Mette Frederiksen vil udvide genåbningen af Danmark: »Det er godt gået, Danmark«

Før påske satte statsminister Mette Frederiksen for første gang over for offentligheden ord på sine planer for en kontrolleret genåbning af et Danmark ramt af coronaepidemien. Nu er regeringen klar til at udvide den planlagte første fase af genåbningen.

 
Coronavirussen spreder sig fortsat i Danmark. Få overblikket her. Video: Ritzau Scanpix, Oscar Scott Carl Fold sammen
Læs mere

Tonerne fra statsminister Mette Frederiksen (S) var mandag markant lysere end tidligere, da hun satte flere ord på genåbningen af Danmark.

Allerede inden den første spæde genåbning er gået i gang, kan danskerne nu formentlig se frem til, at flere dele af samfundet åbnes, lød budskabet fra statsministeren på det tiende pressemøde i Statsministeriets Spejlsal om situationen med coronaepidemien.

»Når jeg ser på billederne fra de ni første, kan jeg se en betydelig alvor ikke mindst i mit eget ansigt. Det har der været rigtig god grund til, det er der god grund til, men der er nu også noget at glæde sig over. En glæde, som er med alle de forbehold, som har gjort sig gældende gennem hele håndteringen af corona. Tallene går fortsat den rigtige vej,« sagde Mette Frederiksen.

Det er godt en uge siden, Mette Frederiksen annoncerede den første forsigtige genåbning af samfundet, efter at hun på et pressemøde den 11. marts fortalte om beslutningen om at lukke store dele af landet ned.

Siden har danskerne ikke kunnet færdes og samles, som vi har været vant til.

De mange restriktioner ser imidlertid ud til at virke, understregede Mette Frederiksen.

»Den kontrakt, vi danskere er lykkedes med at indgå med hinanden, ser ud til ikke alene at have nyttet, den har virket. Vi står sammen ved at holde afstand,« sagde hun.

Regeringen har besluttet, at landets daginstitutioner åbner gradvist, at de mindste børn i folkeskolen sendes i skole igen, og at elever, der står over for at skulle afslutte en ungdomsuddannelse, også skal tilbage på skolebænken.

Desuden har regeringen indgået en aftale med Kommunernes Landsforening, regionerne samt landets praktiserende læger om at genåbne dele af sundhedsvæsenet for visse mere normale undersøgelser og behandlinger.

Når der ser ud til at være mulighed for at udvide den første fase af genåbningen af landet, skyldes det først og fremmest, at tallene over indlæggelser og personer på intensive afdelinger er faldet, påpegede Mette Frederiksen.

»De tal, vi ser nu på indlæggelser, betyder også, at vi kan gøre mere i fase ét, end vi umiddelbart havde forestillet os. Vi kan med andre ord gøre fase ét i genåbningen af Danmark en smule større, end vi havde forventet,« sagde statsministeren.

Samtidig inviterede statsministeren Folketingets partier til forhandlinger om, hvilke dele af samfundet man med fordel kan lade blive en del af genåbningens fase ét.

Selv om statsministeren understregede, at der kan blive behov for at rulle genåbningen tilbage, forudser hun med baggrund i tal fra myndighederne, at danskerne kan begynde at kigge fremad.

»Vi er et af de lande, der forhåbentligvis er igennem den første svære halvleg, med et omstændighederne taget i betragtning godt resultat. Det er godt gået, Danmark. Nu skal vi i gang med den næste halvleg,« lød det fra Mette Frederiksen.

To meters afstand mellem alle børn

Det var forrige mandag, at Mette Frederiksen for første gang fortalte konkret om, hvordan de første skridt i en forestående kontrolleret og forsigtig genåbning af samfundet efter planen skal finde sted.

Mens daginstitutioner og folkeskolen altså åbner gradvist, skal eksempelvis restauranter og cafeer, liberale erhverv som frisører og tatovører samt butikker i storcentre holde lukket en måned endnu, lød det dengang.

En beslutning, der har mødt kritik fra den borgerlige lejr. Flere af de blå partier har således kritiseret regeringen for at gå for langsomt frem med genåbningen af landet.

Selv den beskedne genåbning ville dog blive helt afhængig af danskernes adfærd hen over påsken, betonede Mette Frederiksen på pressemødet i sidste uge.

»Det påvirker os dybt, når vi hører, at folk er begyndt at tage det lidt mere afslappet. Når folk planlægger en påskefrokost, tager hele familien ud at handle, samles flere end for få uger siden eller ikke holder afstand. Et lille skred i vores adfærd kan få store konsekvenser for vores fællesskab,« sagde statsministeren:

»Vi har aldrig være mere afhængige af hinanden. Vores fælles fremtid bestemmes lige nu af de handlinger, vi udviser. Vi kan ikke tage noget som helst for givet.«

Den gradvise genåbning af landets daginstitutioner, skoler og ungdomsuddannelser indledes fra onsdag 15. april.

I påskedagene har der hersket en del forvirring om, hvordan det præcis skal foregå.

De enkelte kommuner, skoler og institutioner har i løbet af påsken skullet planlægge det praktiske i forbindelse med genåbningen med udgangspunkt i vejledninger udsendt af Sundhedsstyrelsen og selv melde planerne ud til ansatte, forældre og elever.

Styrelsen kommer blandt andet med anbefalinger til, hvor stor afstand der skal være mellem børnene, og at der skal sørges for ekstra rengøring af både arealer og legetøj.

I Sundhedsstyrelsens anbefalinger til dagtilbuddene anbefales det eksempelvis, at der er et frit gulvareal på seks kvadratmeter pr. vuggestuebarn og fire kvadratmeter pr. børnehavebarn. Sidder børnene ved borde, skal de placeres med to meters afstand til hinanden.

Også folkeskolens mindste elever i 0.-5. klasse, der skal starte i skole igen, skal placeres med to meter mellem sig, når de sidder ved borde i klasselokalerne. Dermed kan det være nødvendigt at fordele dem i flere lokaler, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Stor forvirring om børn med coronasmittede familiemedlemmer

De praktiske foranstaltninger er dog langtfra på plads i hele landet, og eksempelvis har Københavns Kommune udsendt en pressemeddelelse om, at kvadratmeterkravene betyder, at nogle af kommunens daginstitutioner ikke har plads til at modtage alle de børn, der er indskrevet.

Derfor har kommunen bedt forældre om at oplyse deres pasningsbehov, og først når der er fuldt overblik over behovet, vil forældrene få en endelig bekræftelse på, hvornår og hvordan de københavnske vuggestuer og børnehaver åbnes.

I Lyngby-Taarbæk Kommune kæmper man med at åbne skoler og dagtilbud og samtidig leve op til anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen, og det samme er tilfældet på Frederiksberg, hvor man har udskudt åbningen til mandag 20. april.

Der har også været stor forvirring om, hvorvidt børn skulle komme tilbage i skole eller daginstitution, hvis de har familiemedlemmer, der er smittet med coronavirus.

Mandag – anden påskedag – fastslog sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) så i en pressemeddelelse, at regeringen nu har »taget konsekvensen« af den »usikkerhed«, der har hersket:

»Derfor har vi i regeringen ud fra et forsigtighedsprincip truffet den beslutning, at børn, der bor i husstand med en person, der er coronasmittet, ikke skal møde i skole eller dagtilbud.«

I Sundhedsstyrelsens retningslinjer, der blev udsendt i sidste uge, fremgår det ellers, at børn som udgangspunkt godt kan komme i dagtilbud eller skole, selv om de bor sammen med en person, der er konstateret smittet. De retningslinjer er regeringen altså nu gået imod.