Støjberg i hård anklage af regeringen efter Mølbak-melding: »Mette Frederiksen sjofler danskerne«

En opsigtsvækkende melding fra faglig direktør i Statens Serum Institut får Venstre-næstformand til at beskylde regeringen for zigzag-kurs og for at spille med fordækte kort. Det er med til at skabe ualmindelig stor utryghed, siger Inger Støjberg, der retter en særlig anklage mod Mette Frederiksen.

 
Coronavirussen spreder sig i Danmark. Få overblikket her. Fold sammen
Læs mere

En opsigtsvækkende melding fra faglig direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak er det seneste eksempel på en utroværdig zigzag-kurs for regeringen og myndighedernes side i kampen mod corona.

Sådan lyder anklagen fra oppositionens største parti, Venstre – og nu er tålmodigheden opbrugt for partiets næstformand, Inger Støjberg.

»Jeg mener ærlig talt, at statsministeren skylder et klart svar på, hvad der er op og ned på regeringens strategi. Vi kan ganske enkelt ikke være tjent med som danskere, at der bliver meldt i øst og vest,« siger Inger Støjberg til Berlingske.

I et interview til Berlingske forklarer Kåre Mølbak, at forventningen er, at danskerne skal holde social afstand i mindst et år endnu, hvilket er den tid, det ventes at tage at udvikle en vaccine.

Med andre ord er der udsigt til et år uden håndtryk, kys og kram samt fødselsdagsfester og koncerter som en del af danskernes hverdag.

»Jeg er meget forvirret over de meldinger, der kommer, og her senest fra Mølbak. Det er med til at skabe dyb utryghed hos mange danskere. Jeg synes simpelthen ikke, at regeringen kan være bekendt, at man ikke snart melder en klar linje ud. Vi er vidner til en zig-zag-kurs, der har været fuldstændig umulig at blive klog på. For få uger siden blev vi stillet i udsigt, at nu kunne vi langsomt begynde at vende tilbage til noget, der ligner en normal hverdag, og så pludseligt kommer der ud af det blå i aftes en melding om, at der kan faktisk gå et år endnu,« siger Inger Støjberg:

»Jeg synes, at Mette Frederiksen sjofler danskerne. Jeg tror, at danskerne er villige til at indrette sig efter ganske mange ting, hvis vi ærligt og redeligt får at vide, hvilken opgave vi står over for, men den her slingrekurs er uholdbar.«

På den baggrund opfordrer Støjberg statsminister Mette Frederiksen (S) til hurtigt at melde ud, om Kåre Mølbaks melding er en del af selve strategien mod coronavirussen.

»I stedet for at snik-snakke må statsministeren komme til sagen. Jeg har nærmest indtrykket af, at man i regeringen opererer med en strategi, men ikke vil lægge den frem – det er med til at skabe ualmindelig stor utryghed,« siger Inger Støjberg.

»Man er nødt til at være stringent«

Også Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, har efterlyst en officiel melding fra Mette Frederiksen i kølvandet på en melding fra Kåre Mølbak, som Espersen kalder »stærkt uvidenskabelig«.

»Det er så dramatisk en udmelding, at det tager livsmodet fuldstændig fra folk. Det risikerer vi i hvert fald,« lød det fra Søren Espersen.

Lige nu lider alle dele af det danske samfund under uvisheden, mener Inger Støjberg.

»Man står over for helt almindelige mennesker, der gerne vil have deres hverdag tilbage. Tænk på de mange ældre, der ikke kan få besøg, folk på sygehusene og bedsteforældre, der ikke kan få deres børnebørn på besøg, og børn, der ikke kan se deres kammerater eller komme i skole. Og alle dem, der ikke kan komme tilbage på arbejde. Der er masser af danskere, der har planlagt familiefester, bryllupper og konfirmationer, og de aner nu ikke, hvad der er op og ned,« siger Venstre-næstformanden.

Kan det ikke være udtryk for, at det her er pokkers kompliceret?

»Jo, det er kompliceret. Men det er helt forkert, at man den ene dag står og siger, at nu bliver det hele snart godt i igen, og den næste dag lyder det, at der kan forresten godt lige gå et år, før det muligvis bliver godt igen. Man er nødt til at være stringent.«

Mette Frederiksen har jo ikke lagt skjul på, at det vil vare lang tid, før vi kan vende tilbage til et normalt liv. Kan man ikke sige, at Kåre Mølbaks udmelding bare lægger sig i forlængelse af dette?

»Nej, for et par uger siden fik vi at vide, at nu vendte vi snart tilbage til noget, der minder om et Danmark, vi kender. Så må man bare sige, at en melding, som den Mølbak kommer med, trækker fuldstændig i den anden retning.«

Social afstand er blevet et af myndighedernes stærkeste våben i de seneste ugers kamp mod epidemien.

Vurderingen har tidligere lydt, at der vil gå mindst et år, før vi har en effektiv vaccine mod coronavirus, og det er netop på den baggrund, at Kåre Mølbak lægger op til, at en hverdag med social afstand skal fortsætte en rum tid endnu.

»Det betyder, at vi ikke behøver at stimle sammen til fredagsmorgenmad på arbejdspladsen, og det betyder også, at vi skal holde igen med håndtryk, kram og kindkys. Til gengæld kan man jo mødes på andre måder. Eksempelvis via Skype eller på Zoom, som mange gør i dag,« siger Kåre Mølbak til Berlingske.

Det er ikke lykkes at få en kommentar til kritikken fra Socialdemokratiets politiske ordfører, Jesper Petersen.