himlen åbner sig, når Støjberg og Pape at blive færdige med at tale i teltet. Berlingske maser sig indenfor og venter på, at Støjberg har talt med de mange deltagere, der gerne vil stille hende spørgsmål.

Da ministeren igen står alene, når Berlingske dog ikke at stille nogen spørgsmål, før svaret på det usagte kommer:

»Jeg har ingen kommentarer,« siger Støjberg.

Jeg vil bare høre, om du er bekymret for, om undersøgelsen får nogen konsekvenser?

»Jeg har ingen kommentarer.«

Hvad med direktøren for udlændingestyrelsens mail. Er du bekymret for, at den skal inddrages i undersøgelsen?

»Jeg har ingen kommentarer.«